Hatékony eszközök a mérnöki munka gyorsítására

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már tervezés során, hogy a jól megszokott méretű csavarokat vagy csapágyakat, szabványos alkatrészeket használtuk, amennyiben nem indokolta semmi a kötőelemek, erőátviteli elemek méretezését.  

Ezeknek a gyakran használt alkatrészeknek már minden paraméterét fejből tudjuk. De mi történik akkor, amikor a megszokottól/gyakran alkalmazottól eltérő méretű szabványos elemet kíván meg a konstrukció? Vagy abban az esetben amikor a megnyugtató túlméretezést nem engedhetjük meg a tervezés során?

Ilyenkor egy megfelelően megválasztott (terhelésre méretezett, majd a szabvány szerint rendelkezésre állók közül kiválasztott) alkatrész alkalmazása számos előnnyel járhat. Ilyenek többek között a kisebb súly, könnyebb szerelhetőség/szervizelhetőség, vagy akár a teljes konstrukció alacsonyabb bekerülési költsége.

Ezeken kívül előfordulhatnak olyan esetek, amikor a tervezés megkívánja egy-egy alkatrész pontos méretezését az adott feladat körülményeit figyelembe véve. Csak példaként említeném a kúpos fogaskerék, az ékszíj vagy a vezérlőtárcsa méretezését. Ezen alkatrészek meghatározásához komplexebb számítások tartoznak, mint például egy csavarkötéshez.

Az alábbiakban szeretném bemutatni egy rövid összefoglaló keretében azokat az eszközöket, amelyek meggyorsítják, megkönnyítik ezeket a feladatokat.

Az Inventorban a Design lap alatt elhelyezkedő Power Transmission fülön olyan segédeszközöket találhatunk, amelyek az erőátviteli gépészeti elemek méretezéséhez nyújtanak segítséget. Ezek a funkciók összeállítás készítésekor érhetők el.

A forgó mozgás és erő átvitelének egyike alapvető eszköze a tengely. A Shaft Component Generator-ral lépcsős tengelyeket hozhatunk létre, sokkal gyorsabban, mintha vázlatszerkesztés és kihúzás, forgatás műveletekkel tennénk. A modul elindítása után felugrik egy párbeszédablak és egy már elkészített tengely, néhány lépcsővel. A párbeszédpanelen található Design fülön kezdjük a munkát.

Itt megadhatjuk a különböző hengeres vagy kúpos átmérőket, ezek hosszait, valamint az egyes átmérőkön található élletöréseket, lekerekítéseket és akár az átmérők közötti szabványos alászúrást is. Természetesen ezek mindegyike paraméterezhető.

Ha már tengelyes alkatrészről van szó, mindkét végén különböző méretű és alakú központfurat helyezhető el. A párbeszédablak mellett elhelyezkedő modellen a változtatások nyomon követhetőek és egy-egy átmérőt kijelölve a manipulátorok segítségével változtathatóak. Ezen felül minden hengeres átmérőhöz olyan alaksajátosságokat adhatunk hozzá, mint például a reteszhorony, Seeger-gyűrű beszúrás, lapolás vagy a sugárirányú átmenő furat.

Miután pár kattintással létrehoztuk a tengelyt, tovább léphetünk a Calculations fülre. Itt a modell 2D-s ábráján anyagminőséget, támaszokat és terheléseket (különböző hatásvonalú erők, nyomaték, megoszló terhelés) adhatunk hozzá a nevezetes pontokban vagy akár általunk meghatározott helyeken is.

Innen a Graph fülre haladva különböző erő, nyomaték és feszültség értékeket számol ki nekünk a program, amelyet grafikonokon meg is jelenít. A lista alján található Ideal Diameter pont alatt megkapjuk az ideális átmérőket ezen terhelés esetére. Az adatok ismeretében visszatérhetünk a Design fülre és módosíthatjuk a tengely méreteit.

Amennyiben elértük a kívánt állapotot, az OK gombra kattintva létrehozzuk a tengelyt, amely fizikai, statikai és szilárdságtani szempontból is megfelel a kívánalmaknak. Ezután már ezzel a modellel dolgozhatunk tovább. A bal oldalon található Modeling menüben úgy fog megjelenni és a szerkesztése is akként történik, mintha alaksajátosságok felhasználásával hoztuk volna létre.

Ez csak egy és talán a legáltalánosabb alkatrész példája volt, aminek tervezésében az Inventor a segítségünkre tud lenni. A többi funkció is mind specializált egy-egy adott feladatra, de ugyanezt a metódust követi és az intuitív párbeszédablakok segítségével könnyen és gyorsan a napi rutin részévé tehető a használatuk.

Amit még szeretnék kiemelni ezek közül az a Handbook funkció, amely az Autodesk oldalára kalauzol minket. Itt megtaláljuk az összes olyan mechanikai összefüggést, amelyet a számítások elvégzéséhez alkalmaz a program.

Ezek az eszközök azért kerültek bele a programba, hogy segítsék az Autodesk Inventorral dolgozók napi munkáját, ezáltal időt és energiát takarítva meg, melyet fejlesztésekre és újabb ötletek megvalósítására fordíthatnak.


Ez is érdekelheti:

Miért a parametrikus 3D modellezést használják a mérnökök a tervezéshez?

Hogyan hozhatna ki még többet modelljeiből? Javítsa tervezési munkafolyamatait egy további dimenzió hozzáadásával!

Töltse le kiadványunkat és ismerje meg a parametrikus 3D modellezés előnyeit!        


Reméljük, hogy a fenti hatékonyságnövelő példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál. Képzéseink szilárd alapokat biztosítanak az Autodesk megoldásokkal való tervezéshez.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó
+36 30 559 0497 | +36 1 273 3416
attila.farkas@arkance-systems.com