Inventor tipp: kontúr bezárása rajzolás közben

Vonal rajzolása közben az egér jobb gombjával kattintva, a felugró menüből kell kiválasztani a „Close” parancsot. A szoftver ilyenkor automatikusan készít egy egyenest az aktuális pontból a kontúr végpontjába.

Kontúr bezárása utólag

Előfordulhat, hogy véletlenül nem sikerül bezárni rendesen a kontúrt és ezért a szoftver nem hajlandó testként kihúzni azt. Ezekben az esetekben nem érdemes keresgélni a hibát, mert van rá gyors megoldás.

Az egér jobb gombjával rá kell kattintani a kontúr egyik elemére, majd a felugró menüből a „Close Loop” parancsot kell választani. Ezt követően folyamatoan végig haladva a kontúron sorban rá kell kattintani a vonalakra. A szoftver jelzi, ha hibás sarokhoz ér és felajánlja annak javítását.

A template fájlokban mm legyen az lapértelmezett mértékegység

Az Inventor telepítését követően a gyári template fájlokban (Standard.ipt, Standard.iam, stb.) az Inch az alapértelmezett mértékegység és ANSI az alapértelmezett szabvány. Ezt a „Home” képernyőn található fogaskerékre kattintva lehet megváltoztatni. Ez a beállítás nem vonatkozik a saját template fájlokra.

Gyorskereső

A gyorskereső a családfa tetején található nagyítóra kattintva érhető el. Segítségével nagyon gyorsan meg lehet találni gyakorlatilag bármit a modellben, akár alkatrészről, akár összeállításról van szó. A parancs nem csak a családfában található elemek között keres, hanem az iTulajdonságokban is. Az alap keresés mellett további lehetőség a hiányzó fájlok és a frissítésre szoruló dokumentumok listázása.

Fájl előző verziójának megnyitása

Az Inventor minden projekt mappában létrehoz egy Oldversions mappát és itt tárolja a fájlok előző verzióit. Ha később vissza kell térni egy régebbi verzióhoz, akkor ebből a mappából kell megnyitni a megfelelőt és a felugró ablakban a „Restore old version to current version” opciót kell választani. Ilyenkor az adott modell aktuális verzióját felülírja a szoftver a kiválasztott verzióval.

  • az eltárolt előző verziók számát a projekt fájlban lehet megdani (gyárilag ez csak 1!)
  • összeállítás esetén a szoftver nem tudja az alkatrészekből is automatikusan a megfelelő verziót visszahozni, azt külön kell mindegyikből betölteni
  • a Vault dokumentációkezelő rendszer sokkal több lehetőséget kínál ezen a területen, de együtt is lehet használni a két megoldást
Kiválasztó menü/lista használata

Amikor egymást takaró elemek közül kell kiválasztani a megfelelőt, sok esetben ez nehezen megoldható a modell forgatásával, vagy az elemek láthatóságának a kikapcsolásával. Ilyenkor nagy segítség a kurzor mellett megjelenő kiválasztó lista. A listában olyan elemeket tűntet fel a szoftver, amelyek a kurzor pozíciójában, egymás mögött helyezkednek el és ezt lenyitva a menüből, vagy lenyitás nélkül az egér görgővel lehet a választani a kijelölhető elemek közül.

A Tools\Application Options menü General fülén a Selection szekcióban lehet beállítani, hogy mennyi idő után ugorjon fel a választómenü, valamint, hogy a kurzor pozícióhoz képest hány pixel sugarú körben vizsgálja a kijelölhető elemeket a szoftver.

…folytatjuk.

További Inventor tippekért olvassa korábban megjelent blogbejegyzéseinket >>>


Az Inventor 2022 újdonságairól április 9-én tartottunk nagy sikerű online előadást.

Ne hagyja ki a lehetőséget és nézze meg felvételről webinárunkat, ahol áttekintést kaphat az Inventor 2022-ben megjelent számos újsonságról!

További információ >>>


Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com