Inventor tartalomközpont I. rész – telepítés és beállítás

Az Inventor tartalomközpontja (Content Center) több mint 750.000 szabványos alkatrészt tartalmaz az egyszerű kötőelemektől kezdve a csapágyakon és zártszelvényeken keresztül a speciális csőidomokig. Az Autodesk által nyújtott hatalmas adatbázis rendkívül nagy segítséget jelent a tervezés során, azonban a gyári adatok igény szerinti testre szabásával a modul által nyújtott előnyök jelentősen tovább fokozhatóak.

A Content Center egy központi adatbázisban tárolja az adatokat nem pedig az Inventor által közvetlenül felhasználható ipt kiterjesztésű fájlokban, ezért ezek a fájlok csak akkor jönnek létre, amikor a tervező beépít egy adott típusú és méretű elemet a munkája során. Ebből a működésből kifolyólag amikor a tartalomközpontról beszélünk, akkor meg kell különböztetni az adatbázist és a belőle létrehozott alkatrész fájlokat tartalmazó mappát.

Tartalomközpont adatbázis

A Content Center működhet Inventor idcl adatbázis fájlokkal (Desktop Content), vagy beépülhet a Vaultba (Vault Server) és ezt a Tools/Application Options/Content Center panelen lehet beállítani. A két megoldás között nincs számottevő különbség, előbbi kicsit egyszerűbben kezelhető, utóbbi pedig jobban központosított és így a jogosultságok is jobban beállíthatók. Desktop Content esetén a könyvtárak (ISO, DIN, ANSI, Stb.) az Inventorral együtt telepíthetők, Vault esetén külön kell azokat letölteni és telepíteni az Autodesk oldaláról (Autodesk Inventor Remote Content Libraries).

Vault esetén a telepítést csak egyszer, a Vault szerveren kell elvégezni, hiszen a Vaultba történő bejelentkezés azonnal hozzáférést biztosít a tartalomközponthoz is minden felhasználó számára. Desktop Contentnél lehet minden felhasználónak külön telepíteni az adatbázist, de ebben az esetben is célszerű inkább egy közös szerver mappából dolgozni, különösen, ha a tartalomközpont testre lett már szabva, egyedi elemekkel lett bővítve.

A tartalomközpont adatbázis helyének beállítása

Aktív projektben elérhető Content Center könyvtárak

Az előzőleg telepített könyvtárak elérhetőségét projektenként lehet szabályozni. A projekt panel jobb alsó sarkában található Configure Content Center Libraries parancs segítségével lehet beállítani, hogy mely könyvtárak legyenek betöltve, itt lehet új könyvtárat létrehozni, előző verzióban készült könyvtárat migrálni, illetve a saját könyvtárat Vaultba be- vagy onnan ki költöztetni. tartalomközpont gyorsabb működése és az egyszerűbb keresés érdekében érdemes csak azokat a könyvtárakat betölteni, amelyek feltétlenül szükségesek egy adott projektben.

Verzióváltáskor Desktop Content és Vault Server alapú tartalomközpont esetén is törölni kell a gyári könyvtárakat, majd fel kell telepíteni az új verziónak megfelelőeket, ezt követően pedig a saját könyvtárakat migrálni kell a Configure Content Cener Libraries Update Tool parancsának segítségével.

Content Center könyvtárak ki-be kapcsolása a projektben

Tartalomközpont fájlok

A tartalomközpont által létrehozott fájlok gyárilag a Windows felhasználó Dokumentumok mappáján belül, az Inventor\Content Center Files mappában jönnek létre, azonban ezt érdemes átállítani egy olyan útvonalra, amiről időnként biztonsági mentés készül pl. a Vaultal.

Az útvonal projektenként, vagy központilag a Tools\Application Options\File panelen is be lehet állítani. A tartalomközpont fájlokra érdemes vigyázni, mert akár már egy egyszerű Windows újratelepítés során is előfordulhat, hogy törlésre kerülnek és a helyreállításuk rendkívűl időigényes feladat.

Content Center fájlok központi- és projektenkénti elérési útvonalának beállítása

Verzióváltáskor a Content Center fájlok esetében csak arra kell figyelni, hogy az elérési útvonal a megfelelő helyre mutasson.

Az Inventor gyári beállítás szerint a Content Center mappán belül almappákat hoz létre a szoftver verziójának megfelelően (R2021, R2022, stb.) és oda menti el a szabványos elemeket, így az új verzió feltelepítése után előfordulhat, hogy gyári beállításokkal a szoftver nem fogja megtalálni az előzőleg használt fájlokat.

Az Inventor verzióknak megfelelő almappákat nyugodtan meg lehet szűntetni és a tartalmukat össze lehet másolni, csak nem szabad elfelejteni ezt a módosítást az elérési útvonal esetében is elvégezni.

Tartalomközpont nyelve

Az Inventorból már hosszú évek óta nem érhető el magyar verzió, azonban ez nem igaz a tartalomközpontra, ugyanis annak a nyelvezete az Inventortól függetlenül bármikor átállítható többek között magyar nyelvre is. A nyelvi beállítás nem csak a tartalomközpont felhasználói felületére vonatkozik, hanem a szoftver által elmentett szabványos alkatrészek adatai is a kiválasztott nyelven kerülnek kitöltésre és így a darabjegyzékben is ennek megfelelően jelennek meg. Az eltérő nyelven beillesztett elemeket az Inventor külön almappákban (en-US, hu-HU, de-DE) menti el a Content Center könyvtáron belül.

A tartalomközpont nyelve az Inventortól függetlenül állítható.

…folytatjuk.

Inventor tippekért olvassa korábban megjelent blogbejegyzéseinket >>>


Vegyen részt 2021. október 14-én 10-órától szakmai webinárunkon, és fedezze fel, hogy milyen hatékony és termelékenységnövelő CAD, CAM és CAE eszközök állnak rendelkezésre a gépészeti gyűjteményben!
A webináron a részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.

2021. október 14., 10. óra
Hatékonyság és termelőképesség növelés PDMC használatával
Előadók: Farkas Attila és Radnai László
Regisztráció és további információ >>>

Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com