Az Inventor 2024 újdonságai

Az Autodesk bejelentette az Inventor 2024-es verzióját, ami az előző verziókban megszokott módon sok hasznos új lehetőséget kínál a felhasználóknak. Megjelent néhány teljesen új funkció a szoftverben és ezek mellett a meglévő eszközökben is számos továbbfejlesztés történt.

Új Vault funkciók az iLogicban

Az Inventor 2024 egyik legjelentősebb újdonsága, hogy az iLogic modul Vault funkciókkal bővült, így innentől kezdve sokkal egyszerűbben lehet felhasználni a Vaultban tárolt fájlokat és adatokat az automatizációs feladatokban. iLogic függvényekkel lehet fájlokat kivenni szerkesztésre a Vaultból, visszaadni a Vaultba, illetve fájlokat lehet keresni, letölteni vagy másolni egyaránt.

Inventor 2024 - Vault funkciók

Új Finish parancs

A Finish parancs egy teljesen új funkció az Inventor 2024-ben, amelynek segítségével az eddig megszokott színeken és textúrákon felül minden gyártáshoz szükséges információt hozzá lehet rendelni az alkatrészek felületeihez. A Finish parancsban a felületere tetszőleges számú bevonatot, hőkezelést, finomfelületi megmunkálást és festést lehet definiálni, melyek mindegyike tartalmazza az adott technológiához szükséges adatokat és a rétegvastagságot. Minden egyes Finish parancs külön csoportosítva jelenik meg a családfában, a paraméterei pedig az fx parameters táblában. Ezek a gyártási információk később felhasználhatók az alkatrész iTulajdonságaiban, a műszaki rajzon vagy a modellben felhelyezett szövegekben, darabjegyzékben, szövegmezőben egyaránt.

Inventor 2024 - új Finish parancs
Inventor 2024 - új Finish parancs 2

Legkisebb befoglaló test létrehozása

Derive, Simplify, Make Part és Make Components parancsok esetén, befoglaló hasáb létrehozásakor van lehetőség minimális befoglaló test meghatározására. Ebben az esetben a szoftver megkeresi a legoptimálisabb (legkisebb térfogatú) megoldást a térben.

Inventor 2024 - Legkisebb befoglaló test létrehozása

Továbbfejlesztett Mark parancs

Gravírozás során a geometria létrehozásához több, különböző síkban elhelyezkedő vázlatot is ki lehet jelölni, valamint a parancs ívelt felületekre is alkalmazható.

Inventor 2024 - továbbfejlesztett Mark parancs

Továbbfejlesztett dinamikus metszet

Alkatrészben és összeállításban is új lehetőségekkel gyarapodott a dinamikus metszet parancs. El lehet forgatni a metszet síkját, ki-be lehet kapcsolni a metszeti felület megjelenítését és bármikor meg lehet szerkeszteni a dinamikus metszetet az aktuális nézeti ábrázolás segítségével.

Inventor 2024 - továbbfejlesztett dinamikus metszet

Komponens kiosztással kapcsolatos újdonságok

Lineráris komponens kiosztás során henger- és kúpfelületek is kijelölhetők a kiosztási irány megadásához. Ezekben az esetekben a kijelölt felület tengelye adja meg a kiosztás irányát.

Inventor 2024 - Komponens kiosztással kapcsolatos újdonságok

Körkörös komponens kiosztás esetén az alkatrész környezetben már megszokott módon választható az „Incremental” és a „Fitted” opció, vagyis, hogy a megadott szög a kiosztott elemek között értendő, vagy a megadott szög értéken kell elosztani az összes komponenst.

Inventor 2024 - Komponens kiosztással kapcsolatos újdonságok 2

Csőhálózattervező modul – Egyedi könyök idomok

45 és 90 fokos könyök idomok mellett, egyedi szög értékű elemek is használhatók a csőhálózattervező modulban, valamint ezzel összefügésben a tartalomközpontban is elérhetővé vált a „Custom Elbows” és a „Custom Return Bends” csoport.

Inventor 2024 - Csőhálózattervező modul - Egyedi könyök idomok

fx parameters újdonságok

Az új Finish parancs megjelenésével összhangban a paraméterek létrehozása során választható mértékegységek listája kiegészült a keménység mértékegységeivel, illetve a szöveges és az igaz/hamis paraméterek is bejelölhetők exportra, így ezek is megjeleníthetők az iTulajdonságokban, darabjegyzékben, modell és rajzi szövegekben egyaránt.

Inventor 2024 - fx parameters újdonságok

Revíziós felhő létrehozása műszaki rajzban

Műszaki rajzban lehet revíziós felhőket készíteni. A létrehozott revíziós felhők a családfában, az adott nézet alatt jelennek meg és utólag bármikor át lehet szerkeszteni őket. Ennek a funkciónak az érdekessége, hogy eddig az Inventor SDK-ból lehetett külön feltelepíteni, azonban most beépítették gyárilag az Inventorba.

Inventor 2024 - új revíziós felhő létrehozása

Műszaki rajzban létrehozott vázlat szín sémája

A szín séma szerkesztőben műszaki rajzban létrehozott vázlatok vonal színei is beállíthatók.

Inventor 2024 - színséma

Inventor Studio

Inventor stúdióban a renderelt fotók maximális felbontása 4k x 4k pixelről 16k x 16k pixelre változott, így nagy méretű képeket is magas minőségben lehet készíteni.

Egyedi megjelenítési környezet létrehozása

Inventorban a modellek különböző megjelenítési környezetekben történő elhelyezésével sokkal látványosabb képek és videók készíthetők a termékekről. A 2024-es Inventortól kezdve a gyári megjelenítési környezetek mellett saját, egyedi környezeteket is létre lehet hozni HDR és EXR formátumú képek felhasználásával.

Inventor 2024 - egyedi megjelenítási környezet létrehozása

GPU Ray Tracing

A GPU alapú Ray Tracing támogatja a megjelenítési környezeteket, valamint tudja kezelni a sematikus meneteket a renderelés során.

Inventor 2024 - GPU Ray Tracking
Inventor 2024 - GPU Ray Tracking 2

Reméljük hasznosnak találta cikkünket. Ha kérdése van, vagy elakadt a munkájában és segítsére lenne szüksége, keressen bátran a lenti elérhetőségen!


Az Autodesk Inventor Professional 3D gépészeti CAD rendszer teljeskörű megoldást ad a tervezés során felmerülő problémákra az alapkoncepció elkésztésétől a szimulációs vizsgálatokon át a részletes műszaki dokumentáció kidolgozásáig. A szoftverbe integrált komplett eszköztár és adatbázis a mérnöki munkát hivatott leegyszerűsíteni és felgyorsítani, csökkentve ezáltal a termékfejlesztési ciklusidőket, a fizikai prototípusok számát és a költségeket.

Töltse le az Inventor 2024 ingyenes, 30 napos próbaverzióját!

Dolgozzon a tervezési és mérnöki eszközök teljes készletével!

Név:* E-mail cím:*
Hozzájárulok ahhoz, hogy az Arkance Systems HU Kft. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – a hozzájárulásom visszavonásáig érvényes.

Elolvastam és megérettem az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.:*


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk gépipari megoldások által nyújtott új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő