Inventor 2023.2 újdonságok áttekintése

Néhány héttel ezelőtt megjelent az Inventor 2023.2 frissítés, ami az eddig megszokott módon a hibajavítások mellett új, hasznos funkciókat is tartalmaz. Az újdonságok között szerepel néhány nagyobb fejlesztés és sok kisebb módosítás, melyek között régóta várt funkciók is helyet kaptak.

Új lehetőségek a kezdőképernyőn

A kezdőképernyőről több új opció is elérhetővé vált, például listanézetben meg lehet jeleníteni a fájlok iTulajdonságait és Vault tulajdonságait, a gyorskeresővel lehet keresni ezek között az értékek között, szűrőket lehet beállítani, valamint több dokumentumot is ki lehet jelölni és egyszerre meg lehet azokat nyitni, vagy egyszerre el lehet azokat távolítani a listából. Fontos, hogy a Vault tulajdonságok csak akkor érhetők el, ha az aktív projekt Vault típusú és be van jelentkezve a felhasználó a Vaultba Inventoron belül.

iLogic Design Copy: szöveg keresése és cseréje a fájlnevekben

Az iLogic Design Copy a Pack and Go parancshoz hasonló, de annál sokkal ügyesebb másoló eszköz, amivel nagyon egyszerűen le lehet másolni egy komplett dokumentációt minden hozzá tartozó fájllal együtt.

A parancs egyetlen hátránya az volt eddig, hogy az átnevezés során kizárólag előtagot és utótagot lehetett használni, nem lehetett szöveget cserélni a fájlnevekben.

Mostantól kezdve az elő- és utótagozást szabadon lehet kombinálni meglévő szöveg cseréjével, ami így sokkal egyszerűbbé teszi a fájlok másolását. Ezzel a módosítással kijelenthető, hogy ez a legjobb Inventorba integrált parancs erre a feladatra, ennél több lehetőséget már csak a Vault Copy Design funkciója biztosít.

Importált fájlok helyének meghatározása

Néhány évvel ezelőtt jelentősen továbbfejlesztették az Inventor fájl importálási lehetőségeit, többek között ekkor jelent meg az Inventorban az AnyCAD technológia, ami lehetővé tette a konkurens fájlok közvetlen, asszociatív, konverzió nélküli felhasználását is.

Sajnos ennek az újításnak akkor áldozatául esett egy fontos beállítás, ugyanis ezt követően nem lehetet szabadon beállítani az importált fájlok mentésének helyét. Ez az opció ismét elérhetővé vált, vagyis az importálás során megadható, hogy a újonnan létrejövő fájlok az importált fájlal azonos mappába-, a projektben beállított workspace útvonalra-, vagy pedig egy szabadon választható mappába kerüljenek. Ezen felül a megadott útvonalon az importált fájl nevével almappa is létrehozható, amennyiben szükséges.

Tartalomközpontból beillesztett elemek láthatóságának ki- vagy be kapcsolása egy lépésben

Összeállítási környezetben nagyon hasznos a nézetek (View Representations) alkalmazása. Amellett, hogy eltérő nézeti állapotokat lehet különböző néven eltárolni, itt van lehetőség az éppen nem látható elemek megjelenítésére, vagy minden komponens láthatóságának egyszerre történő ki- és bekapcsolására is.

A 2023.2 frissítéstől kezdődően már a tartalomközpontból beillesztett elemek láthatóságát is egyszerre lehet állítani az aktuális nézeten.

Nem használt vázlatok és munkasajátosságok törlése

Tervezés során előfordulhat, hogy a változtatások során felesleges vázlatok, vagy munkasajátosságok maradnak a modellben, amelyek megkeresése és eltávolítása egy hosszú családfa esetén nem is feltétlenül egyszerű feladat. Az új Purge paranccsal ezeket a nem használt vázlatokat és munkasajátosságokat lehet egy lépésben törölni alkatrészekből és összeállításokból egyaránt.

Content Center – Autodrop beillesztés: kötőelemek forgásának letiltása

Az AutoDrop funkcióval sokkal kényelmesebben lehet a kötőelemeket beilleszteni az Inventor tartalomközpontjából, hiszen automatikusan kiválasztja a szoftver a szükséges méretet, automatikusan felhelyezi a kényszereket és kiosztott furatok esetén akár egyből ki is osztja a beillesztett kötőelemet. Az Autodrop funkció most új beállítással bővült, aminek a segítségével már beillesztéskor meg lehet gátolni a kötőelemek forgását.

Fájlnevek növekményes számozása másoláskor és tükrözéskor

Az Inventorban régóta van lehetőség komponensek összeállításban történő másolása és tükrözése során létrejövő fájlok fájlnevének meghatározására szolgáló függvény definiálására. A különböző paramétereket tartalmazó függvények előre a Tools/Application Options menüben, illetve adott másolási vagy tükrözési esetnél helyben is megadhatók.

A legújabb frissítéssel függvény alkalmazása helyett növekményes sorszámozást is lehet választani, ebben az esetben az eredeti fájl fájlnevét használja a szoftver és 1-től kezdve folyamatosan növeli a sorszám értékét a fájlnév végén.

Koordinátatengelyek kiválasztása kiosztása során

Alkatrész és összeállítási környezetben, lineáris és körkörös kiosztás esetén a három főtengely közvetlenül a parancs ablakában, legördülő menüből is kiválasztható, nem szükséges a családfában, vagy a modelltérben megkeresni.

Több síkfelület exportálása egy lépésben

Eddig egyszerre csak egy egybefüggő síkfelületet lehetett exportálni dwg vagy dxf formátumba, azonban most már tetszőleges számú síkfelületet is ki tud menteni a szoftver, amennyiben a kijelölt felületek egy síkba esnek.

Aktuális modell nézet kiválasztása bázisnézet lerakása közben

Rajzi környezetben, bázisnézet lerakása során az egér jobb gombjával a View Cube-ra kattintva menüből ki lehet választani a modell aktuális nézetét, nem szükséges ehhez megnyitni a modellt.

Keret és szövegmező cseréje aktuális rajzlapon

Ha egy rajzlapon le kell cserélni az aktuális keretet, vagy szövegmezőt, akkor az új beillesztése előtt nem szükséges törölni az aktuálisat a lapról, elegendő duplán rá kattintani az újra és a szoftver rá fog kérdezni a meglévő törlésére és cseréjére.

Darabjegyzék szerkesztése rajzlapon

A darabjegyzék szerkesztése közben eddig nem lehetett navigálni a rajzlapon, azonban most már gond nélkül lehet mozgatni, illetve nagyítani és kicsinyíteni anélkül, hogy ehhez ki kellene lépni a darabjegyzék szerkesztéséből.

Vázlat nevének megjelenítése a kiválasztó menüben

Több, egymáson fekvő vázlat esetén a modelltérben felugró kiválasztó menü nem csak a vázlatelemek típusát listázza, hanem zárójelben az azt tartalmazó vázlat nevét is kiírja, így sokkal egyszerűbb kiválasztani a szükséges vázlatelemet.

Másolt elem beillesztése kurzor pozícióba

Vázlatelem másolása és beillesztése során a szoftver sok esetben a kurzor pozíciójától függetlenül tette le a másolt elemet és ez megnehezítette a szerkesztést. A fejlesztők most orvosolták ezt a hiányosságot, ennek köszönhetően a program minden egyes beillesztésnél figyelembe veszi a kurzor pozícióját.

Méret pozíció vázlatban

Vázlatban, méretváltoztatás során a méretek megőrzik a relatív pozíciójukat ahhoz a vázlatelemhez képest, amire hivatkoznak, ezáltal egyszerűbbé válik a szerkesztés.

GPU Ray Tracing

A videokártya alapú fotó renderelés kezelni tudja az árnyékokat, a visszatükröződéseket, a matricákat és a metszeti nézeteket.

Egymásra fedő matricák megjelenítési sorrendje

Olyan esetekben, amikor egy felületre több matrica is fel van helyezve, a családfában megadott sorrend szerint végzi el a szoftver a takarások és áttűnések számítását .

Fájlnév megjelenítése a családfában

A családfában bármilyen dokumentum ikonjára mozgatva a kurzort megjelenik annak a fájlneve a teljes elérési útvonallal. Ez a funkció csak akkor működik, ha előzőleg a fájl már el lett mentve.

Kirészletezési beállítások

A kirészletezés beállításait eltárolja a szoftver, így nem kell minden alkalommal újra és újra mindent kiválasztani.

Vetítendő elemek kijelölése kerettel

Alkatrészben és összeállításban egyaránt ki lehet jelölni egyszerre több elemet is kerettel vázlatba történő vetítés közben.

Kerettel kijelölhető elemek:

  • 2D vázlat geometria
  • 3D vázlat geometria
  • munkasík, munkatengely, munkapont
  • élek
  • felületek
  • sarokpontok

Reméljük, hogy a fenti példa meghozza a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk gépipari megoldások által nyújtott új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com