Inventor 2020 újdonságok

A 2019-es naptári év lesz az Inventor piacra kerülésének 20. évfordulója. Az elkövetkező hetekben az ügyfeleknél hamarosan világszerte megjelenik Autodesk-fiókjukban és az Autodesk asztali alkalmazásban letöltésre az Inventor 2020.

Az új fejlesztések az egyszerűbb vázlatkészítő parancsoktól kezdve a bonyolult formák kialakítását segítő modellező eszközökön keresztül a nagy összeállítások, illetve vázszerkezetek kialakításáig sok fontos területet lefednek. Cikksorozatunkban sorra vesszük ezeket.


Az Inventor 2020 felhasználói élménye

Az Inventor 2020 új, világos témájú felületet biztosít, amely további funkciókat kínál, és már a kezdettől fogva növeli munkája termelékenységét. Tökéletesítették a megvilágítási stílusokat és a parancsok ikonjait, az új grafikai előbeállításokkal pedig a nézeteket a jobb teljesítményhez vagy a jobb minőséghez állíthatja be, de akár választhatja a kiegyensúlyozott beállítást is. Az Inventor 2020 támogatja a többmonitoros munkafolyamatokat: több Inventor-fájlt rögzíthet a különböző képernyőkre egyetlen Inventor-munkamenetben.

Az Extrude (Kihúzás), a Sweep (Söprés), a Revolve (Megforgatás) és a Thread (Menet) parancsok az új tulajdonságpanelekhez hasonlóra frissültek. Ezeket a parancsokat nemcsak áthelyezték a panelekbe (hasonlóan az Inventor 2018 és 2019-ben található Measure (Mérés) és Hole (Furat) parancsokhoz), hanem a felhasználók által kért funkciókkal is kibővítették ezeket. A vázlatkészítés is bővült, hogy a tervekben sokkal összetettebb régiókat és hurkokat választhasson ki.

Professzionális szintű fejlesztések

A vázlatkészítéstől az összetett modellezésig számos új funkció jelent meg az alapvető tervezőeszközökben és a munkafolyamatokban. A Sweep (Söprés) paranccsal most már test söprésére is lehetőség nyílik. Az Inventor fejlesztő csapata számos felhasználóval dolgozott együtt azon, hogy ezt az újítást olyan módon vezessék be, amely igazodik a szoftvert használók modellezési igényeihez. A test bármilyen formájú lehet, és a söprés geometria eltávolítására és hozzáadására is képes.

Új fejlesztésű parancsok

Teljesen új parancsokkal is bővült ez a verzió, ilyen például az Unwrap (Kiterítés) parancs. Az Unwrap parancs segítségével bármilyen bonyolult térbeli felületet egyszerűen ki lehet teríteni, ami nagy segítséget jelent például a mélyhúzással előállított lemezalkatrészek, vagy a kárpitok optimális terítékének meghatározásában.

Annak köszönhetően, hogy ez a parancs teljesen eltérően működik a lemezalkatrészeknél eddig megszokott teríték számítási megoldástól, illetve más jellegű termékek esetén is jól alkalmazható, ezért az általános alkatrész modellező környezetben kapott helyet.

A teríték meghatározásához a szoftver végeselem számításon alapuló megoldást használ, melynek köszönhetően a geometria előállítása mellett az egyes pontokban várható anyag gyűrődés mértékét is meghatározza és azt különböző színekkel jelöli a szimulációs rendszereknél megszokott módon. A végeselem hálót felépítő háromszögeket az Unwrap parancs automatikusan összevonja, így a végeredmény egy analitikus sík felület lesz, amit ki lehet menteni a gyártáshoz dxf, vagy dwg formátumba, illetve a műszaki rajzon is meg lehet jeleníteni.

Továbbfejlesztett vázszerkezet-készítő modul

Az Inventorba integrált különböző tervezést segítő eszközök közül az egyik leggyakrabban használt modul a Frame Generator. Ennek az eszköznek a segítségével a hagyományos modellezési módszereknél sokkal hatékonyabban lehet vázszerkezeteket építeni. Az elmúlt években szinte minden új verzió tartalmazott valami újdonságot ezen a területen és most ismét nagyon hasznos funkciókkal bővült az eszköztár.

Új parancs: Insert End Cap

A legszembetűnőbb újdonság a végzáró beillesztő parancs, melynek segítségével nagyon gyorsan fel lehet helyezni ezeket az alkatrészeket a vázszerkezetre. A konfigurációs panelen minden fontos adat megadható a beillesztés módjától kezdve a geometriai adatokon át az anyag és szín információig. A szoftver automatikusan a kiválasztott profil végekre illeszti a végzárókat, így nem kell bajlódni ezeknek a kényszerezésével sem és így összességében rengeteg időt lehet megspórolni.

A profilokhoz hasonlóan lehet egyedi, saját végzárókat feltölteni a tartalomközpontba, valamint az előre definiálható fájlnevek beállításai közé is bekerültek ezek az alkatrészek.


Továbbfejlesztett parancsok:
  • Notch: a parancs új felületet kapott, amelyen könnyebben testre lehet szabni a két profil illesztéséhez szükséges végkialakítást, illetve több elemmel végzett egyidejű munka is egyszerűbbé vált.
  • Pozíció és orientáció beállítása: a beillesztő panelen kívül most már közvetlenül a grafikus felületen is ki lehet választani a beillesztési pontot, illetve be lehet állítani az eltolást és az elforgatást.
  • Lengthen/Shorten parancs: az új felülettel együtt új lehetőségek is megjelentek a profil hosszának módosításában, így már lehet szimmetrikusan és aszimmetrikusan is változtatni.
  • Trim/Extend: a felülettel történő metszés estében a levágandó rész kiválasztható lett, ezáltal egyszerűbben kialakíthatók az ilyen csatlakozások.
  • Remove end treatments: a végkialakításokat egyszerre több profilról is el lehet távolítani egy lépésben
Felhasználók javaslatai alapján készülő fejlesztések az Inventor Ideas portálon

Az Autodesk sok figyelmet fordít a felhasználók igényeire, ezért az elmúlt években kiadott új fejlesztések nagy része az Ő javaslataik alapján készült. Az Autodesk több csatornán keresztül is tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, mint például az Inventor Ideas fórum, ahol bárki megírhatja ötletét, illetve a tagok megvitathatják elképzeléseiket és szavazhatnak a számukra szimpatikus fejlesztésre. A webes fórumok mellett az Autodesk törekszik a személyes kapcsolatok kialakítására is, ezért időnként meglátogatja, illetve meghívja magához az ügyfeleket.

…folytatjuk

Farkas Attila
CAD rendszermérnök, Inventor specialista
farkas@varinex.hu

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Szerezze meg azt a tudást, amivel szintet léphet munkájában: tanuljon specialistáinktól! Rendszeres időközönként meghirdetett tanfolyamainkon az alapoktól, egészen a speciális haladó szintig eljuthat. Részletek és további információ ITT.Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu