Megjelent az Inventor 2019: hatékony, összekapcsolt, professzionális

Az Inventor 2019, a szoftver történetének 23. kiadása. Az elmúlt 19 év fejlesztéseinek köszönhetően, a mostani verzió az eddigi legjobb Inventor.

Az elkövetkező hetekben kollégáimmal több cikket is közzé fogunk tenni, amelyek az új funkciókat mutatják be. Most vessünk egy pillantást általánosságban az Inventor 2019 újdonságaira.

Teljesítmény

Az ügyfelek egyre többet és többet várnak az eszközeiktől, és még soha, senki sem mondott olyat, hogy „ez a CAD rendszer túl gyors”! Az egyre nagyobb és komplexebb összeállítások tervezésével az Inventor – felhasználók különösen szeretik feszegetni a határokat,– ma már nem ritkák a 10 000 vagy annál több alkatrészből álló Inventor-összeállítások. Az Inventor 2019 kiváló eszközt biztosít a teljes tervezési és dokumentálási folyamat során.

Autodesk Inventor 2019 újdonságok - teljesítmény
Autodesk Inventor 2019 újdonságok – teljesítmény
Automatizálás – iLogic

Az iLogic az Inventorba épített automatizálási eszköz. Számos ügyfél használja mindennap automatizálási feladatokra, például a szabványok betartatására vagy a tervkonfigurációk kezelésére. Mivel egyre szélesebb körben használják az iLogicot, a fejlesztők sokat javítottak a használhatóságán és a teljesítményén. Néhány hónappal ezelőtt az iLogic „globális eseményei” lehetővé tették, hogy a vállalatok a hálózaton kezelhessék a szabályokat, hiszen ez megkönnyíti a szervezetben használt szabályok felügyeletét. Az automatikus kiegészítés funkcióval egyszerűsítették a szabálykészítést, amely közvetlenül a szabályszerkesztőben biztosít hasznos információkat. Az Inventor 2019 egyik új fejlesztése, hogy az iLogic-felhasználók az alapoktól hozhatnak létre modelleket, ami sokkal nagyobb rugalmasságot és teljesítményt tesz lehetővé az új összeállítások konfigurálásakor. Az alkatrészek iLogic-szabályokkal is hozzáadhatók az összeállításhoz vagy törölhetők onnan, ami rugalmasabb és skálázhatóbb módszert kínál az új tervek létrehozásához. Ezenkívül az ügyfelek elnevezhetik a geometriát, és rögzíthetik az iLogic-modellek aktuális állapotát, hogy ezzel segítsék a szabálylétrehozást.

Autodesk Inventor 2019 újdonságok - iLogic
Autodesk Inventor 2019 újdonságok – iLogic
Model-based definition és 3D feliratozás (Product Manufacturing Information)

A „model-based definition” funkció tavaly jelent meg az Inventorban, amelynek célja, hogy  automatizálja a rajzkészítést, vagy akár teljesen megszüntesse a rajzok iránti igényt, ezzel gördülékenyebbé téve a gyártást. További hasznos funkció, hogy  a munkadarabok felületei a megmunkálási állapotuk alapján színezhetők, amellyel hatékonyabban szemléltethető, hogy a 3D-s modellen milyen megmunkálási folyamatok kerültek már elvégzésre.

Autodesk Inventor 2019 újdonságok - 3D feliratozás
Autodesk Inventor 2019 újdonságok – 3D feliratozás
Összekapcsolt

Az Inventor 2019-ben az új kollaborációs és fejletezéseknek köszönhetően hatékonyabbá válik a csapatok közti tervezés és kommunikáció. A megosztott nézetekkel az Inventor-felhasználók közzé tehetik terveik előnézetét az Autodesk Viewerben, ahol a külső résztvevők jelölésekkel láthatják el a terveket, megjegyzéseket írhatnak hozzájuk és áttekinthetik a változtatásokat. Minden visszajelzés és módosítás közvetlenül az Inventor hírcsatornáján is megjelenik.

A megosztott nézet egy olyan előny, amellyel az Autodesk felhasználók nemcsak az Inventorban, hanem számos egyéb szoftver új verziójában (AutoCAD, Vault, Civil 3D, Alias, Plant3D, PowerMill, FeatureCAM, Moldflow, 3ds Max és Infraworks) is találkozhatnak. Használatával egyszerűen, gyorsan és rugalmas módon kaphatunk visszajelzést bármilyen munkánkról az összes fentebb felsorolt termékben.

A Fusion 360-hoz készült AnyCAD az Inventor 2019-ben Preview-verzióban érhető el. A preview verzióban az ügyfelek még a végleges verzió megjelenése előtt kipróbálhatják az új funkciókat.

Az AnyCAD Inventor-felhasználók közvetlenül behívhatnak natív Fusion 360 modelleket (.fusiondesign) az Inventorral készült összeállítások részeként. Mivel a kapcsolat asszociatív, a Fusion-ben végzett módosítások egyszerűen átemelhetők Inventorba és vica-versa. Az új AnyCAD-munkafolyamat lehetővé teszi, hogy a felhasználók együttesen használják ki az Inventor és a Fusion 360 teljesítményét.

Autodesk Inventor 2019 újdonságok - adatkapcsolat
Autodesk Inventor 2019 újdonságok – adatkapcsolat
Az Inventor-élmény – Inventor Ideas

Az ügyfelek elvárják, hogy az Inventor minden szempontból kiemelkedő legyen. Néhány évvel ezelőtt az Autodesk elindította az „Inventor Ideas” portált, abból a célból, hogy felhasználói közösség visszajelzést adhasson arról, hogy milyen fejlesztéseket látnának szívesen az újabb verziókban. Az ide felkerült ötletek kiemelkedő szerepet játszanak az szoftver fejlesztésében, formálásában; az elmúlt két év több mint 200 fejlesztésnek az „Ideas” oldalra felvitt ötletek adták az alapját.

Az Inventor 2019 is folytatja ezt a trendet, az új verzióban 25 db, felhasználói visszajelzés alapján készült funkció került integrálásra. A frissített Hole (Furat) parancs az egyike a fenti újításoknak. Ez a furattípusok elő-beállításait és a vázlatintegrációját tartalmazza, amely lehetővé teszi több furat gyors és egyszerű meghatározását. Remek példa arra, miként adtak hozzá teljesen új funkciókat a programhoz minden Inventor frissítésben, és miként javítanak évről évre a felhasználói élményen.

Autodesk Inventor 2019 újdonságok - Ideas
Autodesk Inventor 2019 újdonságok – Ideas

 

…folytatjuk.

Farkas Attila
CAD rendszermérnök, Inventor specialista
farkas@varinex.hu

 

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

 

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu