A teljes mértékben integrált CAD-CAM hatása a tervezés világára

A számítógéppel támogatott tervezés néhány évtizeddel ezelőtt megváltoztatta a mérnökök életét. Az elérhető eszközökben történt legfrissebb változás a számítógéppel támogatott gyártás (CAM) teljes körű integrálása a CAD-programokba. Vessünk egy pillantást a legjelentősebb előnyökre, amelyeket az integrált CAD-CAM munkaterület kínál nekünk, mérnököknek.

Amikor először került bevezetésre, a CAD először is lerövidítette a projektek részlegek közötti átvitelének idejét. Még ezzel a rövidített eljárással is voltak azonban kommunikációs nehézségek a gépészeti tervező és a gyártó részlegek között, ahogyan azt sokan Önök közül valószínűleg tapasztalták. A CAM bevezetése a CAD világába megkönnyíti az ismeretek megosztását a különböző részlegek között, így a kezdeti terv zökkenőmentesen integrálható a kijelölt gyártási folyamatba. A CAM beépülése a CAD-folyamatokba segíti a gyakorlatiasabb tervezői munkát a tervezési fázisban, és megkönnyíti a gyártástervező mérnökök dolgát, amikor a termék legyártására kerül sor. Egyes CAD/CAM rendszerek el tudják tárolni a sajátosságokat és alakzatokat egy közös könyvtárban, így testre szabott sajátosságok is készíthetők a későbbiekben. Ennek köszönhetően a CNC-programozók és a gyártástervező mérnökök jobban együttműködhetnek a tervezőkkel, hogy a specifikáció során figyelembe vehessék a termék gyárthatóságát. Összességében a CAD/CAM drasztikusan javította azon mérnöki képességünket, hogy mérlegelni tudjuk a tervezés-előállítás-használat folyamatának minden lépését. Ez a funkció exponenciálisan könnyebbé tette életünket.

Minden olyan mérnök, aki rendszeresen használja az integrált CAD-CAM megoldásokat rengeteg időt takarít meg ezzel.

A két szolgáltatás egyetlen szoftverbe integrálásával a költséges adatátalakítási lépések többsége feleslegessé válik. A folyamat végén, ha gyártási problémák miatt módosítani kell egy alkatrészt, ez könnyen megtehető a CAD segítségével, miközben a CAM automatikusan frissül. Ez a funkció exponenciálisan könnyebbé tette életünket, a cégek széles köre számára pedig több ezer emberi munkaórát takarít meg.

A gyártási szoftver integrálása a CAM-be lehetővé teszi a CNC- és NC-programozás nagy részének automatizálását a CAD-modellben kidolgozott alapvető tervezési követelmények alkalmazásával. Ezen felül egy alkatrész gyárthatóságának NC-adatai közvetlenül eltárolhatók a 3D modellben, így – amint már korábban említettem – folyamatos lehet a frissítés. Ez a funkció biztosítja, hogy egy terv módosításával a termék nem válik gyárthatatlanná. Aki mérnökként már korábban részt vett termék-újratervezési folyamatban, valószínűleg tudja, mennyire hasznos egy terv frissítésekor rögtön tisztában lenni a gyárthatósági kérdésekkel.

Pozitív változások

Az időmegtakarítás, az automatizált CAM és a kommunikációs akadályok leküzdése – a legjelentősebb változás, amelyet az integrált CAD-CAM hozott a mai mérnökök számára. Mindamellett integrált CAD-CAM -et használó mérnökként valószínűleg egyéb olyan változásokat is tapasztal, amelyeket szintén ezek a funkciók vezettek be a tervezési folyamatba. Ahogy a szoftver egyre hatékonyabbá válik, és a platformok közötti integráció lehetősége növekszik, nagy valószínűséggel a mérnöki munkaeszközök a jelenleginél is nagyobb funkcionális fejlődésének leszünk tanúi.

Az integrált tervezés és gyártás a termékinnovációk új korszakát vezette be, amely egyre előrébb hajt minket az alkotás jövője felé vezető úton.

Használja ki az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságát! Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu