Az integrált, felhőalapú CAD/CAM szoftverek által nyújtott előnyök, például az együttműködés, az automatizálás és a szervezés

integrált CAD CAM

Az integrált CAD/CAM megoldások egyetlen közös rendszerben ötvözik a CAD (számítógéppel segített tervezés) és a CAM (számítógéppel segített gyártás) programok előnyeit. Egy integrált CAD/CAM program a tervezési folyamattól egészen a gyártási folyamatig végigkíséri Önt, és lehet felhőalapú, vagy alapulhat egy hagyományos, zárt rendszeren.

Tervezőként egy integrált CAD/CAM megoldással könnyedén megoszthatja CAD modelljeit gépkezelő munkatársával vagy egy külső gyártóval. Gépkezelőként pedig még soha nem volt ilyen egyszerű a CAD fájlok fogadása és a részlegek közötti együttműködés. Jól hangzik, ugye? Bár a könnyű használhatóság valóban az egyik legfőbb előnye ezeknek a megoldásoknak, rengeteg további lehetőséget kínálnak még.

Ha az alábbi funkciók segítik az Ön vagy a csapata munkáját, akkor az integrált CAD/CAM megoldásokat Önnek találták ki. Vágjunk is bele!

Adatfordítási problémák kiküszöbölése

Egy integrált CAD/CAM megoldással többé nem kell átalakítania a fájlokat semleges fájlformátumokba, például STEP-be vagy IGES-be, és nem szükséges költséges adatfordítókat beszereznie. Ha ugyanazon a tervezési rendszeren belül dolgozik, többé nem fognak elveszni vagy megsérülni az adatok a fordítási folyamat során.

Bár vásárolhat más rendszerekkel közvetlenül kompatibilis adatfordítókat, ezek gyakran késleltetik a CAD rendszer frissítéseit. Ez azt jelenti, hogy akár hetekbe vagy hónapokba is telhet, mire a közvetlen adatfordító is felzárkózik az eredeti CAD szoftver verziójához.

Modellek asszociativitása

A CAD tervvel megegyező környezetben végzett munka során a CAM adatok megtarthatnak egy bizonyos mértékű asszociativitást az eredeti modellel. Az integrált CAD/CAM rendszer automatikusan megjelöli, és gyakran automatikusan frissíti a modellen végrehajtott módosításokat.

Egyszerűsített munkafolyamat

Az adatfordítás lépéseinek kihagyásával és a tervvel azonos felület használatával leegyszerűsítheti a tervezéstől a gyártásig tartó munkafolyamatot. Ezáltal csökkentheti a képzésre fordítandó időt és a CAD és a CAM szoftvercsomagok karbantartásához szükséges informatikai erőforrások mennyiségét, illetve hatékonyabbá teheti a frissítési folyamatot.

integrált CAD CAM
A gyártási folyamat még nagyobb mértékű automatizálása

Az integrált CAD/CAM megoldások teljesebb körű gyártási munkafolyamatot biztosítanak, amellyel kihasználhatja az automatizálás nyújtotta előnyöket. A szerszámpályák létrehozásán kívül további gyártási folyamatokra, így a 3D nyomtatásra, a folyamatközi mérésre és a szkennelésre is hatással lehetnek.

Teljes körű tervezési funkciók

Az integrált CAD/CAM szoftverek egyik legnagyobb előnye, hogy teljes körű hozzáférést biztosítanak a tervezési képességekhez. Ezekkel a tervezési funkciókkal módosíthatja a modellt, illetve létrehozhatja a munkadarabmegfogást vagy készülékeket, valamint további felületeket vagy kiegészítőket hozhat létre a modellen a gyártás előtt.

A testmodellek közvetlen szerkesztése segíthet a lekerekítések módosításában, valamint a kivágó szerszámok hézagjainak létrehozásában. Ezenkívül gyorsan megváltoztathatja egy öntőformába modellezett zsugorodást, megkönnyítia meglövési helyek és a hűtés módosítását. Az összeállítási funkciókkal gyorsan és könnyedén illeszthet be satukat, leszorítókat (spanezli), asztalokat és egyéb gyártóberendezéseket. Ha pedig meg kell osztania munkáját másokkal, a teljes körű méretezést támogató rajzfunkciókkal pillanatok alatt 3D nézeteket készíthet.

Integrált ellenőrző eszközök

A teljes CAD/CAM rendszerekben ezenkívül megtalálhatók vagy elérhetők olyan modulok, amelyekkel ellenőrizheti a terveket, mielőtt megkezdené a 2,5 – 3 vagy 5-tengelyes megmunkálási folyamatot. A szerkezetelemzés során kiszámíthatja, hogy egy terv működni fog-e vagy sem, még mielőtt létrehozná vagy tesztelné. A műanyag fröccsöntő szerszámok kitőltési elemzésével pedig még a szerszámkészítés előtt ellenőrizheti az öntőformaterveket.

A kiszámított CNC-szerszámpályák szimulációival biztosíthatja az ütközésmentes futtatást, amely még a munkadarab megfogást, a készülékezést vagy a satukat is számításba veszi.

integrált CAD CAM
Legyen szervezett, dolgozzon csapatban

A teljes CAD/CAM rendszerek fájlkezelési és -tárolási módja garantálja, hogy mindenki a legfrissebb tervváltozaton dolgozzon. Ha egy asszociativitással rendelkező fő modellt használ, az elemzés, a szimuláció és a szerszámpálya-frissítések soha nem látott gyorsasággal, verzióütközés nélkül mennek végbe.

Ossza meg a tudást a részlegek között

A gyárthatóságra tervezés a hatékonyság nélkülözhetetlen eleme. Ha a tervezés és a gyártás ugyanabban a rendszerben történik, adatokat oszthatnak meg és együttműködhetnek, így a gyártás során esetlegesen felmerülő problémákat már a tervezési folyamat során azonosítani lehet.

Felhőalapú funkciók

Az olyan felhőalapú CAD/CAM szoftverek, mint az Autodesk Fusion 360, az integrált CAD/CAM rendszerek legtöbb, ha nem az összes előnyével rendelkezik. Mivel az alkatrészek a felhőn keresztül oszthatók meg és érhetők el, az adatok verziókezelése automatikusan történik. Ha frissít egy olyan alkatrészt, amely valaki másnál is meg van nyitva, a rendszer küld az illetőnek egy értesítést a legújabb verzióról, és frissíti is azt. A Fusion 360-hoz hasonló termékek ezenkívül olyan elemzőeszközöket is nyújtanak, amelyek mechanikai feszültség vagy hőtani elemzésre is alkalmasak.


A felhőalapú CAD/CAM rendszerek megkönnyítik a közös munkát. Bárki hozzáférést kaphat, hogy megtekintsen és megmérjen egy alkatrészt, megjegyzéseket fűzzön hozzá a tervezési folyamat során, és ellenőrizze a gyárthatóságot. A felhőalapú rendszerek automatikusan frissülnek, a fenntartásuk pedig jellemzően alacsonyabb informatikai költségekkel jár, így a modelleket bárhonnan kényelmesen szerkesztheti vagy CNC-programozhatja – akár egy repülőn ülve is.

Látható tehát, hogy az integrált CAD/CAM megoldások számos előnyt kínálnak a nem integrált megközelítéssel szemben. A felhőalapú CAD/CAM csomagok pedig még ennél is többre lehetnek képesek.

Honnan tudhatja, hogy mindez megfelel-e az Ön igényeinek? Keresse szakértő kollégáinkat és tudja meg, hogy hogyan hozhatja ki a legtöbbet szerszámgépeiből az Autodesk gépipari szoftvereinek segítségével!


Ez is érdekelheti:

Miért a parametrikus 3D modellezést használják a mérnökök a tervezéshez?

Hogyan hozhatna ki még többet modelljeiből? Javítsa tervezési munkafolyamatait egy további dimenzió hozzáadásával!

Töltse le kiadványunkat és ismerje meg a parametrikus 3D modellezés előnyeit!        


Reméljük, hogy a fenti tippek meghozzék a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Rieth Benjámin
Értékesítési tanácsadó
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 30 977 1824 | +36 1 273 3413
robert.sebok@arkance-systems.com