Inspirálja terméktervezői csapatát az innovációra!

A terméktervezői csapat az innováció motorja, ami számos előnyt biztosít a vállalkozás számára. Ez a csapat létfontosságú szerepet tölt be a termék életciklusában, az ötlet megszületésétől a gyártásig. A fejlesztő csapat például segíthet felismerni a piaci lehetőségeket, meghatározhatja a megoldandó problémákat, megoldásokat fejleszthet ki az adott problémára, és valós felhasználók segítségével ellenőrizheti a megoldások működését. Mindezek eredményeképpen a szervezet versenyelőnyt biztosító, úttörő jelentőségű termékeket hozhat létre, növelve az eladásokat és a nyereségességet a teljes üzleti tevékenységet tekintve.

Az innováció azonban nem egyik napról a másikra történik. A fejlesztő csapatnak megfelelő iránymutatása van szüksége, hogy újszerű megoldásokat hozhasson létre a felhasználói igények kiszolgálására. Sok vezetőnek azonban nehézséget okoz az innováció ösztönzésének pontos értelmezése az ilyen csapatokon belül.

Cikkünkben részletesebben foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, és három módszert ismertetünk a terméktervezői csapatok inspirálására.

1. Több lehetőség felfedezése

Sok mérnöknek nincs ideje több tervváltozat kidolgozására. Ebből kifolyólag gyakran az első megvalósítható terv lesz az elfogadott. A mérnökök gyakran azért választják az első működőképes megoldást, mert a terméktervezői csapatoknak egyre szorosabb határidőknek kell megfelelniük. Sok mérnök ezenfelül jelentősen le van maradva a munkájával, és folyamatosan igyekszik ezt behozni. A szervezetek azonban folyamatosan keresik a termékfejlesztési életciklus felgyorsításának lehetőségeit az innováció elősegítésével egyidejűleg. Ez utóbbi esetében viszont az egyensúly megteremtése a fent említett, terméktervezői csapatot érintő időbeli korlátok fényében nehéz feladat.

A generatív tervezés kibővíti az innovatív tervek megvalósítására való képességet

A generatív tervezés járható út ennek megvalósításához. Ez az eljárás az emberi eredetű tervezési bemeneteket mesterséges intelligenciával kombinálva önállóan hoz létre rendkívül nagy mennyiségű lehetséges tervváltozatot. A generatív tervezés ebből adódóan rendkívül hatékony az idő és a költség szempontjából is.

Mivel a vállalatok már a kezdeti szakaszban beépíthetik a szimulációt és a tesztelést a tervezési folyamatba, elkerülhetik a költséges gyártási átdolgozást a folyamat későbbi szakaszaiban. A mérnökök ezáltal nem csupán nagyobb termelékenységet érhetnek el, de a kreativitásukat is fejleszthetik.

A gépi tanulási algoritmusok a hagyományostól eltérő terveket alkotnak, amelyek némelyike elképzelhetetlen lehet az emberi tervezők számára. A termelékenység és kreativitás ekképpen megvalósított fokozásának köszönhetően a terméktervezői csapatnak lesz ideje megvizsgálni a különféle tervváltozatokat.

A mérnököknek nem kell többé az első megvalósítható tervváltozatot választaniuk. A tervek létrehozásának automatizálásával tehát a terméktervezői csapat lehetőséget kap az innovációra és úttörő jelentőségű termékek megalkotására a vállalkozás számára.

2. A tervezési folyamat felszabadítása

A hagyományos gyártási eljárások nagyon korlátozottak, nem hatékonyak, továbbá sok erőfeszítést igényelnek, ami meggátolja, hogy a terméktervezői csapat teljes mértékben kibontakoztathassa a képességeit. Például a mai gyártási eljárások többsége szubtraktív, azaz anyageltávolítással hozza létre a kívánt formát. Ez a módszer nem hatékony a keletkező anyaghulladék szempontjából.

Ezek a hagyományos eljárások továbbá a szerszámkészítés fix költségei miatt sem gazdaságosak. A mérnököknek tehát csökkenteniük kell ezeket a magas költségeket, így gyakran választják a tömeggyártás eszközeit, hogy gazdaságossá tegyék a folyamatot. Ezáltal viszont nincs lehetőség testreszabásra a gyártási folyamat során.

Az additív gyártás révén a mérnökök megkerülhetik a korlátozásokat, és összetett geometriákat hozhatnak létre.

Az additív gyártás révén a mérnökök megkerülhetik mindezeket a korlátozásokat. Ezzel a módszerrel olyan összetett geometriák hozhatók létre, amelyek esetleg nem is gyárthatók le hagyományos módszerekkel.

Az additív gyártás során ráadásul kevesebb anyaghulladék keletkezik. E megoldás továbbá megszünteti az összetett tárgyak gyártásával általában együtt járó többletköltségeket, mivel a gyártási folyamat az alkatrész összetettségétől függetlenül változatlan lesz.

Az additív gyártáshoz drága szerszám-készítésre sincs szükség. Egyetlen eszközzel elvégezhető az előállítási folyamat valamennyi része. Ennek eredményeként csökkenthetők az új piaci szereplők belépésének korlátai. Bármilyen méretű vállalkozás elvégezheti a prototípus-készítést és a termékek legyártását egyetlen berendezés használatával, így nincs szükség egy komplex gyártóüzem bevonására.

A tömeggyártást a tömeges testre szabás váltja fel, ami lehetővé teszi, hogy a terméktervezői csapat személyre szabott termékeket állíthasson elő az ügyfelek számára, hozzáadott értéket és testre szabott felhasználói élményt teremtve.

3. Az időveszteséget okozó feladatok kiiktatása

A terméktervezési csapatok által végzett napi rendszerességű feladatok között sok olyan van, amely nem éri meg a rá fordított értékes időt. Ha repetitív, hétköznapi feladatokra kell időt vesztegetniük, a mérnököknek nincs lehetőségük az innovációra.

A tervezési visszajelzések manuális összegzése például ilyen, sok munkát igénylő feladat. Ennek során a mérnökök általában rövid kérdőíveket küldenek ki, visszajelzési útmutatást adnak az ügyfeleknek, összefésülik ezeket az információkat, illetve visszajelzést kérnek a tervezési folyamat különböző szakaszaira vonatkozóan.

A felhőalapú CAD-eszközökkel e feladatok nagy része automatizálható, így a mérnökök egyidejűleg több ügyfél visszajelzéseihez férhetnek hozzá, a tervezési folyamat különböző szakaszaihoz kapcsolódóan. A terméktervezői csapat tehát centralizált platformon kezelheti a termékadatokat, illetve működhet együtt a visszajelzések gyűjtése és elemzése céljából.

A felhőalapú CAD-eszközök lehetővé teszik, hogy a mérnökök egyidejűleg több ügyfél visszajelzéseihez is hozzáférhessenek.

A legtöbb felhőalapú CAD-eszköz azt is lehetővé teszi, hogy a terméktervezői csapatok nyomon követhessék a legújabb frissítéseket, megjegyzéseket és tervmódosításokat, így segítve elő a projektek monitorozását és terv szerinti megvalósítását.

A gyors módosításoknak köszönhetően a terméktervezői csapatnak nem kell foglalkoznia a tervek manuális kezelésével, mivel így nem szükséges nyomon követniük a fájlokat és a tervkonfigurációkat az asztali gépeken. A mérnökök keresést és szűrést is végezhetnek a különféle tervmodellek és -fájlok termékadatain.

A CAD-modellek és -projektdokumentumok legfrissebb módosításait is nyomon követhetik. Ezek alapvető fontosságú funkciók, mivel általuk csökkenthető a hibák valószínűsége a tervezési folyamatban. A terméktervezői csapat tagjai mobileszközeikről is hozzáférhetnek a projektekhez, így bárhol dolgozhatnak.

Ennek eredményeképpen ezek a felhőalapú CAD-eszközök nem csupán azt teszik lehetővé, hogy a terméktervezői csapat tagjai nyomon követhessék az összes tervmódosítást és a kapcsolódó visszajelzéseket, hanem azt is, hogy a csapat a tervre összpontosíthasson.

Összefoglalás

A terméktervezői csapat a vállalati innováció motorja, amely olyan úttörő jelentőségű termékeket hoz létre, amelyekkel versenyelőny biztosítható és növelhető a nyereségesség. A vezetők számára azonban gyakran nehézséget jelent e csapatok inspirálása.

A generatív tervezéssel automatizálható a tervek létrehozása, illetve megnövelhető a terméktervezői csapat termelékenysége, egyúttal szélesebb tervváltozat-kínálattal biztosít nagyobb teret a csapattagok számára az innovációra.

Az additív gyártás a hagyományos gyártási eljárások számos tervezési és üzemeltetési kényszerétől mentesíti a terméktervezői csapatot. Így például a tömeges testre szabás és az összetett geometriák is megvalósíthatókká válnak.

A felhőalapú CAD-eszközök segítséget nyújthatnak a terméktervezői csapat számára a visszajelzések összegzésében és a tervek manuális kezelésének kiiktatásában. A csapat ezáltal a tervezésre összpontosíthat, továbbá javul a szervezeten belüli kommunikáció.


Reméljük, hogy a fenti példák meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és tervezői csapata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
+36 30 212 9088 | +36 1 273 3414
ivan.antal@arkance-systems.com
Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
+36 30 559 0497 | +36 1 273 3416
attila.farkas@arkance-systems.com
Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó
+36 30 370 9125 | +36 1 273 3417
laszlo.radnai@arkance-systems.com
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com