hyperMILL tipp: Smooth Overlap

Szabadformájú felületek, szerszámüregek megmunkálásánál gyakran járulékos igényként merül fel a kézi polírozás és csiszolás, ami a folyamat biztonságát veszélyeztetheti, mert ehhez kézügyesség, kellő gyakorlat és tapasztalat kell. Ezek az utólagos kézi megmunkálási igények jellemzően a különböző szerszámpálya irányok találkozásánál, a szerszámváltási vonalaknál szoktak jelentkezni, ugyanis ezekben a régiókban dinamikusan változik az előtolási sebesség, a fogásvastagság ezzel együtt a szerszám terhelése. Ezek a hatások együttesen nem csak a felületi érdességre, hanem a méretre is hatással vannak.

A szabadfelületek megmunkálása automatikusan szeparálható a hyperMILL-ben meredek és lankás területekre, így optimalizálva a szerszámpályákat az oldalferdeség szempontjából kedvezőbb megmunkálási módok alkalmazására. Kis trükkel a pályák közötti átfedés eddig is megoldható volt, de a mindkét módon megmunkált határvonal érzékelhető maradt még akkor is, ha mindkét terület megmunkálása ugyanazzal a szerszámmal történt.

Képtalálat a következőre: „hyperMILL smooth overlap”
Szerszámpályák találkozása vonal mentén és átfedéssel, elemeléssel

Az új metódus, a Smooth Overlap nem csak átfedésbe hozza szerszámpályákat a határterületeken, hanem kicsivel el is emeli őket egymástól, ezzel kiküszöbölve a változó előtolásból és ráhagyásból adódó változó szerszámeltolást, a szerszámkopást és a szerszámcseréből adódó mikronos tartományba eső szerszámhossz és átmérő mérés bizonytalanságát.

Smooth Overlap – szerszámpályák elemelése az átfedési tartományban

Különösen érdekes lehet ez a megoldás a kis rádiuszú belső lekerekítéseknél, ahol a nagy felületek simítása után sarkokban automatikus maradékanyag eltávolítást végzünk egy az előzőnél jóval kisebb átmérőjű marószerszámmal. Természetesen a Smooth Overlap funkció az összes releváns műveletelembe integrálásra került.

A piaci versenyben egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi élő munkát kell még alkalmazzunk a CNC megmunkálás után egy nagyon magas minőségi elvárásokkal bíró fröccsöntő szerszám gyártása esetén. A hyperMILL Smooth Overlap funkciója nem igényel újabb műveletelemet az amúgy is hosszú megmunkálási tervbe, csupán az egyébként is szükséges műveletelemeket alakítja ki úgy, hogy a végeredmény tökéletes, további kézi munka nélkül is közvetlenül alkalmazható legyen.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartók:

Csonka Gábor
CAM rendszermérnök
+36 1 273 3408
+36 30 639 1713
gabor.csonka@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu