hyperMILL tipp: Smooth Overlap

Szabadformájú felületek, szerszámüregek megmunkálásánál gyakran járulékos igényként merül fel a kézi polírozás és csiszolás, ami a folyamat biztonságát veszélyeztetheti, mert ehhez kézügyesség, kellő gyakorlat és tapasztalat kell. Ezek az utólagos kézi megmunkálási igények jellemzően a különböző szerszámpálya irányok találkozásánál, a szerszámváltási vonalaknál szoktak jelentkezni, ugyanis ezekben a régiókban dinamikusan változik az előtolási sebesség, a fogásvastagság ezzel együtt a szerszám terhelése. Ezek a hatások együttesen nem csak a felületi érdességre, hanem a méretre is hatással vannak.

A szabadfelületek megmunkálása automatikusan szeparálható a hyperMILL-ben meredek és lankás területekre, így optimalizálva a szerszámpályákat az oldalferdeség szempontjából kedvezőbb megmunkálási módok alkalmazására. Kis trükkel a pályák közötti átfedés eddig is megoldható volt, de a mindkét módon megmunkált határvonal érzékelhető maradt még akkor is, ha mindkét terület megmunkálása ugyanazzal a szerszámmal történt.

Képtalálat a következőre: „hyperMILL smooth overlap”
Szerszámpályák találkozása vonal mentén és átfedéssel, elemeléssel

Az új metódus, a Smooth Overlap nem csak átfedésbe hozza szerszámpályákat a határterületeken, hanem kicsivel el is emeli őket egymástól, ezzel kiküszöbölve a változó előtolásból és ráhagyásból adódó változó szerszámeltolást, a szerszámkopást és a szerszámcseréből adódó mikronos tartományba eső szerszámhossz és átmérő mérés bizonytalanságát.

Smooth Overlap – szerszámpályák elemelése az átfedési tartományban

Különösen érdekes lehet ez a megoldás a kis rádiuszú belső lekerekítéseknél, ahol a nagy felületek simítása után sarkokban automatikus maradékanyag eltávolítást végzünk egy az előzőnél jóval kisebb átmérőjű marószerszámmal. Természetesen a Smooth Overlap funkció az összes releváns műveletelembe integrálásra került.

A piaci versenyben egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi élő munkát kell még alkalmazzunk a CNC megmunkálás után egy nagyon magas minőségi elvárásokkal bíró fröccsöntő szerszám gyártása esetén. A hyperMILL Smooth Overlap funkciója nem igényel újabb műveletelemet az amúgy is hosszú megmunkálási tervbe, csupán az egyébként is szükséges műveletelemeket alakítja ki úgy, hogy a végeredmény tökéletes, további kézi munka nélkül is közvetlenül alkalmazható legyen.


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét!  Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata számára.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni CAD és CAM szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Csonka Gábor
CAD és CAM rendszermérnök
+36 1 273 3408
+36 30 639 1713
gabor.csonka@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu