Első a biztonság – hyperMILL megmunkálás szimuláció

A korszerű CAM rendszerek már nem csupán algoritmusok, melyek szerszámpályákat hoznak létre valamilyen geometriai paraméterekből, hanem jó eséllyel olyan technológiai megoldásokat raktároznak, amelyek a vállalkozás szokásos eljárásait tartalmazza és ezeket a megrendelések nagy számánál újrahasznosítják. Olyan megoldásokat tapasztalunk, melyek használatával rövidebb idő alatt pontosabb, jobb minőségű eredményt kapunk. Az algoritmusok és a gépi tanulás segíti mindennapjainkat. De biztosan jól csinálja?

A biztonság több megközelítésben is érdekes lehet a CNC megmunkálásban. A hyperMILL folyamatos és valós visszacsatolást ad a szerszámpályák megbízhatóságával kapcsolatban. Vizsgáljunk most meg két területet, az ütközésellenőrzést és a köztes ráhagyási alakzat vagy maradékmodell állapotát. Az első egyfajta „járművezetési” készség, míg a másik a végeredmény szempontjából lényeges információ.

A részben, vagy teljesen automatizált gyártás folyamán elengedhetetlen, hogy az elkészített CNC kód és dokumentáció megbízható és minden részletében kidolgozott, ellenőrzött legyen. Amennyiben ez a feltétel nem valósul meg 100%-ban, akkor a folyamat nem működik megbízhatóan, mivel közben emberi felügyeletre, interakcióra van szükség.

A szerszámgépek kinematikai elrendezése és azoknak fizikai kivitelezése igen színes palettát mutat. Még ha jellegükben hasonlóságot mutatnak is, de lehet különbség a tengelyek (forgók is ide értendők) végállásában, vagy lehet különbség kiegészítőkben (pl. kiegészítő hűtőcsatornák) amelyek – még két azonos gép esetén is – egyik és másik gép között minimális különbséget mutatnak. Elengedhetetlen tehát, hogy a szerszámgép kinematikai modellje és annak jellemző paraméterei a szimuláció részét képezzék.

A gépmodell az egyik klasszikus példája a megmunkálási környezetnek, de ide tartozik a munkadarab és szerszámmegfogás is. 

Klasszikus szimulációs környezet

Ezeknek a részleteknek az előállítását és megmunkálási környezetbe illesztését jelentősen támogatja a hyperMILL. Míg a szerszámbefogót a ToolBuilder, addig a munkadarabmegfogást (és a műveletlista összeállítását is) automatizált folyamattal az Automation Center támogatja. Ezek az eszközök percek alatt új, intelligens elemekkel bővítik a rendelkezésre álló könyvtárakat, legyen akár marásról, akár esztergálásról szó. A szimulációs környezet dinamikus megmunkálási algoritmusa az éppen jelen lévő anyagnak megfelelően ellenőrzi a teljes megmunkálási környezetet.

Az esetleges ütközésekből, végállásra futásokról figyelmeztetéseket és mérőszámokat jelenít meg, melyek alapján elvégezhető a szükséges korrekció. Az általános szimulációs képességek általában kimerülnek a szerszámpálya belépő és kilépő pontjai közötti események vizsgálatával. A hyperMILL Virtual Machining Center viszont a szerszámpályák közötti átkötő szakaszokat is képes vizsgálni, sőt lehetőség van a digitális iker megvalósítására, Connected Machining-re is.

A megmunkálás tervezés folyamán gyakran szükségünk van a „pillanatnyi állás” áttekintésére, hol is tartunk éppen, az adott műveletelem melyik területét munkálja meg az alkatrésznek. Kiváló eszköz a néhány hét, vagy hónap után újra elővett munkákhoz, hogy is terveztük ezt annakidején megvalósítani.

Előgyártmány, alkatrész, a lemunkált és a maradékanyag megjelenítése

Amikor részletes információkra van szükségünk, hogy hol mennyi maradékanyag található, vajon mennyi anyagot kell a kritikus helyeken eltávolítania a következő műveletnek, akkor ezekre a kérdésekre a maradék anyag különböző megjelenítése (Show removed material automatically), metszése (Cliping plane), mérése kínál megoldást, ahol pontosan számszerűsíthető adatokat kapunk a színes képeken túl.

Maradékanyag mérése metszetben

Remélem sikerült pár értékes tippet adnunk, milyen funkciókat használhatnak eredményesen a nagyobb folyamatbiztonság elérése érdekében.


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét! Keresse szakértő kollégáinkat!

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni CAD és CAM szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó