hyperMILL tipp: hatékony, nagy teljesítményű simítási műveletek – kúpos hordómaró alkalmazása

A gyártó cégek esetében, mint a piac más szereplőinél is a verseny elkerülhetetlen. A piaci verseny olyan innovációkat hoz létre, melyek megváltoztatják az eddigi eljárásainkat.

Erre a változásra nagyon jó példa a kis görbületű, vagy éppen sík felületek simító megmunkálása akár nyitott, akár zárt zsebek esetében is.

Lássunk egy példát: adott egy sík felületekkel határolt mély zseb, éleiben szűk lekerekítéssel. A 3 tengelyes megmunkálást vessük el, a hosszú szerszámkinyúlás miatt biztonságosan, megfelelő minőségben és elfogadható idő alatt gazdaságosan nem kivitelezhető.

Sík felületekkel határolt nyitott és zárt zsebek
Sík felületekkel határolt nyitott és zárt zsebek

Az oldalfal sík jellege miatt a szerszám palástjának az oldalfelületre fektetése (SWARF) hatékony megoldásnak tűnhet, mert nagy lépésekben, pontosan lekövethető a geometria. De itt is a szerszám L/D viszonya jelent problémát, tehát a mélység miatt ezt is el kell vessük.

SWARF megmunkálás

Eddig az ilyen problémákhoz – igény szerint – tömb elektródát készítettünk, esetleg előnagyoltuk a zsebet és szikraforgácsolással alakítottuk ki a szükséges geometriát. Amennyiben rendelkezünk 5 tengelyes megmunkálási lehetőséggel, akkor egy kis méretű, a sarok rádiusznál kisebb rádiuszú gömbmaróval apró lépésekben tudjuk besimítani a felületet, akár pozícionált (3+2), akár szimultán 5 tengelyes megmunkálással.

Zsebmegmunkálás döntött szerszámmal

Ez a megoldás kivitelezhető, de az ilyenfajta simítás gépideje jelentős az elvárt minőség és a kis szerszámrádiusz által keletkező nagyon sűrű pálya okán.

A hyperMILL lehetőséget biztosít egy más megközelítés alkalmazására, ahol az előző két módszert kombináljuk. Könnyen belátható, ha rögzítjük az elvárt minőséget (felületi érdesség, scallop magasság), akkor az érintkezési környezetben a szerszám sugár növelésével a lépésköz is növelhető, aminek hatására a megmunkálási idő csökken. Növeljük a néhány milliméter szerszámsugarat néhány 100 milliméterre, belátható a pályahossz olyan mértékben rövidül, hogy akár 90% megmunkálási idő is megtakarítható.

Sík oldalfal megmunkálása kúpos hordómaróval

A kúpos szerszámkialakítás alkotója nem egyenes geometriájú, hanem köríves, aminek sugara jellemzően 250 és 1.000 milliméter között van. Ez a fajta szerszámkialakítás egyre több szerszámgyártó portfóliójában elérhető, sőt arra is akad már példa, hogy a szerszámgeometria – annak komplexitása okán – nem csak beméretezett rajz, hanem digitális adat (pl. DXF, vagy XML fájlok) formájában is letölthető. Ez nagyban megkönnyíti és biztonságossá teszi a programozást, mert így az elgépelésből, a pontatlan adatbevitelből származó hibák minimalizálhatók.

Érintkezési viszonyok: gömbmaró vs kúpos hordómaró

A kúpos hordómaróból, felhasználási területét tekintve kétfajta kialakítás elérhető. Az egyik az oldalfalakhoz, a másik lankás felületekhez.

Kúpos hordómaró oldalfalakhoz és lankás felületekhez

A hyperMILL ezt a szerszámtípust minden releváns műveletelemében használni képes, de igazán hatékonyan az erre a célra fejlesztett nagy teljesítményű simítás csomag használja ki lehetőségeit.

Tangent plane machining

Ezt a hatékony stratégiát kifejezetten sík oldalfalak és a zsebek alsó síkjainak megmunkálásához tervezték Érintő megmunkálás

A tangens megmunkálás a legjobb stratégia bármilyen felületű folyamatos görbületű felületek tökéletes megmunkálásához! A hyperMILL® automatikusan létrehozza a szerszámutakat a hatékony egy- és többfelületi megmunkáláshoz. Az intelligens algoritmusok biztosítják, hogy a szerszám mindig optimálisan dőljön a maró érintkezési pontja felett. Ez a teljes felület biztonságos megmunkálását és a vágási sugár egyenletes kihasználását eredményezi.. Kétféle megmunkálás áll a felhasználók rendelkezésére. Pozícionált 5 tengelyes megmunkálás esetén a felületet különböző irányokból munkálja meg az adott területeken, míg szimultán 5 tengely alkalmazásakor a teljes felületet egyben munkálja meg. Az aktív ütközéselkerülés és a szerszám folyamatos változó dőlése azt jelenti, hogy még a nehezen hozzáférhető területek is megbízhatóan megmunkálhatók.

Tangent machining

A Tangent machining a legjobb stratégia bármilyen folyamatos görbületű felület tökéletes megmunkálásához! A hyperMILL® automatikusan létrehozza a szerszámpályákat a hatékony egy- és többfelület megmunkáláshoz. Az intelligens algoritmusok biztosítják, hogy a szerszám mindig optimálisan dőljön a maró érintkezési pontja mentén. Ez a teljes felület biztonságos megmunkálását és a vágóél egyenletes kihasználását eredményezi.


Prismatic fillet finishing

A Prismatic fillet finishing új módszer a saroklekerekítések hatékony megmunkálására. Rendkívül nagy előtolási sebesség érhető el süllyedő és emelkedő szerszám mozdulatokkal. A kúpos hordómaró a nagy előtolású marókhoz (high feed cutter) hasonlóan használják. A stratégia automatikusan kiszámítja a kúpos hordómaró szükséges dőlését és érintkezési pontját. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiváló minőségű átmeneteket érjenek el a különböző felületek között.


Az Openmind leírása a kúpos hordómaró alkalmazásának technológiájáról a következő oldalon érhető el >>>


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét! Keresse szakértő kollégáinkat!

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni CAD és CAM szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó