hyperMILL tipp – automatizálás a kezdéshez

Jelentős előnyt biztosít az alaksajátosságok (Features) felismerése és azok automatikus programozása a Macro technológia segítségével, ahogy azt bemutattuk előző cikkünkben. Ez a technológia a megmunkálástervezés folyamatára ad automatizált lehetőségeket, de a kezdeti adminisztrációs feladatok megoldásában nem lesz a segítségünkre, itt másik eszközökre van szükség.

Egyik ilyen eszköz a Project Assistant. A megmunkálás tervezés struktúrájában legfelül a műveleti sorrend, „Job list” található, ebben írjuk le, hogy milyen alkatrészt szeretnénk megmunkálni, milyen előgyártmányból, hogyan szeretnénk a megmunkálógépben pozícionálni, milyen munkadarabmegfogást alkalmazunk. Kiválasztjuk a megmunkálógépet, illetve beállíthatunk különböző paramétereket a posztprocesszáláshoz. A feladat komplexitása – hogy minden szükséges információt manuálisan állítsunk be – rejt magában hibalehetőséget. Ezt a folyamatot jelentősen egyszerűsíti és biztonságosabbá teszi a Projekt Assistant.

Egy varázsló felületen lépésről-lépésre végig haladunk, ahol a szoftver minden szükséges részletet beállít az előzmények alapján. Amennyiben ez megfelelő, akkor csak rá kell nyomni az Ok gombra és készen is vagyunk. Amennyiben egy-egy részletben mást szeretnénk definiálni, akkor csak ezeket a részleteket kell módosítani, a többit az automatizmusra bízzuk.

Az első lépésben meg kell határozni a folyamatot, amit programozni szeretnénk. Ez lehet tisztán marási vagy kombinált, marási-esztergálási feladat. Ezzel a további beállítási lehetőségeket szűkíti az algoritmus, csak a folyamathoz illeszkedő beállítási lehetőségeket ajánl fel.

Megmunkálási folyamat kiválasztása

Az alkatrész befoglaló méreteit automatikusan meghatározza, erre csupán a szükséges ráhagyási értékeket kell megadni. Ezt megtehetjük szimmetrikusan, szükség esetén egész értékre kerekítve, de megtehetjük aszimmetrikusan is, hogy a darabot a satuból kijjebb fogva, alul nagyobb kinyúlást definiáljunk, amit utána visszamunkálunk.

Előgyártmány méretének beállítása

Vegyünk egy egyszerű példát. Az alkatrész legyen egy hasáb, aminek az élei le vannak törve. A letörés el van helyezve a CAD modellen. A nullpontot a felső síkon a sarokra szeretnénk tenni, de éppen ott – az élletörés miatt – nem található geometriai objektum, sarokpont, amire kattinthatnánk. Az ebben az esetben szükséges szerkesztési, vagy számolási feladatokat is eliminálja a Project Assistant. Csak meg kell adni, hogy az alkatrész jellemző pontjai közül, mint pl. a befoglaló hasáb sarokpontja, élfelezői, vagy lapközéppontjai közül hova szeretnénk helyezni az alkatrész nullpontját és a szoftver beállítja kézí szerkesztési műveletek nélkül.

Orientáció és pozíció meghatározása

Az alkatrészek komplexitásától függetlenül is nagy segítség, hogy az egyszerűen megfogalmazható, de tucatnyi adatmegadást igénylő feladatokat a szoftver automatikusan, hiba nélkül elvégzi a programozó helyett, így a tervező a valóban fontos megmunkálási kérdésekre tud koncentrálni, nem az apró adminisztrációs feladatokkal tölti az idejét.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com