hyperMILL a hajógyártásban

A világ egyik vezető hajóépítője az Azimut a hyperMILL CAM szoftvert választotta az egyszerű kezelhetősége, a rendelkezésre álló nagy számú marási stratégiák és a rendszer különböző alkalmazásokban megmutatkozó jelentős rugalmassága miatt.

Az Azimut Yachts 39 és 116 láb közötti hosszúságú jachtokat épít, és széles választékkal rendelkezik a 43 és 103 láb közötti modellekkel. A 3D CAD rendszerrel történő tervezés (Unigraphics), az egyre növekvő minőségi követelmények és gazdasági elvárások meghozták az igényt a CNC gépek használatára a gyártáshoz. Annak érdekében, hogy ezek a gépek optimális NC programokkal legyenek vezérelve, a vállalat a lehető legjobb CAM rendszer kiválasztására törekedett. Átfogó piaci elemzés után a hyperMILL-t választották.

Széleskörű lehetőségek

A hyperMILL CAM rendszer a megmunkálási stratégiák széles körét foglalja magában, a 2,5D-s megmunkálásoktól kezdve az 5 tengelyes szimultán megmunkálásokig. Speciális marási műveletekkel is kibővíthető a program, amelyekkel például turbinalapátokat lehet gyártani vagy az öntőszerszámokban lévő hűtőfolyadék csatornákat lehet megmunkálni. Ezenkívül a szoftverrel maró-esztergálási műveletek programozása is lehetséges. A produktív automatizálási eszközök hatalmas választéka lehetővé teszi a programozási idő jelentős lerövidítését, még komplex alkatrészek esetén is.

Feature és Macro technológia

A Feature technológia már nem csak a 2,5D-s megmunkálásokhoz biztosít geometriai információkat. A furatokon és a zsebeken kívül bármilyen jellegzetes geometria is felhasználható az ismétlődő lépések programozásának automatizálására. A Feature technológia a 2,5D-s megmunkálásokon kívül a 3D-s és az 5 tengelyes megmunkálásokhoz is használható.

A feltárt alaksajátosságokhoz megmunkálási stratégiákat lehet rendelni, amelyeket szerszámokkal együtt fel lehet tölteni egy macro adatbázisba. Ezután, ha egy másik alkatrészen újra megtalálható ugyanaz az alaksajátosság, egyszerűen letölthetők a hozzá tartozó megmunkálások a macro adatbázisból.

A macro adatbázis egyszerű felépítésű és átlátható. A makrókhoz képeket is lehet rendelni, ami jelentősen megkönnyíti az adatbázisban történő keresést és a megmunkálás megtervezését. Összességében a Feature és makro technológia a programozási automatizálás új szintjét képviselik.

A hyperMILL-ben lehetőség van az ütközések ellenőrzésre és többféle ütközéselkerülési stratégiát lehet beállítani. A szimultán 5 tengelyes marásnál a szerszámpozíciókat automatikusan számítja ki a program, nem szükséges manuálisan definiálni a megmunkálási irányokat. A továbbfejlesztett Feature és Macro technológián, valamint a teljesen automatikus ütközés elkerülésen kívül a hyperMILL számos további funkcióval is rendelkezik, amelyek gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a rendszerrel való munkát.

Összefoglalva: az Azimut-nál a hyperMILL bevezetését nagyon pozitívan értékelik, nemcsak a hajók minősége javult, hanem a költségek is jelentősen csökkentek, a lerövidült gyártási és programozási időnek köszönhetően.


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét!  Keresse meg szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata számára.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni CAD és CAM szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Csonka Gábor
CAD és CAM rendszermérnök
+36 1 273 3408
+36 30 639 1713
gabor.csonka@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu