Gyártási folyamatok automatizálása hyperMILL segítségével

A korszerű gyártási folyamatokban minden bizonnyal előkelő helyen szerepel még mindig a CNC marási és esztergálási megmunkálás. Itt ugyanis univerzális szerszámokkal a legkülönfélébb formájú és funkciójú alkatrészek hozhatók létre. A rendszer rugalmasságát – többek között – az újra és újra gyorsan előállítható, de különböző szerszámpályák biztosítják, hogy az adott berendezés ne csak egyféle alkatrészt tudjon előállítani, hanem gyorsan átállítható legyen egy másikra.

Ezeknek a változatos CNC kódoknak az előállításához a CAM szoftverek nyújtanak támogatást.

Egy másik aspektusból vizsgálva a piaci verseny rákényszeríti a gyártókra az univerzalitás, a gyártási rugalmasság mellett a hatékonyságot. Azt, hogy az egyedi alkatrészek – ha nem is a sorozatgyártás darabideje alatt – de mindenképpen azt megközelítve készüljenek el.

Üzleti oldalról ezen felül kihívást jelent a jó ár meghatározása. Ahhoz, hogy a megfelelő árat tudjuk adni, már a megrendelés elején tisztában kell lennünk az önköltséggel, a szükséges ráfordításokkal. Itt a nehezen becsülhető rész a programozási és futási idő. Az alapanyag ár, a beállások ideje, a hőkezelés már jobban becsülhető tételek, de a legtöbb egyedi alkatrész gyártásában van valami kihívás, ami első ránézésre nem biztos, hogy az ex-has kalkuláció alapján meghatározható.

De mi a megoldás? Leprogramozni minden alkatrészt már az ajánlatadási fázisban, attól függetlenül, hogy megrendeli-e a vevő? Ez mindenképpen jelentős biztonságot hoz a gyártó életébe, de rengeteg időráfordítással jár. Várhatóan valahol a kettő között (az ex-has és a mindent programozzunk le) között van az igazság.

Ez a fajta biztonság vonzó, de hogyan lehet egy optimumot találni, hogy az üzleti kockázatot csökkentsük? Ezek elég ellentmondásos szempontok, a megoldás kulcsa abban van, hogyan lehet az előkészítési és tervezési folyamatot hatékonnyá tenni. Amennyiben a vállalkozás már rendelkezik gyakorlattal, tapasztalattal az egyedi alkatrészgyártás területén, akkor ezt a tapasztalatot „átültetve” a hyperMILL-be és azt alkalmazva komoly versenyelőnyt jelent.

Vizsgáljuk meg milyen lehetőségeket kínál a hyperMILL ezekben az eseteken.

Kapcsolódó automatizálási elemek a hyperMILL-ben

A hasonló geometriájú alkatrészek, például alkatrészcsaládok és változatok, ismétlődő alaksajátosságok, mint a furatok vagy zsebek, és az ismétlődő folyamatok ideális lehetőséget kínálnak az automatizált CAM programozás megvalósítására. A hyperMILL automatizálási technológiája segít csökkenteni a programozási időket, szabványosítani a folyamatokat, kiküszöbölni az emberi hibákat és javítani az általános teljesítményt.

A CAM programozók egy egymással szorosan összekapcsolt technológiai megoldásokkal feltöltött eszközkészlet állíthatnak elő az egyedi vagy komplex folyamatok automatizálására. Ez megkönnyíti a gyártási szabványok meghatározását és betartását. A sikeresnek bizonyuló stratégiák bevált gyakorlatokká alakíthatók. Ezenkívül értékes programozási szakértelem megosztható a kevésbé tapasztalt alkalmazottakkal, amely lehetőséget nyújt az optimális CAM programozási eredmények elérésére.

A különféle technológiák külön-külön is használhatók, vagy központilag irányíthatók a hyperMILL AUTOMATION Center segítségével. A hatékony programozás és gyártás kiterjedt folyamat-automatizálása bármikor könnyen megvalósítható.

De mit is jelent ez pontosan?


Vegyen részt 2022. június 29-én 10 órától szakmai webinárunkon, ahol komplex megmunkálási esettanulmányt mutatunk be: hatékony nagyolási, simítási stratégiák; komplex szimultán 5 tengelyes megmunkálás alkalmazása a gyakorlatban.
Ne maradjon le, regisztráljon! Az előadásokat rögzítjük, azokat a regisztráltak részére az előadások után elküldjük.

hyperMILL – CAM stratégiák és funkciók a hatékony gyártás érdekében
2022. június 29., 10 óra
Előadó: Sebők Róbert – CAM specialista
Regisztráció és további információ >>>


Szerszámadatbázis és technológiai paraméterek

A mindennapos gyártás során használatban lévő szerszámokat és az azokhoz tartozó technológiai paramétereket fel kell tölteni a szerszámadatbázisba. A technológiai paraméterek teljes részletességgel leírhatók, mint például ugyanaz a szerszám teljesen más paraméterekkel működik különböző anyagokban különböző felhasználási módok mellett (pl. nagyolás, simítás). Ezeket a paramétereket, agyagjellemzőket teljes részletességgel el tudjuk tárolni és fel tudjuk használni ismét.

Egyes gyártók már digitális adatok formájában kínálják a CAM szoftverekhez ezeket a geometriai és technológiai adatokat, amelyeket csak le kell tölteni (pl. egy xml formátumban) és utána importálni, annak minden katalógusadatával.

Ugyanez igaz a szerszámbefogókra, melyek a gyártók katalógusaiból CAD modellként letöltve azonnal felhasználhatók és elmenthetők a következő felhasználásra.

A munkadarabmegfogás elemeit, satukat, tokmányokat, spanezliket, elektróda befogókat ugyancsak elérjük 3D CAD modell formájában az azokat gyártó, vagy forgalmazó cégeknél és letölthetjük. Ezek az elemek „megokosíthatók”, azaz pl. megtanítható egy satunak, hogy szimmetrikusan, vagy egyoldalról szorítson, vagy egy tokmány esetében, hogy a pofákat mindet radiálisan állítsa be a kívánt gyártmány felületeihez.

Ezek a modellelemek mind feltölthetők, betölthetők a hyperMILL megfelelő adatbázisaiba.

Szerszámadatbázis

Feature és Macro technológia

A meglévő tapasztalatok műveletelemekké és műveleti sorrenddé konvertálhatók, felhasználva bennük az előző szerszámadatokat, munkadarab és szerszámbefogó komponenseket. Ezt a lépést követően már akár fel is használhatjuk az elkészült pályákat a gyártásban és amennyiben az elgondolásunk beválik akkor érdemes ezt elmenteni későbbi felhasználásra.

A hyperMILL feature és makró technológiája lehetővé teszi a programozási ismeretek későbbi újrafelhasználásra történő mentését. A CAD modell geometriai jellemzői automatikusan felhasználhatók a CAM programozás során.

A szokásos funkciók, például furat és zseb megmunkálás mellett, szinte bármilyen geometriai információ feldolgozható. Például lehetőség van a geometriai elemek un. Customized Process Feature (CPF) létrehozására, ahol további információk, színek, alakjellemzők vagy fólianevek használhatók. A felismert geometriai sajátosságok programozásához szükséges gyártási ismeretek az un. makrókban vannak tárolva, és automatikusan lehívhatók a makró adatbázisból.

Automatikus programozás, Feature-Macro technológia

Automation Center

További CAM automatizálás az OPEN MIND hyperMILL AUTOMATION Center segítségével lehetséges. Az AUTOMATION Center lehetővé teszi a komplex folyamatok egységesítését és automatizálását a hyperCAD-S és a hyperMILL rendszerekben.

A hyperMILL automatizálási szakértői az AUTOMATION Centert használják a kifinomult automatizált folyamatok fejlesztési eszközeként. A Basic változat a hyperMILL felhasználók számára is elérhető.

Az alapverzióban a hyperMILL AUTOMATION Center alapfunkciói használhatók a prizmatikus alkatrészek egyszerű automatizálási projektjeinek önálló megvalósításához. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy meghatározzanak egy folyamatot, amelyet azután sokféle alkatrész esetén teljesen automatikusan felhasználhatnak. Ez a fajta automatizált NC programozás messze meghaladja a geometriai sajátosságok felismerését és a makróként eltárolt gyártási műveletek alkalmazását.

Az AUTOMATION Center lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyszerűen egységesítsék a megmunkálási folyamataikat. A létrehozott folyamatok újrafelhasználhatók, vagyis akár kevésbé tapasztalt programozók is alkalmazhatják. Ennek eredményeként az alkatrészek a lehető legrövidebb idő alatt programozhatók, és az emberi hibák minimalizálhatók.

Automatizált gyártáselőkészítési folyamat

A CNC programozás automatizálásával rögzíthetjük a bevált gyakorlatokat és nem kell újra és újra kitalálni azt, amit egyszer már jól megcsináltunk. Helyesen választottunk szerszámot és ahhoz megtaláltuk a legmegfelelőbb technológiai paramétereket.

Tekintse meg felvételről előadásunkat, ahol felhasználói példákat mutatunk a nagy hatékonyságú CAM folyamatokra, automatizált munkafolyamatokra.


Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Reméljük, hogy szakmai előadásunkon elhangzottak meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com