hyperMILL az egészségügyi iparban

A Jossi Orthopedics AG, a svájci lslikonban található, az ortopédiai implantátumok vezető gyártója. A Jossi Orthopedics az OPEN MIND Technologies AG hyperMILL szoftverére támaszkodik a CAM programok létrehozásában.

Az embereknek ortopéd implantátumokra van szükségük, ha az ízületek baleset vagy más ok miatt megsérülnek. Az ilyen munkadarabok és rendszerek gyártóinak összetett geometriával és kihívást jelentő anyagokkal, például titánötvözetekkel, kobalt-krómmal és magasan ötvözött acélokkal kell dolgozniuk.

A Jossi Orthopedics AG sikeresen elsajátította ezen anyagok megmunkáláshoz szükséges folyamatokat. Az implantátumok és szerszámok gyártásához egyaránt használnak maró és esztergáló központokat is.

1. ábra: Megoldások az orvosi ipar számára. Implantátumok, összekötő lemezek, orvosi eszközök.

Az igényekhez legmegfelelőbb CAM szoftver

Annak érdekében, hogy megtalálják az igényeikhez lehető legjobban megfelelő CAM rendszert egy programkiválasztási folyamatot hajtottak végre, amelynek során két másik CAM rendszert is megvizsgáltak. Végül a hyperMILL-re esett a döntés, mivel egyszerűen, biztonságosan és hatékonyan lehet benne 5 tengelyes szerszámpályákat programozni.

2. ábra Revíziós eszközök

Könnyen kezelhető

A hyperMILL lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen típusú megmunkálást – 2,5D, 3D, HSC és 5 tengelyes marást, valamint maró-esztergálást – egy szabványos felhasználói felületen programozzanak. Ez azért hasznos, mert alig vannak olyan modern alkatrészek, amelyek csak egyféle megmunkálást igényelnek.

A hyperMILLtovábbi különlegessége az automatikus indexálás képessége. Az 5 tengelyes megmunkálás nem a látványról szól, hanem a hatékony gazdaságos gyártásról, amit akkor érhetünk el, ha a megmunkálást a lehető legkevesebb mozgással hajtjuk végre. Ebben a folyamatban a hyperMILL automatikusan indexálja a megmunkálást és csak azokat a területeket munkálja meg szimultán 5 tengellyel, ahol az feltétlenül szükséges. Ez a technológia kíméli a szerszámgépeket, aminek következtében csökken a karbantartási igényük és nő az élettartamuk, alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el.

3. ábra Orvosi segédeszközök: Reszelők, vágó blokkok, tartó és megfogó eszközök.

Az egyszerű kezelhetőség szempontjából még mindenképp meg kell említeni az OPEN MIND feature és macro technológiáját, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szabványosítsa és automatizálja az ismert geometriák programozását.

Szerszámadatbázis

A Jossi a CAM szoftverben található szerszámadatbázis képességeit teljes mértékben kihasználja. Lehetőség van szerszámok beimportálására és definiálására, továbbá befogót is hozzá lehet rendelni a szerszámokhoz. Egy szerszámhoz akár többfajta technológiát is hozzá tudunk rendelni attól függően, hogy milyen típusú megmunkálást szeretnénk végezni (simítás, nagyolás) vagy milyen anyagból van az alkatrész, amit megmunkálunk.

Feature és macro technológia

Az automatikus alaksajátosság felismerés a szilárd anyagok és a felületi modellek, például furatok, lépcsős furatok menetekkel vagy anélkül, valamint nyitott és zárt zsebek geometriait érzékeli. A paramétereket automatikusan generálja, amelyek szükségesek a megmunkálási stratégiák programozásához és a szerszám kiválasztásához.

A Jossi Orthopedics ezt a funkciót akkor használja, amikor furatokat helyez el szabad formájú felületekre, amelyeket például bárhova el lehet helyezni (lásd a termékfotókat). Az automatikus alaksajátosság felismerés jelentősen felgyorsítja a CAM programozási munkafolyamatot.

4. ábra Csípőprotézis persely.

A macro technológia segítségével pedig a felismert alaksajátosságokhoz tartozó megmunkálási lépések elmenthető egy macro adatbázisba, ahonnan később, ha egy másik alkatrészen megtalálható egy ugyanolyan típusú alaksajátosság, akkor betölthető a hozzá illeszkedő megmunkálási folyamat.

Összegzés

A Jossi Orthopedics tapasztalata a hyperMILL-lel és az OPEN MIND-vel nagyon pozitív: „Teljesen elégedett vagyok a termékkel, annyira, hogy elmondhatom, nem akarok más CAM rendszert használni” – mondta. Midhat Dedovic – gyártásvezető. A vállalat emellett kiválónak ítélte az OPEN MIND által nyújtott támogatást, mind a svájci, mind a németországi székhellyel.

Témához kapcsolódó korábbi cikkeink >>> https://cad.cads.hu/hypermill-szakcikkek/


Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét! Keresse szakértő kollégáinkat!

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni CAD és CAM szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó