hyperMILL 2019.2 – még jobb felületi minőség

A hyperMILL CAD/CAM rendszer legutolsó verziója számos új funkcióval bővült, mint például a high-precision 3D finishing, 5-axis tangent machining, high-performance turning, és új CAD-for-CAM technológiák. Az OPEN MIND folyamatosan új funkciókat integrál a CAM stratégiákba, amelyeknek köszönhetően egyre kevesebb esetben van szükség CAD környezetben való kiegészítő módosításokra ezáltal gyorsítva a megmunkálás tervezés folyamatát.

Új funkció a 3D shape Z-level finishing műveletelemben, ami µm-es tartományban mérhető ultra-sima felületet eredményez
Tangent machining: automatikus felületegyesítés a felhasználó által meghatározott ISO-orientációval.

Az ezt megelőző verzió már tartalmazta a high-precision profile finishing technológiát, most a 2019.2-ben a 3D shape Z-level finishing műveletnél is elérhetővé tettek egy hasonló funkciót. Ez a „High precision surface mode”, ami µm-es tartományban mérhető ultra-sima felületet eredményez. Ennek segítségével lerövidíthetjük az utómunkálási simító műveletek idejét, ami különösen fröccsöntőszerszámok gyártásánál lehet szükség erre.

A “Smooth overlap” bekapcsolásával hasonló hatást lehet elérni a 3D profile finishing műveletelemnél. Ez a funkció azért szükséges, mert a meredek és lankás felületek megmunkálásának határán kell, hogy legyen egy átmeneti tartomány, ahol van egy kismértékű simítási átfedés, ami észrevehetetlen átmenettel tökéletes minőségű felületet eredményez.

A „Smooth overlap” funkció biztosítja az optimális felületi minőséget a különböző megmunkálási stratégiák közötti átmeneti területen.
CAD funkciók közvetlen integrálva CAM környezetbe

A hyperMILL 2019.2-ben a hyperCAD-S „Global fitting” funkciója már közvetlenül elérhető a „5-axis tangent machining” műveletelemben. Ezzel a funkcióval több felületet lehet egyesíteni egy, a felhasználó által meghatározott ISO-orientációval. A CAD elemek CAM programozásban való használatának elve bevett gyakorlat, mint például az automatikus felülethosszabbítás. A CAM programozásnál lehetőség van automatikus felületmeghosszabbításra, amivel érintőlegesen meghosszabbíthatók a megmunkált felületek azok határain túlra, ezáltal javítva a megmunkált felületek széleinek minőségét. Ez jelentősen leegyszerűsíti a programozást, mivel ezek a módosítások CAM stratégián belül történnek, anélkül, hogy a CAD környezetre váltanánk.

A CAD környezetben végrehajtott módosítások automatikusan átkerülnek a hyperMILL-be
HPC esztergálás

A hyperMILL® MAXX Machining legutóbbi verziójában a nagyoló esztergálás már ciklois (trochoid) szerszámpályákkal történt. A szerszámpályák optimalizált összekapcsolása és a harmonikus gépmozgások biztosítják a nagy teljesítményű megmunkálást. Ez a megmunkálási stratégia a hagyományos eljárásokhoz képest nagyobb szerszámélettartamot és rövidebb forgácsolási időt eredményez. A 2019.2 verzióban már a HPC esztergálás során a szerszám élettartamának ellenőrzése lehetővé teszi a szerszám használatának korlátozását a fogásban megtett út, a szerszámpályák száma vagy az időhatár alapján. A megadott határérték elérésekor automatikusan leállási makróval fejeződik be a megmunkálás.

Továbbfejlesztett feature és makró technológia

Az új verzióban az OPEN MIND a feature és makró technológiát szintén továbbfejlesztette, lehetővé téve a felhasználók számára a biztonságosabb és egyszerűbb programozást. Ez a funkció az ismétlődő geometriák és hozzájuk definiált műveletelemek meghatározására és adatbázisba való gyűjtésére szolgál. A felhasználók definiálhatnak alapértelmezett gép- és anyagcsoportokat is az adatbázis szűrésének megkönnyítésére. A feature technológia egyben gondoskodik arról is, hogy a CAD környezetben végrehajtott módosítások automatikusan átkerüljenek a hyperMILL-be. Mivel a CAD környezet asszociatívan kapcsolódik a CAM-hez, így a felhasználók gyorsan és biztonságosan tudják változtatni a modelleket.

HPC esztergálás: hatékony nagyoló eljárás ciklois (trochoid) szerszámpályákkal
Mérési és elemzési eszközök

A CNC programozás automatizálásakor fontos szempont a CAD modell geometriájának elemzése, ami alapján a lehetséges megmunkálási stratégiák meghatározása történik.

Az egyik új funkció a hyperCAD-S-ben a nagyméretű alkatrészek gyártói számára az, hogy meghatározható a munkadarab tömege és tömegközéppontja is test-, STL és előgyártmány modellek esetében. Egy másik kiemelt újítás a CAD környezetben az „Undercut” funkció, amivel felismeri az alámetszett területeket. Jelentős újdonság még a „Local curvature” analízis funkció, amivel a modell tetszőleges pontján lehet megmérni a helyi görbületi viszonyokat. A legkisebb görbületi sugár – ami gyakran lényeges szerepet játszik a megmunkálás során – azonnal kiadódik. Ez alapján a felhasználó megtudja határozni megfelelő szerszám és megmunkálás paramétereket a görbe felületekhez.

hyperCAD ®-S: gyors, megbízható új funkció, amivel felismeri az alámetszett területeket

A teljes újdonságokat az alábbi angol nyelvű kiadvány letöltésével ismerheti meg. >>>

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!


Látogasson el az Automotive Hungary 2019 kiállításon a VARINEX Zrt. A pavilon 208 standjára, ahol megismerheti azon innovatív tervezési és gyártási munkafolyamatokat, amelyek befolyásolják az autóipar jövőjét: additív gyártás a Stratasys és az EOS nyomtatási technológiái; virtuális valóság (VR); az Autodesk generatív tervezési megoldása és az OPEN MIND nagy hatékonyságú subtraktív technológiái. Mindezek együtt teszik egyre fejlettebbé a tervezési és gyártási munkafolyamatot.

További információ és regisztráció >>> 

Kapcsolattartók:

Csonka Gábor
CAD és CAM rendszermérnök
+36 1 273 3408
+36 30 639 1713
gabor.csonka@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu