A generatív tervezés nem csupán a szimulációs szakemberek terepe

A versenyelőny megszerzésére való törekvés jegyében a késztermékek egyre összekapcsoltabbá, intelligensebbé váltak, a termékgyártási folyamatok pedig egyre inkább automatizáltak és digitálisak lettek. A késztermékek és a folyamatok is digitális adatokra alapulnak.

Sajnos a termékek tervezése és a mérnöki munka nem változott az elmúlt 30 évben. A tervezési követelmények alapján a koncepció műszaki rajzait teljes egészében emberek készítik számítógépeken, és a folyamat manuális jellege miatt csak egy-két potenciális tervváltozat kidolgozására van elegendő idő, ráadásul ezeknek is korlátokat szab az ember képzelőereje. A koncepciótervezési folyamat későbbi szakaszaiban – miután a tervkoncepció már összeállt – történik a szimuláció és/vagy a topológiaoptimalizálás, amelynek végén a tervkoncepciót továbbküldik a gyártási környezetbe, ahol kitalálják, mi a legjobb megoldás a fizikai prototípus fejlesztéséhez.

Ismerősen hangzik?

A Fusion 360 generatív tervezési funkciója ideális társ a tervek készítéséhez. A Fusion 360 generatív tervezési funkciójával gyorsabban oldhat meg bonyolult gépészmérnöki problémákat, és egyszerre több tervváltozatot is kiértékelésre alkalmassá tehet.

.

A Fusion 360 generatív tervezési szoftverrel gyorsabban lehet több tervváltozatot létrehozni, mint ahogy azokat egy tervező vagy mérnök képes elképzelni. Ezeket a tervezési ötleteket továbbá nem korlátozzák az emberi előítéletek sem – a mesterséges intelligenciának és a korlátlan felhőalapú számítási teljesítménynek köszönhetően. A Fusion 360 generatív tervezési szoftver a tervezésautomatizálás lényegét testesíti meg.

Ha az emberek és gépek együttműködnek, annak az eredménye jobb lesz, mint amit akár az emberek, akár a gépek egyedül képesek lennének elérni. Az eredmény? Több idő és nagyobb számítási teljesítmény a felfedezéshez és a nagyobb kreativitáshoz. A Fusion 360 generatív tervezési funkciója a felhőben végzi a számításokat és az erőforrásigényes számításokat (lényegében az Autodesk nagyobb teljesítményű számítógépén, az AWS-en).

A Fusion 360 generatív tervezési szoftver nagyszámú potenciális tervváltozat, gyártási beállítás és relatív előállítási költség számítására képes. A tervezőknek így több idejük lesz meghozni a stílussal, az esztétikai szempontokkal és a költségcélokkal kapcsolatos döntéseket, hogy az ügyfélélmény nagyobb hangsúlyt kaphasson.

Az egyszerű használat kulcsfontosságú

A generatív tervezés a tervezők és mérnökök számára, nem pedig szimulációs vagy FEA-szakemberek számára lett kifejlesztve. A termékfejlesztési csapat szándékosan kerülte a korlátozott FEA-terminológia és -folyamatok alkalmazását, és a generatív tervezéssel végzett szimulációtípusokat egyszerűen használhatóvá tette az általános tervezők és mérnökök számára, kerülte továbbá azokat a bonyolult részletes elemzéseket is, amelyeket az FEA-szakemberek használnak (és amiért jól megfizetik őket).

Ennél is fontosabb, hogy a Fusion 360 generatív tervezési funkciója a szimulációt a folyamat legelején végzi el, ahelyett, hogy a szimuláció utólagos, vagy rosszabb esetben hibaelemzésre szolgáló eszköz lenne, ami feleslegesen meghosszabbítja a termékfejlesztési folyamatot, nagyobb költségeket és esetlegesen elvesztett üzleti lehetőségeket eredményez.

Ráadásul most először a szoftver a gyártási folyamatokat már a folyamat elején, a szimulációval egy időben figyelembe veszi, így a terveket nem csupán „továbblökik” a gyártási környezetbe annak utólagos megállapításához, hogy a kész tervkoncepciót hogyan lehet/kellene legyártani.

A Fusion 360 generatív tervezési funkciójának használata rendkívül egyszerű

A mérnök csupán a terv megőrzendő geometriáit, akadályait és határvonalait hozza létre; ezután megadja a terv céljait és feltételeit (például a terheléseket, kényszereket, anyagot, súlyt, teherbírást és gyártási beállításokat) a generatív tervezési alkalmazásban.

A generatív tervezés a céloknak és feltételeknek megfelelően validált tervváltozatok széles skáláját hozza létre.

A mérnök ezután kiválasztja a legjobb terveket a tervváltozatok kipróbálásához és optimalizálásához, áttekinti a tervezési kimeneteket, és szükség szerint módosítja a célokat/kényszereket, majd addig futtatja újból a számításokat, amíg elégedett nem lesz az eredményül kapott tervkoncepcióval.

A Fusion 360 generatív tervezési funkciója nem csupán a szakemberek eszköze, hanem a generalistáké is, amely minden tervező és mérnök általános munkafolyamatának részévé tehető, valamennyi projekt esetében. A diplomázó mérnökök is ezt használják. Tekintse meg ezt a videót:

A generatív tervezés nem veszi át a FEA-szakemberek helyét

A generatív tervezés egy generalista eszköz, nem helyettesíti azonban a FEA-szakemberek által elvégzett részletes elemzést. A Fusion 360 generatív tervezési funkciója magában foglalja a végeselemes analízist, hogy gyorsan meghatározhatók legyenek azok a tervkoncepciók, amelyek megfelelnek a teljesítményspecifikációknak. A FEA-szimuláció szempontjából ezzel elvégzi a munka legalább 80%-át, de a FEA-szakemberek általi részletes elemzés vagy a fizikai tesztelés továbbra is szükséges lehet a terv működőképességének ellenőrzéséhez. Az új folyamat valahogy így néz ki, az optimalizált tervkoncepciók azonban jóval gyorsabban előállíthatók, mint a hagyományos módszerekkel.

Forrás: Autodesk

Ismerje meg a generatív tervezési technológiát! Töltse le magyar nyelvű kiadványunkat, amelyből megtudhatja, hogy miként vezetheti be a generatív tervezési technológiát napi munkafolyamatában!


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó