Futurisztikus sétáló autó generatív tervezéssel

Mi történik egy autó és egy robot keresztezésekor?” – tette fel a kérdést John Suh, a Hyundai nemrég bejelentett, New Horizons Studio nevű szilícium-völgyi leányvállalatának alapító igazgatója. A válasz sokak számára nyilvánvaló: Transformers!

A Hyundai Elevate UMV (ultimate mobility vehicle, magyarul korlátlan mobilitású jármű) stabilitásának köszönhetően egyenetlen talajon is közlekedni tud mentési helyzetekben, például egy földrengés után. Kép: Hyundai.

A 150 éves autóipar az átalakulás időszakát éli, az innováció pedig elkerülhetetlen: szigorú klímavédelmi szabályozások, a kialakult piacot felforgató, elektromos járműveket gyártó startupok, valamint változó személyes utazási szokások, szállítmányozási gyakorlatok és globális beszállítói láncok.

Mindez csak néhány tényező, amely a nagy autógyártókat azonnali újításokra készteti. A jövő és a jelen autóinak a néhány évvel ezelőtti járműveknél sokoldalúbbá és rugalmasabbá, intelligensebbé és biztonságosabbá, üzemanyag-takarékosabbá és fenntarthatóbbá kell válniuk.

A keréken és lábon is közlekedésre képes, egyedi mobilitási megoldás rendkívül komplex tervezési és mérnöki feladatokat jelent. Ezek közül az egyik leggyakoribb a közlekedési ágazat véget nem érő kihívása: az előző generációknál könnyebb, de erősebb alkatrészek gyártása.

A súlycsökkentésen dolgozó tervezők és mérnökök gyakran olyan futurisztikus anyagokban keresik a megoldást, mint a fémhabok, a szénszál és az új fémötvözetek, valamint olyan modern tervezési technikákat alkalmaznak, mint a generatív tervezés. Ezeken a területeken az Autodesk szakértelme és eszközei kiemelkedők, így a Hyundai az Autodeskhez fordult.

A globális innováció egyik központjában – az Apple, a Google, a Tesla, a Twitter és a Stanford otthonában – tevékenykedő Suh készen áll, hogy a Hyundai Motor Group egyik legfuturisztikusabb kísérletének élére álljon, és segítsen választ találni ezekre a kihívásokra.

A Hyundai által alapított New Horizons Studio szerint a kerekek és a lábak kombinációja példátlan mozgási képességekkel rendelkező szárazföldi járműveket fog eredményezni. A stúdió célja, hogy hozzájáruljon a Hyundai Motor Group fő autóipari üzletágához, amely új piacokra kíván terjeszkedni a közúti és terepközlekedés fejlesztésével. Ebből kifolyólag valószínűleg stratégiai előny, ha az irányítás egy olyan, rendkívül kreatív ügyvezető kezében van, aki ismeri a 80-as évek nagy sikerű, autóvá változó robotjátékait.

A Hyundai Elevate UMV koncepcióautó többek között korlátozott mozgásképességű személyeknek is segítene a városi közlekedésben. Kép: Hyundai.

Mire lenne képes egy autó, ha tudna járni?” – gondolkodott tovább Suh, és így született meg végül a sétáló „Elevate” koncepciója, amelyet a Hyundai a legendás Sundberg-Ferar ipariforma-tervező stúdióval közösen fejlesztett ki, bemutatására pedig a 2019-es CES kiállításon került sor. 

A UMV-nek, vagyis korlátlan mobilitású járműnek nevezett Elevate a négykerekű, autó formájú járműből képes négy lábon járó, hüllőszerű géppé változni, ezáltal még a legjobb terepjárművek számára is járhatatlan terepeken is tud közlekedni.

Első megjelenésekor azzal mutatták be, hogy képes lesz falat mászni, különböző terepeken közlekedni és akadályokat leküzdeni, mindezt úgy, hogy a jármű és utasai teljesen szintben maradnak.

A jármű használható egyenetlen talajon való szállításra, felszíni kutatásra, kutatási és mentési vészhelyzetekre, valamint olyan jelentős közlekedési akadályok elhárítására, amelyekkel a korlátozott mozgásképességű személyeknek nap mint nap szembe kell nézniük.

A generatív tervezés célja, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a tervezői ötletek fejlesztésének és gyártásba kerülésének folyamatát. Amíg egy tervező egyetlen ötletet dolgoz ki, egy számítógép több ezret képes létrehozni a tervező által megadott feltételek szerint, és ezeket a tervváltozatokat szilárdság, tömeg, költség, gyártási komplexitás és fenntarthatóság közötti kompromisszumok szerint világosan szemlélteti már a folyamat korai stádiumában.

Az Autodesk eszközeinek lehetőségeivel a tervezők és mérnökök kiaknázhatják a felhő szinte korlátlan számítási teljesítményét a hétköznapi, ismétlődő elemzési munka csökkentése érdekében, és a felszabaduló időben a kreativitásra és az innovációra összpontosíthatnak.

John Suh, a Hyundai New Horizons Studio alapító igazgatója a sokoldalú Elevate prototípusának alkatrészeit vizsgálja, amelyeknek rendkívül erősnek és könnyűnek kell lenniük.

„A generatív tervezés segít az emberi elmének kiszélesíteni a lehetőségek tárházát – mondta Suh. – A generatív tervezés segítségével egyetlen tervező vagy mérnök több tucat vagy több száz különböző tervváltozatot tekinthet át, így olyan dolgokat vehet észre, amelyekre egyébként nem gondolt volna, és közben összetett problémákat oldhat meg. Ez pedig azt jelenti, hogy az embereknek továbbra is nagyon fontos szerepük van a tervezés irányának kialakításában. Az emberi szem, szív és lélek mindig is a tervezési folyamat kulcsfontosságú része lesz.”

Az Elevate prototípus minden egyes „lábízületénél” nagy nyomatékú elektromos motor található. Ehhez nagy szilárdságú és merev szerkezeti elemekre van szükség, azonban a jármű kezelhetőségi és terhelhetőségi követelményei miatt ezeknek és a belső motorral meghajtott kerekeknek, amelyek a jármű „lábfejeiként” funkcionálnak, könnyűnek kell lenniük.

Ezen és egyéb célok elérése érdekében, különös tekintettel a Hyundai nemzetközi jelenlétére, nélkülözhetetlen egy olyan tervezési és mérnöki eszközkészlet, amely megkönnyíti a csapatok, vállalatok és kontinensek közötti megosztást.

Az Elevate jármű robbantott nézetű ábráján olyan alkatrészek láthatók, amelyek lehetővé teszik, hogy a kereken futó jármű átalakuljon lábakon mozgó járművé.

Hét évvel ezelőtti létrejötte óta az Autodesk Fusion 360 platformjának célja, hogy ilyen modern csapatok számára hozzon létre eszközöket, és a felhő és a közös adatplatform felhasználásával összehangolja a munkát. A fájlmegosztás zökkenőmentes, és mindenki közös tervezési, mérnöki és gyártási nyelvet beszél, így a csoportok felfedezhetik, hogyan takaríthatnak meg időt, hogyan szabadulhatnak meg a bosszantó hibáktól, és hogyan kezelhetik a projekt részleteit az elejétől a végéig.

Több mint 10 évvel ezelőtt azonosítottuk, hogy a projektek fázisváltásai gyenge pontot jelentenek, mert a vállalatok által használt különböző platformok gyakran nem kezelik jól a külső fájlokat, ezért az adatcserénél át kell dolgozni a projekteket, és értékes információk veszhetnek el – mondta Srinath Jonnalagadda, az Autodesk tervezésért és gyártásért felelős alelnöke. – Egy évtizede az vezérel bennünket, hogy egy olyan tervezési és mérnöki platformot hozzunk létre, amely segít elhárítani ezeket az akadályokat, ugyanakkor fejlett képességeket, például generatív tervezési eszközöket is ad a tervezők kezébe. Az Elevate projekt bemutatja, hogy a Hyundaihoz hasonló vezető vállalatok hogyan arathatják le ennek a munkának a gyümölcsét.”

Az Elevate-nek egyelőre csak egy 1:5 arányú prototípusa létezik, így még a jövő kérdése, hogy mi lesz ebből az izgalmas és futurisztikus Hyundai-projektből.

Mindazonáltal ezek a Transformers által ihletett példák jól szemléltetik azokat a lehetséges előnyöket, amelyeket ma kínál a platform: elhárítja a tervezés, a mérnöki munka és a gyártás közötti akadályokat; az adatok központosításával zökkenőmentessé teszi a széles körű együttműködést; és hozzáférést biztosít a különféle csoportoknak a generatív tervezés korszerű, felhőalapú új folyamatához.

Forrás: Autodesk

Ez is érdekelheti >>> A hagyományos gyártási módszerek optimalizálása generatív tervezéssel

Ismerje meg a generatív tervezési technológiát! Töltse le magyar nyelvű kiadványunkat, amelyből megtudhatja, hogy miként vezetheti be a generatív tervezési technológiát napi munkafolyamatában!


Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. Ismerje meg az Autodesk termékinnovációs platformját!

A nagyobb innováció lehetővé tétele a dolgok készítésének jövőjében együttműködést, testreszabást, rugalmasságot és összekapcsolhatóságot igényel. A termékinnovációs platform minden alkalmazást, tudást, adatot és eszközt egyetlen rendszerbe központosít, egyesítve a folyamatokat a termékek tervezése, fejlesztése, gyártása és támogatása érdekében.

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató