A Decathlon könnyebb, strapabíróbb és fenntarthatóbb kerékpárokat alkotott az Autodesk generatív tervezési funkciójával

A Decathlon – az évente több mint 3000 szabadidős terméket megalkotó francia sporteszközgyártó és -kereskedő – a könnyebb, strapabíróbb, környezetbarátabb, megfizethetőbb, testre szabott termékek létrehozását megkönnyítő technológiákat alkalmazó vállalatok élére tör.

A globális piacvezető legújabb ötlete egy úgynevezett „jövőképprojekt”, amely ebben az esetben azt jelenti, hogy feltárja, mi lehetséges az új gyártási technikák és mesterséges intelligencián alapuló tervezés használatával miközben új, nagy teljesítményű kerékpárján dolgozik, amely 3D nyomtatással, valamennyi ügyfél számára személyre szabottan készíthető el alumíniumból.

Az Autodesk Fusion 360 szoftver generatív tervezési képességei révén a Decathlon egyedülállóan nagy teljesítményű és környezetbarát prototípus-részegységeket tervezett, gyártott és mutatott be.

A Decathlon a szénszál (a könnyű, strapabíró, nagy teljesítményű kerékpárok jellemző, ugyanakkor nehezen újrahasznosítható anyaga) elhagyásával és a futurisztikus versenykerékpár alumíniumból történő 3D nyomtatásával szeretné csökkenteni a gyártás során felhasznált nyersanyag mennyiségét és a szállításhoz szükséges erőforrások mennyiségét.

Digitális átalakulás a klímaváltozás elleni küzdelem részeként

A Decathlon, a világ legnagyobb sportszerkereskedője esetében a piaci hírnév és a márka iránti elkötelezettség kulcsa a fenntarthatóság, a modern kialakítás és a megfizethetőség. A vásárlók által kedvelt cég a fenntarthatóbb megközelítés érdekében újragondolja a hagyományos terméktervezési módszereket. Minden termékét úgy tervezi, teszteli és gyártja, hogy megfeleljenek a magas szintű minőségi követelményeknek, ugyanakkor kisebb legyen a környezeti hatásuk.

Az utóbbi iránti elkötelezettség jelentős részét képezi a Decathlon innovációra való törekvésének. Ökológiai céljainak eléréséhez a cég átformálja terméktervezési folyamatát a technológia segítségével. Távlati célja az évente gyártott milliárdnyi eszköz ökológiai lábnyomának csökkentése.

A projekt középpontjában álló Autodesk-technológia, a generatív tervezés a mesterséges intelligencia (AI) egy formája, amely a tervezőmérnökök számára percek vagy órák alatt több száz vagy akár több ezer lehetséges megoldást kínál egy adott tervezési problémára.

Ez az Autodesk Fusion 360 szoftveren alapuló technológia algoritmusok, gépi tanulás és számítási geometria alkalmazásával rövid idő alatt több olyan megoldást képes előállítani, amelyek megfelelnek a tervező által meghatározott pontos követelményeknek és kényszereknek. A követelményeknek megfelelő, optimalizált megoldások ezután megfontolásra és optimalizálásra a tervező elé kerülnek. Ez a megközelítés gyökeresen megváltoztatja a terméktervezési folyamatot.

Ebben a projektben a váz és a villa tervezéséhez generatív tervezést alkalmaztak, kezdettől fogva figyelembe véve azokat a jelentős dinamikus erőhatásokat, amelyek fékezés és gyors haladás során a villára hatnak, valamint az aerodinamikai és egyéb szempontokat.

A kerékpár szerkezetének sarkalatos eleme a villa, amelyhez az első kerék csatlakozik, és lehetővé teszi a kerékpár kormányzását. Ez az alkatrész több részből áll, amelyeknek el kell viselniük ezeket a nagy erőhatásokat. A vállalat előrejelzése szerint a hagyományos terméktervezési folyamat újragondolásával kevesebb nyersanyagra lehet szükség, így látványosan csökkenhet a kerékpár tömege.

Az Autodesk technológiája kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a Decathlon tervezői és mérnökei újragondolhatták a megvalósíthatóság határainak tágítását, és kibővíthették a kerékpárral kapcsolatos megfontolandó lehetőségek körét – jelentette ki Scott Reese, az Autodesk alelnöke. – A Decathlon kerékpárprojektje nagyszerűen szemlélteti, milyen jelentős mértékben képes a generatív tervezés hozzájárulni a kreatív tervezési folyamathoz. A Decathlon az Autodesk eszközei segítségével, a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás ötvözésével kívánja megvalósítani a fenntarthatósággal és teljesítménnyel kapcsolatos célkitűzéseit, hogy megfelelhessen a vásárlók magas elvárásainak. A projekt azt is lehetővé tette a tervezők számára, hogy olyan új tervezési és gyártási technológiákkal ismerkedhessenek meg, amelyek a jövő termékeinek megalkotására hivatottak”.

„Az együttműködés eleinte technikai jellegű volt, mert nem értettük igazán a generatív tervezéshez, illetve ahhoz, hogy mit érhetünk el vele – mondta Charles Cambianica, a Decathlon speciális tervezéssel foglalkozó csapatának tagja. – E projektnek köszönhetően rájöttünk, hogy ez a technológia nem csupán egy kiegészítő eszköz, hanem a termékekkel kapcsolatos koncepcióalkotás és tervezés teljesen új módja. Az Autodesk kitágítja számunkra a megvalósíthatóság határait a jövő termékeinek létrehozásához. Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy még tovább léphessünk, mivel időt takaríthatunk meg vele, jobbá teszi a termékeinket, és ami nagyon fontos, lehetővé teszi, hogy az emberek az alkotási folyamat középpontjában maradhassanak.”

Ha át szeretnénk formálni az üzleti folyamatainkat a versenyképesség megőrzése céljából, az szinte sosem egyszerű feladat ebben a gyorsan változó világban. Ehhez általában időre és valamilyen jövőképre van szükség, hogy újragondolhassuk a lehetőségeinket, és ennek megfelelően változtathassunk a vállalati kultúrán, a fókuszunkon és az infrastruktúrán a jövőkép megvalósítása érdekében.

Ugyanakkor az átalakulás előnyei – különösen, ha olyan partnerrel dolgozhat együtt az Autodesk csapata, aki korábban már végigjárta ezt az utat – messze meghaladják a beruházás mértékét, ahogyan azt a Decathlon esetében is láthatjuk.

Forrás: Autodesk

Ez is érdekelheti >>> A hagyományos gyártási módszerek optimalizálása generatív tervezéssel

Ismerje meg a generatív tervezési technológiát! Töltse le magyar nyelvű kiadványunkat, amelyből megtudhatja, hogy miként vezetheti be a generatív tervezési technológiát napi munkafolyamatában!


Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. Ismerje meg az Autodesk termékinnovációs platformját!

A nagyobb innováció lehetővé tétele a dolgok készítésének jövőjében együttműködést, testreszabást, rugalmasságot és összekapcsolhatóságot igényel. Az Autodesk termékinnovációs platformja minden alkalmazást, tudást, adatot és eszközt egyetlen rendszerbe központosít, egyesítve a folyamatokat a termékek tervezése, fejlesztése, gyártása és támogatása érdekében.

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Kapcsolattartó:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó