Future of Making Things – Az alkotás jövője: vízió, alkotás, felforgatás

Aki építészeti, gépipari, tervezési vagy mérnöki területen dolgozik, tudja, milyen gyorsan változnak ezek az iparágak. Ma teljesen másképp dolgozunk, mint harminc évvel ezelőtt, és az is biztos, hogy további harminc év múlva gyökeresen mások lesznek a folyamatok, mint most.

Mi hajtja előre ezeket az átalakulásokat? Főként a tervezés, és a gyártás során használt eszközök és technológiák fejlődése, a számítógépes tanulás és a mesterséges intelligencia újdonságai és a virtuális és kiterjesztett valóságon alapuló rendszerek megjelenése. Az egyre hatékonyabb számítógépek és a felhőalapú erőforrások, a robotika újabb és újabb vívmányai, valamint a gyártásban használt új anyagok és módszerek.

A generatív és a virtuális tervezés, illetve a robotizált gyártás azon terjedő technológiák közé tartoznak, amelyek már most jelentős változásokat hoznak a tervezés és a kivitelezés terén.

Generatív tervezés

A generatív tervezés a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével keres új utakat a tervezési kihívások teljesítéséhez. A megoldások kézi létrehozása helyett a tervezők célokat és peremfeltételeket határoznak meg az adott projekthez, azután pedig a szoftverre bízzák az optimális megoldások kiszámítását.

future of making things
Számítógépes tervezéssel készült parametrikus szék.

Az emberi érzékkel kombinált generatív tervezés átalakíthatja a tervezés fogalmát is. A generatív tervezés nemcsak a tervezési, de az üzleti lehetőségek terén is változásokat hozhat. Ahogy ezek a dolgok egyre egyszerűbbek lesznek, minden piacon új belépők jelennek majd meg – például három srác egy kollégiumi szobából elindíthat akár egy autóipari céget is. Mit fog ez jelenteni a hagyományos autógyártók számára? Azt, hogy már ma foglalkozniuk kell azzal, hogyan tudják ennek megfelelően alakítani a működésüket a versenyképességük megőrzése érdekében.

Virtuális tervezés

A 3D modellezés jelentős előrelépés volt a tervezés történetében. A virtuális tervezés pedig interaktívvá teszi ezt a 3D modellezést. A tervezők virtuálisan még a megvalósítás előtt életre kelthetik az ötleteiket, és ki is próbálhatják azokat. VR-headset segítségével a munkatársak „beléphetnek” a tervekbe, és ott, helyben módosíthatják is azokat.

Az interaktív virtuális tervezés.

Ha a világ különböző pontjain tartózkodó alkotóknak egyeztetniük kell egymással, elég felvenniük a VR-szemüvegüket, és máris találkozhatnak egyazon virtuális térben. Feltölthetünk egy modellt, összegyűlhetünk körülötte, és el is kezdhetünk dolgozni rajta ott, abban a virtuális térben.

Háromdimenziós információk alapján döntéseket hozni nem olyan egyszerű feladat, ha nem emberi léptékkel dolgozunk. A virtuális valóság, ahol szinte kézzelfogható módon, az emberi arányoknak megfelelően lehet megismerni a terveket, gazdag információforrást jelent és segíti a döntéshozatalt is.

Robotizált gyártás

Ha kész a terv, a következő lépés a gyártás. A robotika fejlődésével és egyre olcsóbbá válásával a gyártás terén is új utak nyílnak. Még a folyamat elején tartunk, de a mai robotok már tanulnak is, miközben dolgoznak. Algoritmusokat használnak, és nemcsak ismétlik ugyanazt a műveletsort, hanem fejlődnek és alkalmazkodnak is a munkavégzés során.

A robotokat alkalmazó szerelősorok [jelenleg még] nem elég rugalmasak. Egyetlen apró változás drámai hatást gyakorol az adott gyár egész működésére. Ha sikerül jobb megoldásokkal előállni ennek a komplex helyzetnek a kezelésére, akkor el lehet kezdeni bonyolultabb műveleteket elvégeztetni a robotokkal és az automatizált szerelősorokkal.

future of making things
A tanulásra képes gépek is az alkotás jövőjének részét képezik.

Ha a robot ismeri a végső modellt, amelynek létrehozásán dolgozik, korábban tudja észlelni az esetleges eltéréseket. Ennek köszönhetően nagy és bonyolult tárgyakat is már az első próbálkozással létre tudunk hozni.

A jövőre tervezve

Azok, akik még rajztáblával és papírral tanultak, jól tudják, mekkorát fejlődött a világ. Az utazás azonban még messze nem ért véget. A generatív tervezés, a virtuális tervezés és a robotizált gyártás mind magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy gyökeresen átalakítsák a tervezés fogalmát. A technológia napról napra fejlődik, mindennap új lehetőségek születnek.

Azok az építészek, tervezők és mérnökök, akik elsajátítják ezeket a technológiákat, jelentős előnyre tehetnek szert. Egyesek olyan dolgokkal állnak elő, amit pár éve még el sem tudtunk volna képzelni.

Forrás: Autodesk blog