Fusion tipp – összeállítás

Ha több alkatrész szerepel egy modellen belül, összeállítási modellről vagy összeállításról (Assembly) beszélünk, a Fusion-ben nincs külön környezet erre, a „DESIGN” környezetben lehet összeállítást építeni az alkatrészekből. Minden összeállítás úgynevezett komponensekből (Component) épül fel.

A komponensek jellemzői:

  • A komponensek lehetnek alkatrészek (Part) vagy alösszeállítások (Sub Assembly)
  • Minden komponens tartalmazhat alkomponenseket
  • Minden komponens tartamazhat testeket (Body)
  • A kapcsolatok csak komponensek között működnek
  • A komponensek rendelkezhetnek egyedi azonosítóval és más tulajdonságokkal
  • A darabjegyzék a komponensek alapján épül fel és azok tulajdonságait jeleníti meg
  • A komponensekről készülhetnek alkatrészrajzok
  • Egy adott komponens többször szerepelhet egy összeállításban
  • Beilleszthetőek másik összeállításba

Tipp: Használjunk a „Ground” (rögzítés) helyett „Rigid Joint” kapcsolatot!

Egy összeállításban általában az első vagy az alapalkatrészt rögzíteni szükséges, hogy ehhez lehessen kapcsolni a többi alkatrészt. Ha a „Ground” opciót választjuk az adott alkatrész rögzítésére, akkor az a probléma áll fenn, hogy ha esetleg az összeállítás másik szintjére mozgatjuk az alkatrészt, akkor megváltozhat a rögzítettségi állapota.

Ennek a kiküszöbölésére azt a trükköt lehet alkalmazni, hogy az alapgeometriákhoz (origó, alapsíkok) kapcsoljuk az adott alkatrészt a „Rigid Joint” alkalmazásával, ebben az esetben a rögzítettség mindig megmarad, bármelyik szintre kerüljön is az alkatrész az összeállításban.


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó