Fusion tipp – összeállítás 3. rész

Fusion tipp – Komponens létrehozása a „Copy – Paste New” funkcióval

Az összeállítási modellbe kétféle módon kerülhetnek a komponensek, vagy már meglévő modelleket beillesztésével, vagy helyben, az összeállításban hozzuk létre őket. Ez a trükk a helyben létrehozott alkatrészek esetében alkalmazható vagy azoknál a beillesztett alkatrészeknél, ahol megszakítottuk az asszociatív kapcsolatot az alap modellel.

Ha egy alkatrészből több példányt szeretnénk használni az összeállításban, akkor csak egyszerűen a „Copy – Paste” eljárást használva tetszőleges mennyiségű példányt hozhatunk létre. Ebben az esetben ez ugyanannak az alkatrésznek jelenik meg több példánya, ha az egyik példányt módosítjuk, az összes változni fog.

De mi a helyzet akkor, ha egy minimális módosítást szeretnénk eszközölni az egyik példányon, úgy, hogy a többi ne változzon?

Ekkor kell használni a „Paste New” lehetőséget, az így beillesztett komponens önálló alkatrészként jelenik meg, saját független modelltörténettel, ami szabadon változtatható. Az ily módon létrehozott komponensek természetesen a darabjegyzékben is külön tételként fognak szerepelni.

Hány komponens szerepel az összeállításban?

A kérdés egyszerű, mégsem találjuk sehol a képernyőn a választ, mint például az Inventor-ban, ahol folyamatosan láthatjuk a jobb alsó sarokban az alkatrészek és az előfordulások számát összeállítási környezetben. Létezik egy rendkívül egyszerű módszer ennek kiderítésére. Meg kell jeleníteni a parancssort (File/View/Show Text Commands) és a „Component.Counts” parancsot kell beírni. A megjelenő adatok közül a „LeafOccurrences” mutatja a komponensek számát.


Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó