Inventor CAM/Fusion CAM tipp – köztes előgyártmány használata

A CAM szoftverekben általában könnyen létrehozható egy egyszerű geometriájú henger, téglatest vagy cső alakú előgyártmány. De mi a helyzet ha összetett geometriájú köztes gyártmányt kell megadni előgyártmánynak?

Az Inventor CAM/Fusion CAM a megmunkálási folyamat bármely szakaszában lehetővé teszi a köztest gyártmány geometriájának kiexportálását, amit a következő műveletlistában meg lehet adni előgyártmánynak.

A köztes gyártmány kiexportálása a következőképpen történik:

  • Futtassuk a szimulációt, a kiexportálni kívánt maradéktest létrehozásáig.
  • Kattintson jobb egérgombbal a modelltér bármely pontjára és a legördülő menüben válassza a Stock > Save Stock lehetőséget, majd válassza ki a helyet, ahova ki szeretné exportálni a maradéktestet STL formátumban.
  • A következő műveletlistában hozzon létre egy 3D-s marási műveletet és kapcsolja be a maradékanyag eltávolítást. Az előgyártmány forrásánál (Source) állítsa be, hogy külső fájlból (From file) hívja be az előgyártmányt, majd az alatta lévő mezőbe másolja be a kiexportált maradéktest elérési útját, ahogy a lenti képen is látható.

A szerszámpálya legenerálása után látható, hogy csak az előző műveletek által hagyott maradékanyagot távolítja el a műveletelem.

Az alakos előgyártmányból való nagyolással kiküszöbölhetjük a fölösleges, levegőben futó szerszámutakat, így jelentősen lerövidíthetjük a megmunkálási időt, ami nagyban elősegíti a költséghatékonyság javítását.

Bal oldali ábra: Nagyolás alakos előgyártmányból Megmunkálási idő: 7:14;
Jobb oldali ábra: Nagyolás cső előgyártmányból Megmunkálási idő: 12:05

Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

A Varinex-CADStudio Kft. az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó