Fusion 360: Új fröccsöntés szimulációs környezet

A Fusion 360 szoftverben elérhetővé vált a fröccsöntés szimuláció. Ez az új munkafolyamat lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy az általuk tervezett fröccsöntött alkatrészek gyártási folyamatairól tanulmányokat készítsenek a Fusion 360-ban.


Az élet minden területén lehet találni műanyag fröccsöntött alkatrészeket. Elég csak a fogyasztási cikkekre, az orvosi eszközökre és a gépjárművek alkatrészeire gondolni. Sok esetben a műanyag alkatrészek határozzák meg a termék külső alakját, és védik a nedvességtől és egyéb külső hatásoktól a készülékben található elektronikai és egyéb műszaki berendezéseket. A fröccsöntés előnye, hogy segítségével összetett és kiváló minőségű alkatrészeket lehet gyártani nagy szériában és költséghatékonyan.

A megtervezett alkatrészeket azonban sokszor meglehetősen nehéz a kívánt minőségben legyártani fröccsöntéssel. Például a forma teljes kitölthetőségét nagymértékben befolyásolhatja az alkatrész kialakítása. A végső alkatrész minősége még számos más paramétertől is függ, amelyeknek a nem megfelelősége látható hibákat okozhat az alkatrész felületén, vagy méretváltozásokat, amelyek miatt lehetetlenné válik a termék összeszerelése.

Az Autodesk Fusion 360 új fröccsöntési szimulációs technológiájával egy kiegészítő munkafolyamatot hoztak létre a mérnökök számára, habár lehet, hogy csak alkalmanként foglalkoznak műanyag alkatrészekkel, de szeretnének megbizonyosodni a fröccsöntéssel történő gyártásuk megvalósíthatóságáról. Lehet, hogy egy tervezőmérnök nem tud mindent a műanyag fröccsöntésről, de ha megérti a technológia és a fröccsöntés szimuláció alapelveit részt vehet az olyan döntésekben, mint például az anyagválasztás.

Fröccsöntés szimuláció a Fusion 360 szoftverben

A Fusion 360 rendszerben a fröccsöntés szimulációs munkaterületre való belépéskor automatikusan megtörténik néhány alapbeállítás, mint például az anyagválasztás, a meglövési pont kiválasztása és a fröccsöntési eljárás típusának kiválasztása. Ennek célja, hogy segítsen egy új felhasználónak túljutni a kezdeti nehézségeken, és elkerülni azt a hozzáállást, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie a megbízható eredmény eléréséhez. Azonban itt is igaz az, mint minden szimulációs eszköz esetében, minél alaposabb információkat ad meg az elemzéshez, annál megbízhatóbb eredményeket kaphat.

Tegyük fel, hogy van néhány anyag, amelyet a vállalata jellemzően használ. Ebben az esetben jó esély van arra, hogy megtalálja a pontos anyagminőségeket az előre betöltött adatbázisban, amely több mint 11 000 anyagot tartalmaz.

Irányított eredmények és vetemedés vizsgálat

Egy másik terület, ahol a Fusion 360 munkafolyamat eltér a tipikus Moldflow szimulációtól, az, hogy a felhasználó hogyan tekintheti át az eredményeket. A Moldflow megoldáson belüli hagyományos eredmények mellett, amik alapján a felhasználók levonhatják saját következtetéseiket, a Fusion 360 fröccsöntés szimulációja, „irányított eredményeket” is ad, amelyek a következő kérdésekre adnak választ:

  • Megfelelő lesz-e a szerszámüreg kitöltése?
  • Lesznek-e beszívódások és összecsapási vonalak az esztétikailag fontos területeken?
  • Mekkora lesz a vetemedés mértéke?

A fröccsöntési szimuláció célzott javaslatokat is nyújt, a problémák megoldására, például kialakítás módosítására vagy a meglövési hely megváltoztatására.

Ami a vetemedést illeti, újfajta elemzési megközelítés került bele a szoftverbe, amely lehetővé teszi a felhasználók számara, hogy kiértékeljék, hogy az egyes felületek deformációja a megadott tűrésen belül van-e. Ez a funkció lehetővé teszi annak vizsgálatát is, hogy két összepárosítható alkatrész szerelése megfelelően kivitelezhető-e. Az ilyen típusú problémák hagyományos vizsgálata munkaigényes és hibalehetőséget jelenthet, míg ez az új megközelítés sokkal egyszerűbb: „piros = a tolerancián kívül” és „zöld = tolerancián belül”.


Az új posztprocesszálási környezet a szimuláció eredményeinek az összefoglalását is tartalmazza, hasznos animációkkal, amelyek elemzik a fröccsöntési folyamat különböző szakaszait. Ez az összefoglaló a másokkal való együttműködésre is használható.


A fröccsöntési szimuláció a Fusion 360-ban azokat a tipikus dolgokat tartalmazza, amelyeket elvárhat egy szimulációs munkafolyamatban; az eredmények animációja, vizsgálata, a különböző tervezési vagy gyártási lehetőségek összehasonlítása, valamint a deformációk felnagyításának képessége. A Fusion 360 felhasználói azonban további hatékony funkciókból is részesülhetnek, mint például a verziókezelés és az egyidejűség, hogy könnyen együtt tudjanak működni a csapat többi tagjával, akik esetleg tovább fejlesztették az alkatrészt.


A Fusion 360 fröccsöntési szimulációs technológiája egyelőre a „csak alkatrész” elemzésre korlátozódik, és nem az öntőforma kialakításával kapcsolatos kérdések kezelésére irányul (így nem lehet hozzá elosztó csatornákat, hűtőcsatornákat vagy szerszámot hozzáadni). Ezenkívül a szabványos hőre lágyuló műanyagok fröccsöntési eljárására korlátozódik, amelyet a műanyag alkatrészek nagy részében használnak.

Mint látható, a Fusion 360 új fröccsöntés szimulációs technológiája nem helyettesíti azonnal a ma használt Moldflow termékeket, és nem is ez a cél. A cél egyfelől az, hogy a felhasználó kapjon egy alap betekintést a fröccsöntött alkatrészeinek a gyártási folyamatába, másfelől pedig az, hogy a szimulációs eredmények iránymutatóként szolgáljanak a tervezőknek az alkatrész végleges kialakításához.

Jelenleg a Fusion 360-ban a fröccsöntés szimulációs környezet előzetes (Preview) funkcióként érhető el. A beállításokban a Preview Features menüpontban kapcsolható be.


Próbálja ki most a Fusion 360 fröccsöntés szimulációs környezetét és ossza meg velünk a tapasztalatait!

Amennyiben a Fusion 360 CAM működése közben segítségre van szüksége, hívjon bizalommal!Ismerje meg az automatizált programozás és hatékony megmunkálás eszközét!  Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata számára.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! 

Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál. Képzéseink szilárd alapokat biztosítanak Fusion 360 szoftverrel való tervezéshez, illetve megmunkálástervezéshez.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Rieth Benjámin
Értékesítési tanácsadó