Hamarosan elérhetővé válnak az Autodesk Fusion 360 szimulációs, táblakiosztási és adatkezelési bővítményei


Egy meglévő vállalkozás átalakítása, vagyis a termékgyártási, szolgáltatási, adminisztrációs folyamatok és adminisztrációs kultúra létrehozása és fejlesztése nagy kihívást jelent.

A „digitális átalakulás” a teljes gépipari vállalkozás (vagy maga az iparág) digitális megoldásokat előnyben részesítő gondolkodásmódra és folyamatokra való átállását jelenti. Ilyenkor hatalmas kihívást jelent, hogy ehhez minden eszköz, infrastruktúra, módosított munkafolyamat és funkció rendelkezésre álljon. Ez minden érintett esetében igaz.

A Fusion 360 egységes felületet biztosít a tervezéshez és a gyártáshoz. Az Autodesk már évek óta dolgozik ezen és mára egyre több cég alkalmazza megoldásait.

Az Autodesk arra törekszik, hogy lehetővé tegye a tervezők, mérnökök és gyártók számára, hogy az ismétlődő munkafolyamatok ismételt végrehajtása helyett az innovációra fókuszáljanak.

A közelmúltban számos olyan izgalmas bővítményt adtak ki a Fusion 360-hoz, amelyek még inkább képessé teszik erre.

Hamarosan további bővítmények is elérhetők lesznek, amelyek még zökkenőmentesebbé teszik majd az együttműködést, valamint még nagyobb hatékonyságot biztosítanak a tervezés, a szimuláció és az anyaghasználat terén, így a tervezők, mérnökök és gyártók tovább tágíthatják a megvalósíthatóság határait.

A 2020. novemberi szokásos éves konferencia, az Autodesk University remek alkalom volt arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt hónapok legfontosabb újdonságaira, illetve áttekintést nyújtsunk az Autodesk közeljövőre vonatkozó terveiről.

Nemrégiben kiadott bővítmények:

Machninig Extension (már elérhető) – Ezzel a bővítménnyel hatékonyabbá tehetők a Fusion 360 alapvető CAM-képességei. Fejlett, többtengelyes szerszámpálya-stratégiákkal, szerszámpálya-optimalizálással és automatizált programozással csökkentheti a programozásra fordított időt, nagyobb mértékben felügyelheti a gépet, és növelheti az NC-programok hatékonyságát.

Az idei újdonságok a szerszámpálya metszés és a többtengelyes műveletek, amelyet a PowerMill technológiája ihletett. Bejelentték továbbá a CNC-programozás vizualizálására és ellenőrzésére használható, teljes körű szerszámgép-szimulációt, amelynek segítségével rögtön a folyamat elején pontos eredményeket kaphat, valamint elkerülheti a megmunkálás során jelentkező költséges hibákat.


Generative Design Extension (már elérhető) – Az elsőként az additív gyártás során alkalmazott generatív tervezés kezd egyre szélesebb körben elterjedni a gépiparban.

Ez a hatékony technológia mostantól elérhető a Fusion 360-ban a tervezők nagyobb köre számára is, továbbá idén ősszel a Fusion 360 generatív tervezési képességei folyadék szimulációval bővül, ami számos lehetőséget kínál a mérnökök számára ahhoz, hogy optimalizálják a folyadékáramlás kialakítását, illetve minimálisra csökkentsék a folyadékáram nyomásveszteségét az akadálykerülés során.


Additive Build Extension (már elérhető) – Beállíthatja, szeletelheti és előkészítheti additív gyártási tervét a nyomtatóra való elküldéshez.

A testre szabott automatikus tájolási beállításokat (FFF és SLM technológiák esetében) és a támaszanyagok beállításait (csak az SLM esetében) sablonkönyvtárban tárolhatja, hogy azok később felhasználhatók legyenek az újabb additív gyártási konfigurációkban, ami jelentősen megkönnyíti a 3D nyomtatások előkészítését a későbbiekben. Ez a Netfabb rendszerén alapuló Fusion 360-bővítmény számos előre beállított additív gépet tesz elérhetővé.


Hamarosan megjelenő, az elkövetkező hónapokra tervezett új bővítmények*:

Manage Extension (tervezett megjelenés 2021.) – A Fusion 360 esetében a mérnöki szabványosítással foglalkozó csapatok támogatásához még kifinomultabb termékadat- és életciklus-kezelési (PDM/PLM) funkciókat tesznek elérhetővé a Fusion 360-ban. 

Automatikus alkatrészszámozással, ECO-kkal, munkafolyamatokkal és további megoldásokkal javíthatja csapata hatékonyságát. A hagyományos megközelítéssel az adatkezelés kiépítése hetekig tarthat, és költséges megoldásokat igényel. Ezzel szemben a Fusion 360 Manage extension (Tervadatkezelési bővítményével) kevesebb, mint három másodperc alatt üzembe helyezheti az automatizált tervadatkezelést.


Additive Simulation Extension: Additív szimulációs bővítmény (tervezett megjelenés 2021. január) – A fémiparban az additív gyártás időigényes és drága lehet.

A Netfabb szimulációs technológiáján alapuló additív fémipari szimulációval még azelőtt kiértékelheti terveit és az additív gyártás számos változóját, mielőtt elküldené a feladatot a nyomtatónak. Elkerülheti a költséges hibákat azáltal, hogy már a folyamat korai szakaszában biztosítja a tervek és a beállított additív gyártási technológia kivitelehetőségét.


Nesting & Fabrication Extension: Táblaoptimalizálási és gyártási bővítmény – (tervezett megjelenés 2021 eleje) – A lemezalkatrész-tervek (például anyag, vastagság stb. alapján történő) összesítésével és a terítékek optimalizált kiosztásával fokozhatja a gyártási folyamat hatékonyságát.

Ez a TruNest által kifejlesztett bővítmény optimalizálja a lemezalkatrész-tervek elrendezéseit, így biztosítja a végtermék maximális hatékonyságát, és minimálisra csökkenti a hulladékmennyiséget.


Injection Molding Extension: Fröccsöntési bővítmény (tervezett megjelenés 2021 eleje) – A műanyag alkatrészek terveinek kiértékelésével biztosíthatja a megfelelő gyárthatóságot, még a fröccsöntő szerszám gyártójához való elküldés előtt.

Ez a bővítmény már a termékfejlesztési folyamat korai szakaszában betekintést nyújt a tervezők és a mérnökök számára a tervezett műanyag alkatrészek gyárthatóságába, így segít csökkenteni az áttervezési ciklusok és a szerszámgyártási iterációk számát, ezáltal a piaci bevezetéshez szükséges időt. Szimulálható az alkatrész viselkedése, meghatározható a formakitöltés, a zsugorodás és a vetemedés.


Figyelembe véve a napjainkban elérhető számos új eszközt, anyagot, technikát és az ügyfelek igényeit, az átalakulás izgalmas korszakát éljük a tervezésben és a gyártásban. Az Autodesk magyarországi Platinum Partnereként mi is izgatottak várjuk az újdonságok megjelenését és mindezekkel hogyan segíthetjük Önt a megvalósíthatóság határainak tágításában, és bár tisztában vagyunk vele, hogy a vállalkozások átalakítása jelentős kihívásokkal jár, ránk mindig számíthat, hiszen mi is nagyon jól tudjuk, mekkora érték rejlik a digitális átalakulásban.

Azok a vállalkozások és mérnöki csapatok, amelyek már ma befektetnek az adatok, az automatizálás és a felhőalapú számítás nyújtotta lehetőségek újragondolásába, a jövőben agilisabbak, innovatívabbak és hatékonyabbak lesznek versenytársaiknál. Önnel együtt mi is befektetünk digitális átalakulásba, amelynek révén a Fusion 360 hatékonyabb, kifinomultabb és egyszerűbben hangolható speciális eszközzé válhat, és kiváló alapot nyújthat az iparági sikerekhez. Köszönjük, hogy velünk tart ezen az úton!

Forrás: Autodesk

  • Az Autodesk termékek és szolgáltatásaink tervezett vagy jövőbeli fejlesztéseire vonatkozó kijelentések nem minősülnek ígéretnek vagy garanciának a termékek, szolgáltatások vagy funkciók jövőbeni elérhetőségét illetően, pusztán a jelenlegi terveket tükrözik, és az Autodesk jelenleg ismert tényezőkön alapulnak. A vásárlási döntéseket nem ajánlott e kijelentések megbízhatóságára alapozni.

Kapcsolattartók:

Csonka Gábor
CAD és CAM rendszermérnök
+36 1 273 3408
+36 30 639 1713
gabor.csonka@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu