7 ok amiért érdemes használni a Fusion 360 additív gyártási környezetét

Kipróbálta már a Fusion 360 additív gyártási környezetét? Ha nem, akkor íme 7 ok, amiért érdemes most kipróbálni!

A közelmúltban a Fusion 360 CAM munkaterületébe additív gyártási funkciók kerültek bele. Felmerülhet a kérdés, hogy miért, hiszen a Fusion 360 már kezdetektől fogva képes volt az STL fájlok exportálására. Úgy gondoljuk, hogy hasznos lehet egy áttekintés, arról a 7 okról, amelyek alapján a hagyományos szeletelők helyett érdemes a Fusion 360 additív gyártási modulját használni.

1. Az STL fájlok nem tartalmaznak gyártási adatokat

Az STL-ek síklapokkal közelített geometriát tartalmazó fájltípus, amely a 3D-s világ szabványos formátumává vált. Azonban az STL a legkevésbé pontos az OBJ, STL IGES és STEP fájlok közül. Technikailag nem tartalmaz alapvető információkat a 3D nyomtatáshoz. Ezenkívül az STL-ek nem tartalmazzák a gyártás egyik legkritikusabb tényezőjét: a mértékegységet. A szeletelő szoftverek történelmileg az OBJ-re és az STL-re támaszkodnak, mert szinte minden CAD-platform esetében ezek az általánosan elfogadott export formátumok. A Fusion 360 segítségével gyártási adatokat hozhat létre STL fájlok használata nélkül. Elég csak a gyártáshoz szükséges G-kódot exportálni a Fusion 360-ból.

2. Asszociatív kapcsolat a tervezési és a gyártási adatok között

Az STL-exportot támogató jelenlegi munkafolyamatok megszakítják az adatfolyamot a tervezéstől a gyártásig, különösen, ha prototípusok készítéséhez elsősorban additív gyártás esetében. Az STL fájlokat csak manuálisan lehet naprakészen tartani, ami nagy hibalehetőséget rejt magában.

A Fusion 360-ban a tervezési és a gyártási adatok asszociatívak. Ez azt jelenti, hogy ha egy alkatrész nyomtatását beállítja és ez után visszamenőlegesen módosítani kell a modellt, akkor a tervezési környezetben végrehajtott összes módosítás automatikusan átterjed a gyártási környezetre. Ennek köszönhetően nem kell újra megtervezni az additív gyártási folyamatot az adott alkatrészhez. A nyomtatási folyamat újragenerálása után lehet is küldeni a G-kódot a nyomtatáshoz.

3. A 3MF formátum forradalmasítja a gyártást

Az STL és a 3MF közötti különbség olyan, mint egy .BMP-ről az ugrás egy PDF-re. A PDF több információt tartalmaz, a betűtípusok választhatók, beágyazhat képeket és videókat, és natív módon titkosíthatja is a PDF-eket. A 3MF sokkal több metaadatot képes hordozni, mint az STL. Például tartalmaz olyan adatokat, mint a szín vagy az alakhűség.

A 3MF formátum folyamatosan bővül, hogy egyre több a 3D nyomtatáshoz releváns metaadatot tudjon tárolni. A Fusion 360 teljes mértékben 3MF kompatibilis, így STL fájl használatára már nincs is szükség. Tudjon meg többet arról, hogy a 3MF hogyan tárolja a modell szeletelési információit!

4. A 3D nyomtatás jobban felügyelhető, mint a szeletelőkkel

Sokat beszéltünk már az adatkezelésről, de mi a helyzet a tényleges nyomtatott gyártmányokkal? Érthető, hogy sokan nehezen állnak át egy bevált szeletelőszoftver használatáról egy teljesen új megoldásra. Nincs azonban tökéletes szeletelő – ez abból is látszik, hogy jelenleg a szeletelőszoftverek piaca tele van 3rd party megoldásokkal.

A Fusion 360 a beállítások jóval szélesebb skáláját kínálja a 3D nyomtatás felügyeletéhez, mint egy szeletelő. Általánosabb nyomtatási beállításokat tartalmaz, és vezérli a kitöltést, a falvastagságokat és a nyomtató viselkedését. Egyedi posztprocesszálási beállítások is rendelkezésre állnak, amelyekkel még tovább lehet finomítani a nyomtatási beállításokat.

Kérjen ajánlatot egyedi posztporcesszor gyártásra szakértő kollégáinktól!

5. A Fusion 360 bővítményeivel további funkciókkal egészíthető ki a szoftver additív gyártási környezete

Az egyik legjobb dolog a Fusion 360-ban a termék felépítése. Az alaptermék szinte mindent lefed, amire a tervezéshez és a gyártáshoz szükség van. Azonban néha szükség van speciális eljárások alkalmazására. A bővítmények hozzáférést biztosítanak a speciális funkciókhoz, így a munkafolyamatot megfizethetőbbé és gördülékenyebbé teszi ez az extra termékvásárlás.

A Fusion 360 bővítmények hozzáférést biztosítanak a DMLS (Direct Metal Laser Sintering) munkafolyamatokhoz és a nyomtatás szimulációjához, amelynek során látható, hogy hogyan lesz legyártva a termék. Egyszerűen készíthetők gyártási modellek, amelyek kompenzálják a hő által okozott deformációkat. A Fusion 360 additív gyártás szimulációs bővítménye segítségével olyan elemzések futtathatók, amelyek megjósolják a deformációkat és a gyakori nyomtatási hibákat, például egy termo-mechanikus szimuláción alapuló elhordást.

6. Kerülje el a gyakori hibákat az Additív Assistant használatával

A másik nagy előnye a Fusion 360-nak, hogy az Autodesk App Store-jából számos 3rd party kiegészítőt lehet letölteni a szoftverhez. Tudta-e, hogy maga az Autodesk is fejleszt ingyenes alkalmazásokat?

Az App Store-ban elérhető egyik legjobb eszköz az Additive Assistant. Az alkatrészek nyomtatáshoz való előkészítésénél nem csak a kezdők, de a tapasztalt profik is mindannyian hibázhatnak, amikor. Az Additive Assistant azonosítja a nyomtatás során esetlegesen felmerülő problémákat, kiemelve, hogy hol vannak túlnyúlások, negatív oldalferdeségek, hol fordulhatnak elő vetemedések, jó lesz-e az alkatrész tapadása a tálcához, stb. Ez egy elengedhetetlen eszköz a gyártmány minőségének ellenőrzéséhez és feljavításához.

7. 3D nyomtatási folyamat testreszabása a Post Configurator segítségével

Egy másik nagyszerű alkalmazás a Post Configurator. Ez az alkalmazás lehetővé teszi olyan funkciók vezérlését, amelyeket általában manuálisan állíthatók be a gépen, például a tálca hőmérséklete, a fűtés közbeni várakozási idő, a ventilátor sebessége és még sok más.

Forrás: Autodesk

Bemutattunk 7 okot, amiért érdemes kipróbálni a Fusion 360 additív gyártási környezetét. Ha kipróbálja a terméket ossza meg velünk a tapasztalatát és véleményét!

 


Tartsa frissen tudását, tanuljon a piacvezető Autodesk forgalmazótól!

Fusion 360 CAD tanfolyam

Vegyen részt 2 napos intenzív Fusion 360 CAD tanfolyamunkon, és sajátítsa el a szoftver használatának alapjait! Az alapfokú tanfolyamra elsősorban kezdő Fusion 360 felhasználókat várunk, de azok számára is hasznos ismereteket tanítunk, akik saját maguk, önállóan láttak neki a szoftver használatának elsajátításához, de elakadtak.
A tanfolyam időpontja: 2022. április 11-12.
További információ >>>


Fusion 360 CAM tanfolyam

Az Autodesk Fusion 360 CAM széleskörű megoldásokat kínál az egyszerű 2D-s marási műveletektől kezdve a szimhultán 5 tengelyes megmunkálásokig. Továbbá összetett maróesztergálási műveletek megtervezésére is lehetőséget biztosít. Fusion 360 CAD tanfolyamunk elvégzése után lépjen tovább az alapvető 2D-s és 3D-s marási és esztergálási műveletek felé 3 napos, intenzív Fusion 360 CAM tanfolyamunkon.
A tanfolyam időpontja: 2022. május 4-6.
További információ >>>Azon dolgozunk, hogy még több ügyfelünk számára elérhetővé tegyük az Autodesk Fusion 360 nyújtotta új tervezési megközelítést és elkezdhessék felfedezni és bevezetni ezt a forradalmi technológiát. 

Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.