Élelmiszer-tudomány és technológa

Képes az élelmiszer-tudomány és -technológia a múlt emlékévé tenni az élelmiszer-bizonytalanságot?

A Growratio saját felhővel, eszközhálózattal és környezetelemző technológiával ellátott integrált, ellenőrzött környezetű mezőgazdasági (CEA) rendszereket gyárt. Kép: Growratio.

A koronavírus-járvány kezdetén az élelmezési rendszerekben fellépő zavarok rámutattak az ellátási láncok és az élelmiszergyártás sebezhetőségére. A fogyasztók számára a kezdeti pánikvásárlás és a boltok üres polcai megdöbbentő látványt nyújtottak, bár ez végül csak rövid távú problémának bizonyult.

Míg az üzletek jelenleg viszonylag jól ellátottak, az élelmiszerboltok látogatása stresszel és kellemetlenséggel járhat még olyan védőintézkedések mellett is, mint a maszkviselés, a kézfertőtlenítő szerek használata, illetve az egymástól való távolságtartás. Sokan más megoldást választanak az élelmiszerek beszerzésére, például a helyi termelői piacról való beszerzést, a házhoz szállítást vagy a saját termesztést. Ezen változások mellett az élelmiszeripari és -technológiai start-upok egyedülálló segítséget jelenthetnek.

„A közösségek önellátóbbak, rugalmasabbak szeretnének lenni, hogy ne a teherautókon vagy repülőgépeken érkező élelmiszer-szállítmányokra kelljen hagyatkozniuk – mondta Kevin Jakiela, a korábban az Autodesk torontói technológiai központjának területén működő Just Vertical, egy hidroponikus gazdálkodással foglalkozó start-up társalapítója. – Növekvő tendenciát fogunk tapasztalni a beltéri termesztésben, hiszen a COVID-19 fokozza az erre irányuló érdeklődést.”

A Just Vertical az Autodesk torontói technológiai központjában dolgozta ki függőleges beltéri hidroponikus kertészeti rendszerét.

Míg a koronavírus 2020. tavaszi terjedése számos iparágat megrázott, a Just Vertical háromjegyű növekedést tapasztalt beltéri hidroponikus termesztési rendszere, az AEVA eladásaiban.

A kb. 1 méter széles torony – amelyet az Autodesk Fusion 360, a SketchBook és a generatív tervezés segítségével terveztek és készítettek el a 2019-es itt-tartózkodásuk során – havonta akár 10 fontnyi, táplálékban gazdag terményt is képes előállítani.

Nem otthoni környezetben való alkalmazás esetén a vállalat áthelyezhető tokrendszerei raktárakba és üvegházakba építhetők be, hogy hidroponika felhasználásával nagyobb mennyiségben termeljenek élelmiszert.

A Just Vertical elindítása lehetővé tette, hogy Jakiela segítséget nyújtson a bizonytalan élelmiszer-ellátású közösségeknek – amelyeket ő maga is megtapasztalhatott személyesen, amikor őslakos diákok tanáraként dolgozott Nunavutban, a távoli kanadai sarkvidéken, ahol az élelmezés bizonytalansága az emberek 70%-át érinti. Egy nemrég kiadott ENSZ-jelentés jóslata szerint a koronavírus a már amúgy is kiszolgáltatott emberek százmillióit fogja „bibliai méretű” éhínségekbe taszítani.

A Just Vertical AEVA maghüvelyeket, „csíráztató kupolákat” és tápanyagokat is tartalmaz, hogy a beltéri kertészkedés minél felhasználóbarát legyen. Kép: Just Vertical.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a beszállítói lánc gyors átalakulása, az éttermek bezárása és a fogyasztói szokások megváltozása együttesen az árak emelkedéséhez és megnövekedett élelmiszer-pazarláshoz vezetett. Az Agri-Food Analytics Lab 2020 májusában végzett felmérése szerint 50 millió liter tejet öntöttek ki, és több százezer sertést és csirkét eutanizáltak és dobtak ki, ahelyett, hogy a feldolgozás után a szupermarketekben értékesítették volna azokat.

Az emberek egyre tudatosabbak az élelmiszer-biztonsággal, az ellátási lánc biztonságával és a tiszta élelmiszerekkel kapcsolatban – mondta Hooman Koliji, a kaliforniai zöldtechnológiai vállalat, a CREO Design alapítója és vezérigazgatója. – A saját élelmiszereink megtermelése a legkézenfekvőbb válasz ezekre az aggályokra.”

Az Autodesk San Franciscó-i technológiai központban berendezkedett CREO Design olyan megoldásokon dolgozott, amelyek minimális beavatkozást igénylő alternatív termelési módszereket alkalmaznak a növények életének fenntartásához. A 2018-as ott-tartózkodási programhoz való csatlakozása óta a csapat intelligens, moduláris, önmagukat fenntartó zöld és élő rendszerek fejlesztésén dolgozik otthonok és épületek számára. A CREO Design Bio-Bulb teljes körű hardver-/szoftverplatformja lehetővé teszi, hogy a növények szűkös erőforrások mellett is képesek legyenek új környezetekben növekedni, hiszen a közvetlen érzékelés, a tápanyagellátási megoldások és a mesterséges intelligencia (MI) fel tudja mérni a növény adott környezeten belüli optimális növekedésének feltételeit. Az érzékelők figyelik a növény életjeleit, és az egység szükség esetén tápanyagokkal és vízzel látja el.

„A CREO Design lehetővé teszi, hogy a természet bárhol növekedhessen – mondta Koliji. – Olyan épületeket képzeljünk el, amelyek beépített zöld és élő infrastruktúrával rendelkeznek.”

A CREO Design airIQ „okosfala” a természetesebb beltéri levegő érdekében tisztítja a levegőt. Kép: CREO/Hooman Koliji.

Koliji Kaliforniával kapcsolatban még hozzátette: „Láttunk olyan gazdákat is, akik kénytelenek voltak a beérett növényeket újrahasznosítani a földjeiken. Nincs helyi elosztott élelmiszerrendszerünk, és az élelmiszer-ellátásában továbbra is a központi mezőgazdasági övezetekre támaszkodunk.”

A torontói technológiai központ egy másik korábbi lakója, a Growratio olyan ellenőrzött környezetű mezőgazdasági (CEA) megoldásokat fejleszt, mint a fényellátó rendszerek, az eszközök internetes hálózatán (IoT) működő érzékelő-/vezérlőhálózatok, illetve egy felhőalapú vezénylőrendszer, amely automatikusan optimalizálja a növekedési környezeteket.

„Paradigmaváltást tapasztalunk az ellenőrzött környezetű mezőgazdaságban – mondta Paolo Pincente, a Growratio alapítója és vezérigazgatója. 2019-es ott-tartózkodásuk részeként Pincente és csapata generatív tervezéssel fejlesztett ki új kertészeti világítási és termesztési rendszereket. – A helyzet egyértelmű: az éghajlatváltozás, a túlnépesedés és számos más tényező veszélyezteti az élelmiszer-ellátást, és most a COVID-19-válság megmutatta, mennyire sebezhetőek is valójában ellátási hálózataink” – mondta Pincente.

A COVID-19 a gyártósorokon is hatalmas zavart okozott, és Evan Fraser, az Arrell Food Institute igazgatója szerint reális lehetőség van arra, hogy az élelmiszerrendszereket a 21. század szintjére emeljék.

„A COVID-19 egyik nagy iróniája, hogy azok az emberek, akikre a rendszerek működtetésében leginkább támaszkodunk – az árufeltöltők, hentesek és teherautó-sofőrök – a legkiszolgáltatottabbak a COVID-19 hatásainak” – mondta.

A húsfeldolgozó létesítmények és a gazdaságok világszerte a COVID-19-fertőzések melegágyává váltak, hiszen alkalmazottaik gyakran dolgoztak zsúfolt körülmények között, összezsúfolódva szállítják őket a munkaterületre, és munkásszálló jellegű szállásokon kénytelenek lakni.

„Ez erős érv az olyan technológiák mellett, mint a sejtmezőgazdaság, az ellenőrzött környezetű mezőgazdaság és a függőleges farmok” – mondta Fraser.

Szerinte azonban ezen technológiák sikeres üzembe helyezéséhez a politikai döntéshozóknak és a vállalatoknak ki kell alakítaniuk a köz- és magánszféra közötti kreatív együttműködést. Olyan innovációs stratégiákat kell kidolgozniuk, amelyek alkalmazzák ezeket a technológiákat, és ezt olyan módon kell megtenniük, amely megfelelő megélhetést biztosít a gazdák és a vidéki közösségek számára.

„Ezek a technológiák a jövőben valódi segítséget nyújthatnak a közösségeknek, ha mindenki számára elérhető módon, nagyon alacsony árak mellett és tömegesen el tudnak terjedni, különösen a jövőbeni egészségügyi és éghajlati válságok idején – mondta Koliji. „Arra törekszünk, hogy kezdeti költségeinket olyan alacsonyra csökkentsük az első négy évben, hogy a közepesen alacsony jövedelműek körében is széles körben elterjedhessen.”

A Growratio teljes spektrumú LED-rendszerei mesterséges intelligenciával és gépi tanulással optimalizálják a növekedést, és minimalizálják a költségeket. Kép: Growratio.

Jakiela elismerte, hogy pont azokhoz jelent igazán kihívást eljuttatni ezeket a technológiákat, akiket az élelmezési bizonytalanság a leginkább érint. Amikor a koronavírus megakasztotta hidroponikus termesztőrendszere gyártását, a Just Vertical egy, a szélesebb közönséget célzó otthoni kertészeti program kifejlesztése felé fordult. A cég több száz ingyenes vetőmagcsomagot, illetve az otthoni kertészkedéssel kapcsolatos tanácsokat küldött a közösségeknek.

„Nagy az érdeklődés a kertészkedés iránt, és nem csak a városközpontokban, lakásokban élő emberek körében – mondta Jakiela. – Az idősotthonok lakói, az iskolai tanárok ugyanúgy érdeklődnek – ez érdemben bővítette a célközönségünket. Mindezeket az információkat termékünk optimalizálására használjuk, hogy bárki képes legyen a használatára.”

A Just Vertical több olyan közösségi vezetővel, magáncéggel és jótékonysági szervezettel is szeretne együttműködni, akik képesek kielégíteni egy-egy közösség igényét a friss termékek és/vagy a munkahelyteremtés iránt.

„A fokozatos, szervezetek közötti megközelítés nyújthatja a legközvetlenebb hatást, ahelyett, hogy meglévő kertjeinket egyszerűen valaki otthonába költöztetnénk – mondta Jakiela. – A cél az élelmiszer-bizonytalanság egészének felszámolása, és a megfelelő árú, mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása.”

„Olyan mezőgazdasági megújulás következik, amely a digitális technológiák használatára alapul – mondta Fraser. – Ez végül egy táplálóbb, kisebb ökológiai lábnyomú és valószínűleg a jelenleginél rugalmasabb rendszert fog eredményezni.”

Forrás: Autodesk blog

Ez is érdekelheti >>> Támogató rendszerek támogatása – térinformatikával


Az Arkance Systems Hungary az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. Ismerje meg az Autodesk termékinnovációs platformját!

A nagyobb innováció lehetővé tétele a dolgok készítésének jövőjében együttműködést, testreszabást, rugalmasságot és összekapcsolhatóságot igényel. A termékinnovációs platform minden alkalmazást, tudást, adatot és eszközt egyetlen rendszerbe központosít, egyesítve a folyamatokat a termékek tervezése, fejlesztése, gyártása és támogatása érdekében.

Ha többet szeretne megtudni az általunk kínált tervezési és kivitelezési megoldásokról, valamint arról, hogyan segíthetjük elő vállalata gyártási rugalmasságának növelését, keresse szakértő kollégáinkat egy személyes konzultációra!

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató