Három lépés a digitális átalakulás felé, amely átformálja a világot!

A nagy lelkesedés övezte digitális átalakulás átformálja a világ vállalatait, és teljesen felforgatja az iparágakat. A lelkesedés oka nyilvánvaló. A minden területen digitális technológiákat alkalmazó vállalatok leegyszerűsítik az üzleti tevékenységüket, jelentős idő- és költségmegtakarítást érnek el, miközben elősegítik a termékeik és a folyamataik innovációját. A digitalizációt bevezető vállalatok például jobb kommunikációs csatornákat tudnak kialakítani az ügyfelekkel és az alkalmazottakkal, ami lehetővé teszi az ügyfélközpontú megközelítés alkalmazását és a munkakörülmények javítását.

A digitális átalakulás azonban nem kínál megoldást az összes üzleti problémára. Ha nem elég körültekintő, elveszítheti az irányítást a digitalizáció felett, ami szükségtelen és gyakran káros fennakadásokat okozhat az üzletmenetben.

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet a digitális átalakulásból?
1. Kezdje a végén: határozza meg a végeredményt!

Mit szeretne elérni a digitális átalakulással a következő néhány évben? Mindig erre a kérdésre válaszoljon először, mielőtt bármi mással elkezdene foglalkozni. A válasz fog a teljes átalakítási projekt vezérfonalául szolgálni. Világos célkitűzés nélkül a digitális erőfeszítéseknek nem lesz egyértelmű iránya, és végül meg fognak hiúsulni. Először is meg kell értenie, hogy milyen előnyökkel járhat a digitális átalakítási kezdeményezés a vállalata számára.

A munkatársak és az érdekelt felek meggyőzése alapvető fontosságú

Hogyan derítheti ezt ki? A digitális átalakulás első lépése a meglévő üzleti folyamatok újraértelmezése. Először is ki kell alakítani egy világos elképzelést, amely részletezi, hogyan fog működni a vállalat a digitális átalakulás után.

Például, ha egy gyártóüzemet működtet, érdemes korszerűsítenie a gyártósorok gépeit az állásidő minimalizálásához. Ha pedig forgalmazó, akkor célszerű optimalizálnia az ügyfél-visszajelzés mechanizmusait. Ez a két példa a vállalatok meglévő folyamatait definiálja újra egy adott üzleti probléma megoldásához.

A piac és a vállalat belső adatainak körültekintő elemzésével fel kell ismernie, hogy milyen változtatásokat kell bevezetni a vállalat továbbfejlesztéséhez. A kezdeményezés kézzelfogható céljait is fel kell sorolnia. Minél tisztábban lát a korai szakaszokban, annál egyszerűbb feladat lesz a vállalkozás digitális átalakítása.

Miután kidolgozta az elérendő végső állapotot, ossza meg azt a munkatársaival. A munkatársak és az érdekelt felek meggyőzése alapvető fontosságú, és segíthet biztosítani a digitális átalakítási kezdeményezés sikerét. Éppen ezért fontos, hogy a vezetői és a nem vezetői csapatok összes érintett felével megossza az elképzelését. Ügyeljen arra, hogy jól fogadja a visszajelzéseiket, és megfelelően reagáljon rájuk.

2. Tegyen észszerű lépéseket, és teremtsen értéket

Ha meghatározta a digitális átalakítási kezdeményezés elsődleges célkitűzését, ki kell dolgoznia, hogyan teljesítheti az ígéretét. Bontsa fel a végrehajtási folyamatot különálló lépésekre. Az egyes lépések kidolgozásakor érdemes megállapítani, melyek azok a kulcsfontosságú technológiák és eszközök, amelyek lehetővé teszik a tervezett változtatásokat.

Minden lépésnek egy üzleti problémát kell megoldania

Bármi mellett dönt is, minden egyes lépésnek megoldást kell biztosítania egy üzleti problémára, és önálló értéket kell teremtenie. A digitális átalakítási erőfeszítések során bevezetett új technológiáknak fejlesztenie kell a meglévő folyamatokat. Ez a jelenlegi üzleti problémák megoldásához és értékteremtéshez vezet.

Ez az érték lehet például a hűséget, a bevételt vagy a termelékenységet növelő és az ügyfelek megtartását elősegítő jobb ügyfélélmény. De az is előfordulhat, hogy csökkenteni szeretné a szervezeti költségeket és növelni a termelékenységet egy új, digitálisan működtetett folyamat bevezetésével. A lépések kidolgozásakor határozzon meg metrikákat az értéknövekedés mérésére.

Ha a digitális változások értékét egyértelmű teljesítménymutatókkal demonstrálja, az segít szemléltetni a digitális átalakítási kezdeményezés előnyeit, és megszerezni a vállalat támogatását.

Utolsó lépésként határozza meg a digitális átalakítási kezdeményezés egyes szakaszainak teljesítési feltételeit. A végrehajtás minden fázisának egy teljesített mérföldkővel kell véget érnie, amely a vállalatot fenyegető egyik kockázatot csökkenti. Ha nem szab meg egyértelmű feltételeket az egyes lépésekhez, azok egybeolvadnak, és nehéz lesz bemutatni az elért előrehaladást, valamint a vállalat számára nyújtott előnyöket.

3. A személyek, a folyamat és a technológia taktikai megközelítése

A digitális változás legnagyobb kihívása gyakran a vállalati kultúra megváltozása. Nem teheti meg azt, hogy bevezet egy új technológiát, és reméli a legjobbakat. Tisztában kell lennie a digitális átalakítási kezdeményezés sikeréhez szükséges, személyeket, folyamatot és technológiát érintő változások mibenlétével, és fel kell készülnie rájuk.

A szakképzett munkatársaknak kivitelezhető eredményekké kell átalakítaniuk a digitális terveket

Ami a munkaerőt illeti, megfelelő hozzáállással rendelkező, képzett munkatársakra lesz szüksége, akik készek kivitelezhető eredményekké alakítani a digitális terveket. Előfordulhat, hogy új szerepköröket kell bevezetnie, vagy módosítania kell a meglévőket, amelyhez a jelenlegi munkaerő továbbképzésére, esetleg új munkatársak felvételére lehet szükség. Azt is figyelembe kell venni, hogy nincs olyan átalakítási projekt, amely sikeres lehetne a vezetőség támogatása nélkül.

A folyamatokat is módosítani kell, és új eljárásokat, lépéseket és szakaszokat kell bevezetni a jelenlegi munkamódszerekbe. Igyekezzen minél több dolgot szabványosítani, és gondosan dokumentálni mindent, hogy az új folyamatok követhetők legyenek. Ez segíteni fog a csapatának hatékonyabban gondolkodni és dolgozni, jobb döntéseket hozni és a megfelelő eszközöket használni a munkához.

A technológia az, amely lehetővé teszi a változtatást, az alkalmazottak és a folyamatok fejlesztését a vállalat növekedésének és sikerének időtállóvá tételéhez. A megfelelő technológiai megoldások nélkül nem lehet megvalósítani a digitális változást a szervezeten belül. Mindazonáltal érdemes emlékezni arra, hogy a megfelelő alkalmazottak és folyamatok nélkül még a legkorszerűbb technológia is redundánsnak fog bizonyulni.

Összefoglalás

A digitális átalakulás egy globális jelenség, amely segít a vállalatoknak előnyökhöz jutni, és megvalósítani a széles körű innovációt.

Kezdje a végén, és határozza meg a digitalizáció elsődleges célkitűzését. Ez általában egy meglévő üzleti folyamat tökéletesítése. A kidolgozott célkitűzést közölni kell a szervezet tagjaival a támogatásuk megszerzéséhez.

Ossza fel a megvalósítást világos lépesekre, és határozza meg az egyes lépések által teremtett értéket. Ha teheti, adjon meg metrikákat az értéknövekedés méréséhez, és határozza meg az egyes szakaszok sikerének feltételeit, hogy egyértelműen kommunikálni lehessen a hozzáadott értéket és a digitális kezdeményezés során elért előrehaladást.

A digitális átalakulás lehetővé tételéhez figyelembe kell vennie a folyamatokat és technológiát érintő változásokat. A technológia elengedhetetlen a változáshoz, a kezdeményezés sikeréhez azonban megfelelő munkatársakra, átlátható folyamatokra és megbízható partnerre van szükség.

Az Arkance Systems Hungary partner a digitális átalakulásban. Az Ön egyedi igényeinek megfelelő gyártási, üzemtervezési és automatizálási megoldásokat biztosítja tervezőszoftver kínálatából. 

A nagyobb innováció lehetővé tétele a dolgok készítésének jövőjében együttműködést, testreszabást, rugalmasságot és összekapcsolhatóságot igényel. Az Autodesk gépipari termékinnovációs platformja minden alkalmazást, tudást, adatot és eszközt egyetlen rendszerbe központosít, egyesítve a folyamatokat a termékek tervezése, fejlesztése, gyártása és támogatása érdekében.

Vegyen részt 2022. október 13-án az Arkance Systems és a HungaroCAD első, közös szervezésű élő, gépipari eseményén, amelyen vendégelőadóink izgalmas témáin és a legfontosabb szakmai aktualitásokon túl megismerheti az Arkance Systems és a HungaroCAD Kft. ügyfelei számára nyújtott iparági lehetőségeket!*

Regisztráljon eseményünkre!

Digitális átalakulás a gépiparban - Arkance Systems

A digitális átalakulás új üzleti lehetőségek megteremtéséhez ad eszközöket, többek között a produktívabb munkához, megalapozott döntések meghozatalához, valamint az innováció és a termelékenység felgyorsításához. Legyen részese ennek Ön is!

Várjuk rendezvényünkön!


Reméljük, hogy a fenti példák meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és tervezői csapata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
Farkas Attila
Értékesítési és technikai tanácsadó,
szoftverfejlesztő
Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó