Civil 3D tipp: párhuzamos eltolás

A szerkesztések során az eltolás használata parancs szinte mindennaposnak számít. Többször találkozhattunk azzal a problémával, hogy a töréspontok esetén ezek az értékek torzulhatnak. Erre kínál megoldást az alábbi parancs használata.

A minta példában vegyünk alapul például egy folyómedret (kék vonal) és a hozzá tartozó árterület határát (piros vonal).

A képen egy folyómeder és a hozzá tartozó árterület.

Ha az árterület határától például 200 méter távolságot szeretnénk meghatározni, akkor az eltolás parancs alkalmazásával tehetjük ezt meg.

Eltolás parancs, töréspont (OFFSETGAPTYPE=0)

A töréspontoknál ebben az esetben a megadott értéknél nagyobb távolságok keletkeznek. Erre jelenthet alternatívát az OFFSETGAPETYPE parancs. Amennyiben ezt a parancsot begépeljük, és a változó értékét 1-re állítjuk az eltolás számára lehetővé tesszük a lekerekítéseket a sarkok esetén.

Eltolás parancs, lekerekített töréspontok eltolás esetén (OFFSETGAPTYPE=1)

Ezzel a változtatással az eltolás parancs az éleknél lekerekítéseket fog alkalmazni, ezáltal elkerülhetővé teszi a csúcsoknál kialakuló eltolási torzulások elkerülését. Ha vissza szeretnénk váltani az eltolás parancs eredeti beállításaira az OFFSETGAPTYPE parancs értékét állítsuk 0-ra.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!