Bán Miklós – óratervezés Fusion 360 szoftverben

Folyamatosan hírt adunk Bán Miklós grafikusművész, formatervező munkásságáról, hiszen fantasztikus munkáit mind Fusion 360 szoftverben készíti.

Most ismét abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megosztatjuk legutóbbi munkájának kézzel fogható eredményét is: néhány napja elkészült az óra-sorozat egyik chronograph modellje.


A létrejött tárgyat le is fotózta, mielőtt a tulajdonosához került.

“Szokatlan érzés egy ilyen munka, tudva, hogy mennyi energia volt megtervezni, kipróbálni a különböző változatokat és a végleges verziót előállítani. Mivel ilyen méretekben nagyon nehéz feladat a fotózás, nem véletlen, hogy a legtöbb gyártó szinte csak 3D rendereket publikál. A fotón a kis méretek és a csillogó fekete szín miatt minden egyes porszem sziklának tűnik, rengeteg utómunka szükséges.”

– Bán Miklós –

A munkájának Fusion 360 szoftverben renderlet képei, amelyről 2020. novemberében számoltunk be.

“Még azelőtt, hogy a Fusion CAD 360 programmal kezdtem volna foglalkozni, terveztem egy óra kollekciót. Sokak szerint egész jól sikerült. Alapkoncepcióként a honfoglalás kori magyar reflex íj és nyílhegyek formáit dolgoztam fel. Az órák minden formai eleme ezekre a motívumokra épül.

A terveket CNC technológiával kivitelezzük, chronometer minőségű svájci mechanikák beépítésével.

Felvetettem a másik Miklósnak, aki az óra fizikai megvalósításáért felel, hogy gyakorlásképpen megrajzolom valamelyiket a Fusion-nel. Erre a kezembe nyomott egy Valjoux 7751-es automata kronó szerkezetet. Tessék, csinálj ebből magadnak egy saját órát és ebből csak egyet gyártunk!

Persze magának is feladta a leckét, mert ez egy elég komplikált szerkezet holdfázissal, teljes naptárral, pointer dátummal és plusz még a stopper funkcióval is, de hát innen szép nyerni.

Hamarosan hozzákezdünk az elkészítéséhez és küldöm a képeket a gyártásról.”

– Bán Miklós –

Reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődést a korábbi munkái iránt is, melyeket ide kattintva tekinthet meg.