BAC MONO – KÉT TESTVÉR, EGY SZUPERAUTÓ, EGYETLEN CÉL: A VEGYTISZTA MÁMOR

A közúti használatra is alkalmas szuperautó, a BAC Mono gyártói a motorsportrajongó Ian és Neill Briggs. Az autó tervezése során egyetlen központi célkitűzésük volt: a lehető legizgalmasabb vezetési élmény megteremtése. Mivel azonban minden sofőr más és más, a Mono precízen személyre szabott, így az autó és a sofőr egyetlen, szerves egységként suhanhat az autópályán. Az ember és gép különleges kombinációjaként a Mono bepillantást enged az egyedi autógyártás jövőjébe.

A jármű, amely eggyé forrasztja az autót és annak vezetőjét

A Briggs testvérek olyan autót szerettek volna létrehozni, amelyet kifejezetten szórakoztató vezetni, és hiányzik belőle minden olyan felesleges elem, ami miatt esetleg kompromisszumra kényszerülnének a vezetési élmény tekintetében. Elképzelésük szerint a Mono kezelhetőségének az összes többi közúti vagy versenyautóénál jobbnak kell lennie. Emellett úgy kell illenie a sofőrhöz, akár a kesztyűnek a kézre, hogy a vezetés közvetlenebb érzetet adjon.

Ian és Neill számos egyedi és meglepő funkcióval látta le a Monót, hogy minden szempontból tökéletes súlyelosztást érhessenek el.

Ian Briggs, a BAC vezető tervezője futurisztikus külsőt álmodott meg, hogy a Mono kifejezze az ember és a gép összhangját: a megemelt gerincvonalú karosszéria karcsú, rohamosztagosra emlékeztető formát kapott. „Nem szerettem volna, hogy bármire is hasonlítson – árulta el Ian. – Ennél többet érdemel. Ez egy új termék, amelynek a tervezése során a nulláról indultunk. Ilyen típusú termék korábban nem létezett. Ezért úgy is kell kinéznie, mint ami a jövőből jött, nem pedig a múltat idézi.”

Az autótervezés jövője

A személyre szabás, amely már számos iparágban divatossá vált, végre az autógyártás esetében is megvalósítható alternatívaként kezelhető. Ahogy Neill Briggs rámutatott, a testre szabott cipők esetében például egyszerű ennek megoldása, mert a tervet legfeljebb csak öt vagy hat ponton kell módosítani. „Egy autó esetében viszont a belső és a külső kialakítás, esetleg a teljesítmény vagy a fékrendszer is változtatásra szorulhat, és ezek mind különböző dolgok” – teszi hozzá Neill.

A BAC emellett az összekapcsolt funkciók átfogó személyre szabását is vállalja, így például a gáz- és fékpedáltér egyéni kialakítását is. A BAC tervezői és mérnökei olyan rugalmas technológiákat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a Mono minden egyes legyártott példánnyal továbbfejlődhessen.

Az összekapcsolt lépésekből álló folyamatok által jellemzett fejlett gyártásban rejlő lehetőségek teljes kihasználása érdekében új technológiák és eljárások széles skáláját kell a gyártási folyamatba integrálni.

Milyen megoldások megjelenésére lehet számítani a fejlett gyártás terén az autóiparban?

Generatív tervezés: a generatív tervezési eszközök lehetővé teszik, hogy a mérnökök túllépjenek a hagyományos tervezői gondolkodás általános módszerein és korlátain. A teljesítmény-, anyag- vagy gyártási jellemzők alapján történő formatervezés – szemben az alkatrészek kinézetének és viselkedésének előzetes elképzelése alapján történő tervezéssel – révén a generatív tervezés több (és szokatlanabbnak számító) tervezési lehetőséget kínál, mint amennyivel bármely tervezői csapat önállóan előrukkolhatna.

Az Autodesk Fusion 360 generatív tervezési képességeivel a tervezők és a gyártók megvalósíthatják fenntarthatósági és nyereségességi célkitűzéseiket. Pénzt és időt takaríthatnak meg az új termékek kifejlesztése során, miközben csökkenthetik a gyártási költségeket és az energiaszükségletet, ráadásul innovatív tervekkel nyerhetik el az ügyfeleik tetszését. A generatív tervezés alkalmazása egy projektben egyesek szerint ahhoz hasonló, mintha egy kiemelkedően intelligens tag csatlakozna a tervezőcsapathoz. Tekintve, hogy a fenntarthatóság és klímaváltozás milyen óriási kihívásokat állít a tervezők elé, amelyeknek tudnunk kell felelősségteljesen megfelelni, a generatív tervezés óriási segítséget jelent.

A Varinex-CADStudio Kft. CAD üzletága olyan, a tervezéstől a gyártásig terjedő platformot kínál, amelyben a tervezés rálát a gyártásra, és a gyártás pontosan ugyanúgy rálát a tervezésre. Ha egyetlen, felhőhöz kapcsolódó platformon kapcsoljuk össze az összes információt, több tervezési információ érhető el még több szolgáltatáshoz a feladatok automatizálása érdekében, és akár előre láthatók a gyárthatósággal vagy egy termék teljesítményével kapcsolatos eredmények. Szoftvermegoldásainkkal, és a hozzájuk kapcsolt felhő-szolgáltatásokkal, valamint a fejlett technológiák fogyasztáson alapuló hozzáférésével tervezési funkciók szélesebb köre érhető el.

Azok a tényezők, amelyek régen komoly korlátot jelentettek – a szoftver, az anyagok, a gyártási módszerek – ma már nem jelentenek akadályt. A gépipar gyártási folyamataira koncentrálva AZ ALKOTÁS JÖVŐJE (Future of Making – FOM) részeként azzal (is) foglalkozunk, hogy hogyan néz ki a tervezés, a gyártás, a vizualizáció, szimuláció és az elemzés egy digitális és felhőalapú világban.


Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu