Az OPEN MIND CAM szoftver ajánlata a 3D nyomtatáshoz – az additív gyártás lehetőségeinek teljes kiaknázása hyperMILL segítségével

Az OPEN MIND úttörő kiegészítő modult mutatott be a hyperMILL CAD / CAM csomaghoz

A hyperMILL, a világ egyik vezető CAD / CAM megoldása az ipari 3D nyomtatási folyamatok követelményeinek megfelelve ADDITIVE Manufacturing modullal egészült ki. Ezzel az opcióval a hyperMILL univerzális szoftvermegoldásként hatékony hibrid megmunkálást biztosít, egyetlen gépen alkalmazva az additív és szubtraktív megmunkálást.

A videó a turbina alkatrész additív gyártási folyamatát mutatja be. A programozás a hyperMILL ADDITIVE Manufacturing segítségével történik. Videó: OPEN MIND.

A hyperMILL ADDITIVE Manufacturing számos lehetőséget nyit meg a közvetlen fém lerakás (Directed Energy Deposition = DED) azon belül a lézersugaras fém lerakás (Laser Metal Deposition = LMD) és a fogyó elektródás felrakó hegesztés (Wire Arc Additive Manufacturing = WAAM) alkalmazása mellett, rendkívül komplex szimultán 5 tengelyes mozgásokkal kombinálva. (*)

Mind a por alapanyagú fejjel, mind a fogyóelektródás fejjel való gyártás vezérelhető az OPEN MIND szoftveréből a szelektív anyaglerakáshoz, ami egyúttal kényelmesen programozható és szimulálható az automatikus ütközéselkerülés.

Hibrid megmunkálás a hyperMILL ADDITIVE Manufacturing modullal: turbina lapát javítása. Kép: OPEN MIND
Készre munkálás és hibrid gyártás egyetlen folyamatban

A hyperMILL mostantól lehetővé teszi az additív gyártás lehetőségeinek valódi kiaknázását mind a porágyas (Powder Bed Fusion = PBF) mind pedig a közvetlen fém lerakás (DED) technológiák segítségével.

Ha a 3D nyomtatott alkatrészek nem nyújtják a kívánt pontosságot, vagy ha a támasztékot el kell távolítani, az alkatrészek utólag megmunkálhatók 5 tengelyes marási eljárásokkal. Még a nehezen elérhető területeket is biztonságosan megmunkálhatjuk a hyperMILL segítségével. A folyamatlánc szerves részeként az OPEN MIND CAD / CAM rendszere támogatja az ilyen jellegű utómunkálást: a nyomtatott alkatrészeket elemzi, méretre marja és ellenőrzi.

Mint az iparág vezető CAM specialistája, az OPEN MIND valóban tesz az integrált folyamatláncok megvalósításáért. A hibrid gyártás esetében az additív és a szubtraktív gyártás egyetlen szerszámgépen van kombinálva, így a hyperMILL lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tökéletesen együtt programozzák a felépítést és a visszamarást. A minden részletében precízen kidolgozott alkalmazás és megmunkálási szimuláció, valamint az egyes megmunkálási lépések közötti összekapcsolt ráhagyási alakzat kezelés garantálja a lehető legnagyobb folyamatbiztonságot.

A lézer megmunkáló fej pontos hyperMILL szimulációja. Kép: OPEN MIND.
Hatékonyság és a folyamatbiztonság

„Az ipari additív gyártási folyamatokkal kapcsolatos korai munkánk most gyümölcsöt hoz. A hyperMILL ADDITIVE Manufacturing lehetővé teszi számunkra, hogy növeljük az additív és a hibrid gyártás hatékonyságát, pontosságát és folyamatbiztonságát. Integrálni akarjuk ezeket az új eljárásokat a kialakult folyamatláncokba, ezáltal növelve azok hatékonyságát és megnyitva a potenciális alkalmazási területeket.” – mondta Volker Nesenhöner, az OPEN MIND Technologies AG vezérigazgatója. „Nagyon sok innovatív megoldáshoz tudunk hozzájárulni, és jelentősen kibővíteni az új eljárások alkalmazási körét.”

Meglévő alkatrész additív megmunkálása. Kép: OPEN MIND.
hyperMILL ADDITIVE Manufacturing: egy felépítő technológiával gyártott repülőgép turbina alkatrész. Kép: OPEN MIND.

A legfontosabb alkalmazási területek magukban foglalják a sérült alkatrészek javítását, például a forma- és szerszámgyártásban, vagy a turbinalapátok javítását a repülőgép és az energetikai iparban. Ez teljesen új lehetőségeket kínál a különféle anyagok kombinálására, például amikor jó minőségű anyagrétegeket alkalmazhatók általános hordozóanyagokon.

Sebők Róbert
CAD üzletág Igazgató
VARINEX Zrt.
sebok@varinex.hu

Ismerje meg az automatizált programozás és hatékonymegmunkálás eszközét! Vegyen részt tanfolyamunkon, ahol elsajátíthatja a következő ismereteket:

  • megmunkálási környezet előkészítése (előgyártmány, gépmodell, befogó szerkezetek, szerszámadatbázis),
  • 2D, 3D, 5 tengelyes marási és maróesztergálási műveletek tervezése,
  • szimulációs környezet, ütközésvizsgálat és elkerülés,
  • megmunkálástervezés automatizálása,

További információ tanfolyamunkról >>> https://cad.cads.hu/hypermill-tanfolyam/

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja a VARINEX Zrt. Facebook közösségének vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

* – fém alapú additív gyártási technológiák rendszerezése

Kapcsolattartók:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
Tóth Sándor
Értékesítési és technikai tanácsadó