Az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjtemény a gépipar és a mérnöki iparág számára készült első osztályú szoftveralkalmazásokat tartalmazza. Az Inventortól a HSM-ig és a Fusion 360-ig számtalan gépipari szoftver teszi lehetővé a termékek életciklusának egyszerű, kedvező és megfizethető kezelését.

A csomag néhány hónappal ezelőtt kiegészült a Nesting Utility alkalmazással, melynek segítségével optimalizálni lehet a lemeztáblából kivágandó alkatrészek elhelyezkedését és ezáltal csökkenthető a selejt mennyisége.

Ha az autóiparban, az ipari gépek területén vagy a gyártásban, esetleg más kapcsolódó ágazatban dolgozik, tisztában van azzal, hogy a kiválóan teljesítő termékek és alkatrészek fejlesztése mindig is aprólékos, gondos tervezést igénylő és minden szempontból fáradságos munka volt. A rendelkezésre álló anyagok és kompozitok sokfélesége, ezek viselkedésének/működésének ismerete, a termékek elvárt és a szavatossági követelményeknek megfelelő teljesítményének biztosítása alapos szakértelmet, rengeteg munkaórát és első osztályú eszközkészletet igényel.

Az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjtemény segítségével hatékony szimulációs eszközökkel és digitális prototípus-készítési munkafolyamatokkal rövidítheti le a termékfejlesztési életciklust, valamint csökkentheti a tervezési és gyártási költségeket. A termékfejlesztési eszközök ezen páratlan és teljes körű gyűjteménye lehetővé teszi a termékek pontos tervezését, tesztelését, kezelését és gyártását.

A számos, kiemelkedően hatékony terméket tartalmazó gyűjtemény a teljes tervezési csapat számára lehetővé teszi megalapozott döntések meghozatalát, a termékteljesítmény javítását, és végül a felemelkedést a termékfejlesztés élvonalába.

Egyszerű alkatrészeket munkál meg, vagy öttengelyes marógépet használ? Az alapvető fontosságú CAM-képességekkel, például az iparági vezetőnek számító adaptív nagyolással a legtöbbet hozhatja ki a gyártóberendezésekből.

A gyűjtemény központi eleme, az Autodesk Inventor Professional mostantól CAD-szoftverbe ágyazott végeselemes analízisre (FEA) is képes, ami lehetővé tette a Nastran In-CAD hozzáadását. Ezt egészíti ki az Inventor HSM, egy speciális szoftvercsomag a CNC-megmunkálási műveletek szimulálásához és elemzéséhez.

Product Design & Manufacturing Collection - Gépipari Gyűjtemény főbb szoftverei
Design & Manufacturing Collection – Gépipari Gyűjtemény főbb szoftverei. A kép az Autodesk tulajdona.

Az új munkafolyamat a szimulációt és a gyártást integrálja a gépészeti CAD-modellezésbe. 

Product Design & Manufacturing Collection - Gépipari Gyűjtemény főbb funkciók
Design & Manufacturing Collection – Gépipari Gyűjtemény főbb funkciók. A kép az Autodesk tulajdona.

Az új gyűjtemény tartalmazza a Nastran In-CAD végeselemes elemzőeszközt és a HSM CAM-eszközöket. 

Az integrált munkafolyamat

Míg a koncepciót kialakító mérnökök CAD-szoftvereket használnak az új termékek megalkotásához, az elemzők végeselemes programokat használnak a javasolt koncepciók érvényességének és teljesítményének ellenőrzéséhez. A gyártási fázisban a gépipari mérnökök CAM-szoftvereket használnak a megmunkálási rutinfeladatok megtervezéséhez és végrehajtásához.

A végeselemes analízis és a CAM-megoldás az Autodesk Inventor CAD-környezetébe való beépítésével a vállalat lehetővé tetti a tervezők számára, hogy jobb betekintést nyerjenek az elemzési és gyártási fázisokba. A gyártási hibák vagy teljesítményproblémák előidézésre képes geometriák azonosításával az integrált munkafolyamat várhatóan csökkenti a költséges hibák előfordulását.

Az Autodesk előfizetési programok keretében licenceli a szoftvereit. Mindaddig, amíg az előfizetés aktív, az előfizető többletköltség nélkül, automatikusan kapja meg a szoftverfrissítéseket. A korábban iparági normának számító állandó licencektől eltérően az előfizetéses licenckezelésnek jött el az ideje, mivel ez az új értékesítési modell különösen vonzó az olyan új felhasználók számára, akiknek korlátozott költségvetéssel vagy rövidebb projektciklussal kell számolniuk.

A Fusion 360 felhőalapú együttműködési funkciói, amelyek szintén a gyűjtemény részét képezik, lehetővé teszik a tervezők számára, hogy ugyanazon a projekten különböző helyszínekről is együtt dolgozhassanak.

A Nastran FEA és a HSM CAM hozzáadott funkcióinak köszönhetően az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjteménye sokkal átfogóbb lett, mégis megfizethető maradt sok kis- és közepes vállalkozás számára. Az új csomag várhatóan nyomást gyakorol majd az Autodesk versenytársaira (Dassault Systemes, PTC, Siemens PLM Software), és csomagjaik árképzésének felülvizsgálatára készteti őket, hogy versenyképesek maradhassanak.

Az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjtemény licencelése

Az előfizetők két licencelési lehetőséget vehetnek igénybe: az egyfelhasználós vagy a többfelhasználós licencelést. Ha csapatában sokan dolgoznak, és a szoftverek használatát több fő számára szeretné lehetővé tenni, a második lehetőséget érdemes választania. (Vegye figyelembe, hogy egyszerre csak egy felhasználó használhatja a szoftvereket.)

Az előfizetés révén számos további előnyt élvezhet, ilyenek például a legújabb termékkiadások, a szoftverek használata útközben, a legújabb verziók/frissítések stb.

Mit tartalmaz az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjtemény?

A telepíteni kívánt programok kiválasztását lehetővé tevő terméktervezési és gépipari gyűjtemény számtalan gépipari és mérnöki tervezési programot foglal magában, amelyek teljes listáját alább találja:

3ds Max – Hatékony modellező- és renderelőszoftver valósághű és részletes képek és VR-élmények létrehozásához.

Inventor Professional – Professzionális szintű gépészeti tervező, dokumentáló és szimulációs eszközök használatát biztosítja.

AutoCAD – A világ legmegbízhatóbb 2D tervezőszoftverének számító AutoCAD asztali számítógépes, mobil- és felhőkörnyezetben teszi lehetővé az alkotást, együttműködést és munkavégzést.

  • AutoCAD Architecture
  • AutoCAD Electrical
  • AutoCAD Mechanical
  • AutoCAD mobilalkalmazás

Fusion 360 – Felhőalapú termékfejlesztési platform 3D CAD-, CAM- és CAE-képességekkel.

Autodesk Nastran In-CAD – Az Inventor egyik csúcskategóriás termékének használatával szimulációk széles skáláját hozhatja létre több elemzési típus, például a végeselemes analízis (FEA) segítségével.

Inventor HSM – CNC forgácsolási útvonalak létrehozására szolgál 2,5D, 3 tengelyes, 3+2 tengelyes, 5 tengelyes marási és esztergálási CNC-munkákhoz, és fejlett funkciókat biztosít a számítások és a darabok megmunkálási sebességének, valamint a szerszámok élettartamának növeléséhez.

NavisWorks Manage – A mérnöki és kivitelezési projektek ellenőrzésére létrehozott NavisWorks a projektek minden szempontra kiterjedő ellenőrzését lehetővé téve biztosítja a jobb eredmények elérését.

Vault Basic – A projektdokumentáció és a termékadatok központi helyen történő kezelésével egyszerűbbé teheti az együttműködést, és nyomon követheti a fontos adatokat és változatokat.

ReCap Pro – A valódi objektumokból 3D modelleket vagy 2D rajzokat hozhat létre további fejlesztés céljából, és időt takaríthat meg az alapoktól kezdődő újramodellezés kiküszöbölésével.

Factory Design Utilities – Jobb és hatékonyabb üzemelrendezéseket tervezhet, a berendezések ellenőrzött elhelyezésével pedig javíthatja a gyártás teljesítményét.

Emellett rendelkezésére áll az Autodesk Rendering és a Cloud Storage, amelyekkel maximalizálhatja mindazokat a képességeket, amelyek a nagyszerű termékek fejlesztéséhez szükségesek.

Az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjtemény hardverkövetelményei

Az Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjteményben található szoftverek számos eltérő hardverkövetelményt támasztanak, amelyek mindegyike megtalálható az Autodesk webhelyén. (például: Inventor hardverkövetelmények)

A 3D modellezés, a terméktervezés, a digitális prototípus-készítés stb. mind számításigényes folyamat, így a feladatnak megfelelő munkaállomás használata elengedhetetlen.

Leginkább azt tudjuk tanácsolni, hogy legyen egy olyan CAD-munkaállomása, amely a használni kívánt szoftverek támogatására van konfigurálva, így a lehető leghatékonyabban és legtermelékenyebben dolgozhat, ami különösen fontos, amikor szoros határidőket kell betartania.

Korlátozott ideig egy különleges ajánlatot is kínálunk a  Autodesk terméktervezési és gépipari gyűjteményhez. Ebben a gyűjteményben az Inventor mellett még számos, kiemelkedő eszközhöz is hozzájut: fejlett szimulációhoz, CAM-megoldáshoz, valamint elektromechanikai és üzemtervező eszközökhöz.

Részletek és további információ >>>

VARINEX team

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.