Autodesk Inventor – a 2020.1-es verzió újdonságai

Az Autodesk Inventor mérnökök és formatervezők számára biztosít eszközöket a 3D gépészeti tervezés, termékszimuláció, látványtervezés és dokumentálás területén. 2D és 3D adatok is integrálhatók egyetlen tervezési térbe, szabadformájú, parametrikus és közvetlen szerkesztési beállításokkal. A termék teljes körű virtuális ábrázolása lehetővé teszi az alaki, illeszkedési és funkcionális vizsgálatok gyártás előtti elvégzését, ezáltal kiváló minőségű termékeket lehet gyorsabban és gazdaságosabban piacra dobni.

A 2019 februárjában elérhetővé vált Inventor 2020 kiadás az automatizálás, a felhőcsatlakozás, az alapvető modellezési szolgáltatások és az általános teljesítmény terén hozott fejlesztéseket, a 2020.1-es verzió pedig kisebb ráncfelvarrásokat tartalmaz.

Összeállítások

Vázszerkezet-készítő – a Tulajdonságok másolása parancs működése le lett egyszerűsítve. A vázszerkezet-manipulátor megjeleníti a kattintás helyét. A vázszerkezetelemek a Beillesztés és a Módosítás párbeszédpaneleken, illetve ikon használatával is tükrözhetők.

Tervezésgyorsító – továbbfejlesztett párbeszédpanelek a részegységek fő összeállításba való beillesztéséhez. A hiányzó részegységek ikonja mostantól egységes a keresőmezőben és a családfában. A helyzetábrázolásokat át lehet rendezni vontatással Virtuális részegységek hozhatók létre a Darabjegyzék párbeszédpanelen.


Alkatrészek

Több olyan parancs esetében is megjeleníthetővé váltak a családfában az extra információk, amelyeknél eddig ez nem volt elérhető. Az opció bekapcsolható a Tools/Application options penelen, vagy a családfa „Advanced Settings” menüpontjában.


Alaksajátosságokkal kapcsolatos fejlesztések

A Furat parancs készítése közben kikapcsolható a furatközéppontok automatikus létrehozásának lehetősége kattintás közben, így csak a meglévő pontokat fogja figyelembe venni a parancs.

Vázlat

Az új felhasználói felületen kezdetben nem lehetett kattintással kijelölni meglévő méreteket paraméter hivatkozáshoz, azonban most már ez a funkció is elérhető.


Rajzok

Az alkatrészek és összeállítások tulajdonságai a rajzi családfából közvetlenül is elérhetők, nem szükséges ehhez a modellt megnyitni. A tulajdonság másoló parancs figyelemfelkeltő ikont kapott, hogy könnyebb legyen megtalálni a menüben.

Általános

A Helyesírás-ellenőrzés gépelés közben automatikusan ellenőrzi a helyesírást.

Az iProperties panel Custom lapjának oszlopszélességei automatikusan igazodnak a beírt szövegek szélességéhez, amikor megnyitjuk a panelt Több elemet is egyszerre ki lehet jelölni és egyúttal ki lehet törölni a listából. Kijelöléshez a CTRL, vagy a SHIFT billentyűt, illetve a CTRL+A billentyűkombinációt lehet használni.

A csoportos kijelölés és törlés a custom iproperty-khez hasonlóan a családfában található könyvtárakra is alkalmazható. A családfában történő átnevezés egyszerűbb lett azokban az esetekben, amikor csak kis és nagy betűk között kell váltani.

Egyszerűbb lett a Tulajdonságpanel használata, beleértve az értékszerkesztési mezőket, az el nem végzett kiválasztásokat és a legördülő listákban való keresést is.


Teljesítmény

A rajzi böngészőben gyorsabb lett a navigálás nagy összeállítások esetén. A Tools/Application Options panelen végzett beállítások alkalmazása gyorsabb lett, amennyiben a változtatás nem megjelenítésre vonatkozik. A nagy elemszámú alaksajátosság kiosztások kiszámítása gyorsabb lett alkatrészben és összeállításban egyaránt.

3D feliratozás

Megjelent egy új parancs, aminek a segítségével meg lehet változtatni a felhelyezett rajzi jelölések síkját.

Translator

Új exportálási formátumok váltak elérhetővé: CATIA, Granite és JT 10.4.

Reméljük, hogy a fenti lista meghozta a kedvét vállalata Inventor-használatának új szintre emeléséhez. Vegye fel a kapcsolatot a VARIEX Zrt. CAD-CAM csapatával egy gyors tájékozódó hívás formájában, hogy megtudhassa, miként veheti használatba az Inventor 2020.1-et. Ha még nem használja az Inventort, a VARINEX Zrt. iparágban jártas szakértői támogatást nyújthatnak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu