Autodesk gépipari ügyfelek, az elmúlt év újítói a felhasznált technológia tekintetében

Az Autodesk gépipari felhasználói örömmel használják a technológiát új lehetőségek felfedezésére és a következő lépés kitalálására – van azonban egy maroknyi úttörő, akik új szintre emelik a tervezést és a gépipari technológiát. Ismerje meg ezeket az inspiráló vállalatokat, amelyek saját iparágaikban mind egyre tágítják a reformot jelentő változások határait:

Az év újítója: Claudius Peters

Claudius Peters cementgyári berendezések első számú gyártójaként ismert. A 112 éves vállalat folyamatos innovációkkal tartja fenn versenyelőnyét – új technológiákba és új módszerekbe fektetnek be.

https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/welding.png

Digitális tervezőcsapatuk az Autodesk generatív tervezési technológiájával kezdett kísérletezni, amely mesterséges intelligenciára épülő algoritmusokat használ a követelményeknek (tömeg, teherbírás, anyag és gyárthatóság) megfelelő tervek generálására. Első alkalmazásukhoz a klinkerhűtőt – a betonhűtési felszerelés egy alapvető darabját – választották, hiszen az anyagmegtakarítás fontos költségtényező ennél a nehéz, öntött alkatrésznél.

A projekt megvalósítása során a csapat a Fusion 360 szoftvert használta, amelyben különböző célokat és kényszereket állítottak be. Mivel az eredmény meglepte és izgalommal töltötte el őket, elkezdték feltérképezni a lehetőségeiket. Az additív gyártásról a méretek ismeretében nem lehetett szó. Azonban a csapat vissza tudta fejteni az eredményt, az Inventor szimulációs képességeinek segítségével ellenőrizték a tervet, és létrehozták a végleges, önthető alkatrészt.

Ez a megközelítés nemcsak 25%-kal csökkentette a felhasznált anyagmennyiséget és javított a hűtő szerkezeti integritásán, hanem további felfedezésekre is ösztönözte a csapatot.

Tovább is olvashat a bevezetett generatív tervezési technológiáról >>>

Megtervezni a lehetetlent: NASA Jet Propulsion Laboratory

A NASA már naprendszerünk legtávolabbi bolygóin is kutat az élet nyomai után. A Jupiter és a Szaturnusz holdjai ígéretesnek tűnnek: előfordulhat, hogy fellelhetők rajtuk az élethez szükséges tényezők, de hogy megbizonyosodhassanak erről, további kutatásokat kell végezniük az űrnek ezekben a távoli régióiban.  Ez új tervezési és mérnöki kihívások elé állítja a kutatókat, akik olyan űrhajókat fejlesztenek, amelyek képesek végrehajtani ezeket a tekintélyes küldetéseket.

https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/internal-lander.png

A bolygóközi leszállóegységnek bonyolult funkciókat kell végrehajtania a nullánál sokkal alacsonyabb hőmérsékleteken, és a földi sugárzásszinteknél több ezerszer magasabb sugárzás mellett.  És több százmillió mérföldet kell utazniuk az űrben, mielőtt egyáltalán elkezdhetnék a terepmunkát, így a tömeg csökkentése kritikus tényező. Mindegy egyes kilogramm, amelyet elhagyhatnak a tervezés során, jelentős csökkenést jelent a hordozórakéta tömegében – ily módon meghosszabbítva a jármű üzemanyag-ellátásának időtartamát.

A NASA Jet Propulsion Laboratory az Autodeskkel együttműködve vizsgálja azt, hogy a generatív tervezési technológia hogyan használható egy kisebb tömegű és jobb teljesítményű leszállóegység koncepciójának megtervezéséhez.  A generatív tervezés lehetővé teszi a csapat számára, hogy gyors iterációkkal készítsen olyan terveket, amelyek megfelelnek a gyártási folyamat korlátozásainak – beleértve az öntési eljárást, a szubtraktív és additív gyártást.

https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/andreas.png
https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/lander.png

Generatív tervezéssel a csapat jelentős, 35%-os tömegcsökkenést ért el a leszállóegység-koncepció fő strukturális részegységének esetében.

Az iparág felforgatója: General Motors

A General Motors az autóipar vezető újítója az additív gyártás és a jármű tömegének csökkentése terén. 2016 óta a vállalat 14 új járműmodellt dobott piacra, és összesen több mint 2200 kg-mal csökkentette azok tömegét. Ez több mint 160 kg járművenként. A tömeg csökkentésével csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás is, és nőhet az elektromos autók hajtótávja.

https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/GM.png
https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/GMparts.png

Egyik legújabb projektjében a GM egy apró, ám lényeges alkatrész újragondolásához használta a generatív tervezési technológiát: az üléstartóhoz, amely a biztonsági övet rögzíti. Az új üléstartóban, amely 40 százalékkal könnyebb és 20 százalékkal erősebb, nyolc különböző alkatrészt egyetlen, 3D nyomtatással készülő alkatrészbe vontak össze.

A GM azt tervezi, hogy egy többéves, innovációra összpontosító kezdeményezés keretében az additív gyártás mellett a generatív tervezést is alkalmazni fogja jövőbeli termékei tervezése során.

Iparági konvergencia: Valk Welding & DSV

A globális népesség növekedésével és városiasodásával a szakértők szerint az építőiparnak 2050-ig átlagosan napi 13 000 épületet kell majd építenie a nagyobb városokban. Ez jelenlegi módszerekkel lehetetlennek tűnik. Sokkal hatékonyabb módon kell megterveznünk és felépítenünk a minket körülvevő világot.

https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/Container-1.png

A nagy léptékű additív és fejlett gyártástechnológia fejlesztései kínálják az egyik lehetséges megoldást. Képzelje el, ha acélból vagy más fémekből nagy méretű alkatrészeket lehetne előállítani igény szerint — közvetlenül az építkezési helyszínen.

https://adsknews.autodesk.com/app/uploads/2018/12/Container1.png

Az Autodeskkel együttműködve a Valk Welding, a robotizált hegesztéstechnológia vezetője, és a DSV, a közlekedési és logisztikai szolgáltatások globális szállítója közösen kezdték el megvalósítani ezt az elképzelést. Együttes erővel „építőipari mikrogyárrá” alakítottak egy szállítókonténert: csúcstechnológiájú gépekkel szerelték fel. A céljuk, hogy 2020-tól európai építkezési helyszíneken alkalmazzák a technológiát.

Az építőipar és a gépipar konvergenciája átrajzolja az iparágak határait, és ez a projekt szó szerint kiviszi a gépipart a gyárból az építkezés helyszínére.

A cikk az Autodesk News oldalán jelent meg.

Reméljük, hogy a példák meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com