Autodesk felhőszolgáltatások – Inventor felhőalalpú funkciók

Ha esetleg nem vették volna észre az elmúlt évek során, az Autodesk egy felhőalapú vállalat. De mit is jelent ez? Mindenkinek mást jelent. Sok újabb előfizetőnk számára ez azt jelenti, hogy az Autodesk újabb, már a felhőre optimalizált termékeit, például a Fusion Lifecycle-t, az AutoCAD Mobile-t, a Fusion 360-at vagy a BIM 360 Docs-t használhatják. Más előfizetők számára azt jelenti, hogy asztali Revit, AutoCAD, Vault vagy Inventor szoftvereikkel az Autodesk felhő – platformjára csatlakozhatnak, ahol további szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A cél, hogy az ügyfelek a felhőre csatlakozva további munkafolyamatokat és képességeket használhassanak.

Most három olyan elemet mutatunk be az Autodesk felhőszolgáltatások közül, amelyeket az Inventor 2019-felhasználók igénybe vehetnek. 

1. Megosztott nézetek

Az Inventor 2019 Megosztott nézetek szolgáltatása ugyanaz az összetevő, amellyel a felhasználók előfizetési előnyként az AutoCAD, a Vault, az Inventor, a Civil 3D, az Alias, a Plant3D, a DelCAM, a Moldflow, a 3ds Max és az Infraworks termékcsaládokban is találkozhatnak.  

A Megosztott nézetek célja, hogy a felhasználók az Autodesk megtekintőjében bárkivel együtt dolgozhassanak a megosztott 2D és 3D nézeteken, és megjegyzéseket és visszajelzéseket kaphassanak közvetlenül az asztali szoftverükben. Az egyes megosztott nézetek megtekintésére meghívott személyek online áttekinthetik és kommentálhatják azt mobileszközükön vagy egy böngészőben anélkül, hogy bármilyen Autodesk-terméket telepíteniük kellene. Mivel a megosztott nézetek a terveknek csupán vizuális megjelenítései, a tervek és modellek minden pillanatban biztonságban vannak.

Az Autodesk Inventor 2019 a megosztott nézetek funkcióval egyszerű és biztonságos módszert kínál a csapatnak a modell vizuális ábrázolásán végzett közös munkára – bárhonnan és bármilyen készülékről, minden előfizető számára.

2. Autodesk Drive

Ha a felhő segítségével inkább általános CAD-adatokat (nem csak nézeteket) szeretne megosztani, akkor jön képbe az Autodesk felhőszolgáltatások közül  a Drive. Az Autodesk Drive egy CAD-támogatást kínáló felhőalapú tárhely az Inventor-tervek tárolására. Az Inventor 2019-előfizetők 25 GB online tárhelyet vehetnek igénybe, amelyhez a Desktop Connector használatával helyi meghajtóként férhetnek hozzá számítógépükön. Most már az Inventor összeállításfájlok (.iam) egyenesen a Windows Intézőben, egy helyi meghajtóról is áthúzhatóak az Autodesk Drive (vagy a Fusion Team és a BIM 360 Team) tárhelyre, és a rendszer észleli és átmásolja az összes kapcsolódó alkatrészt és hivatkozást is. Az Autodesk Drive használatával az adatokat könnyedén elérheti más számítógépekről is. A hivatkozások megosztásával mások számára is elérhetővé teheti azokat, illetve biztonsági másolatot készíthet a tervekről.

3. Fusion 360 kapcsolat

Az utóbbi fejlesztések részeként az Autodesk bevezette az AnyCAD fogalmát, amelynek segítségével a felhasználók hatékonyabban dolgozhatnak külső forrásból származó adatokkal. Nagyon fontos, hogy azok, akiknek még nincs tapasztalata az adatcserélő eszközök használatában, megértsék az alapokat. Az ilyen eszközöket gyakran úgy reklámozzák, hogy „megszüntetik az adatfordítással járó fájdalmakat”. A valóság az, hogy az adatfordítás továbbra is megtörténik, a rendszerek azonban sokkal ügyesebben rejtik el a felhasználó elől. Az új fájlok jobban megőrzik a kapcsolatokat az eredeti fájllal.

Autodesk felhőszolgáltatások

Az Inventor és a Fusion 360 közötti AnyCAD – adatkonverzió a Desktop Connector együttműködése révén lehetséges. Most már az Inventor- és a Fusion 360-felhasználók együtt dolgozhatnak az AnyCAD – munkafolyamatban, és asszociatív kapcsolatot tarthatnak fenn natív .ipt vagy .fusiondesign fájljaikkal. Így akár a Fusion 360, akár az Inventor előfizetőjeként terveit úgy oszthatja meg, hogy azok módosítása vagy frissítése nem generál további költségeket, és nem áll fenn az eredeti tervezői szándék elvesztésének kockázata. Az AnyCAD az eredeti tervadatok módosításait végigvezeti lefelé a teljes folyamatban – az Inventor-tervek változásai például megjelenhetnek a beszállítónál a Fusion 360-as megmunkálási dokumentumokban. Ezt a munkafolyamatot az Inventor és a Fusion 360 termékfejlesztői csapata folyamatosan fejleszti, és újabb funkciókkal és támogatott formátumokkal bővíti.

…Hamarosan folytatjuk az Autodesk felhőszolgáltatások bemutatását.

Ha az Inventor használata közben segítségre van szüksége vagy konkrét kérdései merülnek fel, forduljon szakértő kollégánkhoz bizalommal! Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu