AutoCAD 2023 újdonságok a határtalan tervezés szabadságával

Folyamatosan jelennek meg az Autodesk 2023 termékei, beleértve az AutoCAD és az AutoCAD LT változatát.
Milyen újdonságok vannak az AutoCAD-ben és a teljes AutoCAD 2023-alapú termékcsaládban?

Az AutoCAD és más Autodesk termékek egyre inkább olyan platformnak tekinthetők, amely nemcsak magát a telepített alkalmazást szolgálják ki, hanem az összekapcsolt tervezőeszközök teljes környezetét. Az AutoCAD esetében ez látható például a webböngészőkhöz és mobileszközökhöz készült párhuzamos AutoCAD webalkalmazás és mobilalkalmazás, az AutoCAD és az Autodesk Docs összekapcsolásában, vagy a Forge felhőplatformban, amely segítségével automatizálhatóak a CAD-del kapcsolatos folyamatok. Az adatok kompatibilisek és szinkronizáltak maradnak ezen eszközök között.


Újdonságok az AutoCAD 2023 szoftverben

Az alábbi újdonságok az AutoCAD összes iparágspecifikus változatára (AutoCAD Mechanical, Map 3D, Plant 3D, Electrical, Architectural, Raster Design és épületgépész eszközkészleteire) is vonatkoznak, amelyek licencei továbbra is az AutoCAD Including Specialized Toolset előfizetés részét képezik.
Az AutoCAD 2023 a Windows 10 (1809-es és újabb verzió) és a Windows 11 rendszerekhez készült. A DWG formátum nem változik.

Darabszám / Count

A megújult _count parancs lehetővé teszi, hogy gyorsan megszámolja különböző objektumok előfordulását a DWG-rajzokban. A funkció a blokkokkal végzett munka során a leghasznosabb, de lehetővé teszi más geometriák kiszámítását is, valamint annak szintjének, léptékének és tükrözési állapotának összehasonlítását. Használja a Darabszám / Count palettát az aktuális rajz összes megszámlált blokkjának megtekintéséhez és kezeléséhez. A számok meghatározására szolgáló területet a felhasználó beállíthatja, például egy terület kijelölésével. Lehetőség van arra is, hogy az aktuális rajzba beszúrjon egy táblázatot az előfordulások számának adataival.

Parancsmakrók / My Insights

A parancsmakró, parancsok és rendszerváltozók sorozatát tartalmazza, amelyek segítenek automatizálni az AutoCAD programban végzett munka során gyakran végrehajtott, ismétlődő és összetett feladatokat. A gépi tanulási (ML, AI) algoritmusok használatával az AutoCAD áttekintést készít az ajánlott makrókról az Ön egyedi parancshasználata alapján. Használja a Parancsmakrók palettát a javasolt parancsmakrók megtekintéséhez, teszteléséhez és mentéséhez. A parancsmakrók ezután hozzáadhatók a Parancsmakrók paletta Mentett lapjához, majd akár a szalaghoz is hozzáadhatók.

Pausz / Trace

A Pausz eszköz biztonságos helyet biztosít a rajz megjegyzéseinek és módosítási jelölések rögzítéséhez. Ez egy a rajz felett elhelyezett virtuális réteg, amely lehetővé teszi, hogy a rajzban minden együttműködő kolléga tervmódosítási javaslatokat és megjegyzéseket fűzzen hozzá anélkül, hogy magát a rajzot megváltoztatná. Ezek AutoCAD webalkalmazásban, AutoCAD mobilalkalmazásban vagy az AutoCAD asztali verziójában (Windows és Mac) is létrehozhatóak. Ezután megoszthatja a rajzot munkatársaival, hogy megtekinthessék a megjegyzéseket és jelöléseket.

Jelölő importálása / Markup Import

A megjegyzéseket PDF-fájlként vagy képként (JPG, JPEG, PNG) is importálhatja, és beállíthatja átlátszóságát. A funkció megpróbálja optimalizálni az importálási pozíciót is, és a legpontosabb pozíciót kínálja a rajzon, ami nagyon hasznos funkció. Az Asszisztens segítségével felismertethet szövegeket, hivatkozásokat, revíziós felhőket, és objektumként beillesztheti a rajzba az Asszisztens segítségével.

Lebegő rajzablakok / Floating Windows

Szerkesszen különálló rajzokat az alkalmazás újbóli megnyitása nélkül az új lebegő ablakok funkció segítségével. Jellemzői:

  • A rögzített parancssor most az aktív rajzablakban marad.
  • A lebegő parancssor megtartja pozícióját, ablakról ablakra vándorol.
  • Ha a rajzablakok átfedik egymást, az aktív rajzablak felül jelenik meg.
  • Rögzíthet egy rajzablakot, hogy megtartsa pozícióját az AutoCAD főablak előtti előtérben.
  • További lehetőségek megtekintéséhez kattintson a jobb gombbal a lebegő rajzablak címsorára.

Grafikai fejlesztések

3D – A 2023-as verzió egy új 3D grafikus alrendszert tartalmaz, amely a modern GPU-k és többmagos CPU-k teljes erejét kihasználva zökkenőmentes navigációt kínál a nagy rajzok számára. Ez a grafikus alrendszer az Árnyalt / Shaded és Élkiemelt /Shaded Edge vizuális stílusokhoz érhető el, és alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Az eredmény a 3D objektumok akár 10-szer gyorsabb forgatása, nagyítása.

2D – Az AutoCAD 2023 verzió egy új grafikus motort tartalmaz, amely jobb megjelenítési hatást biztosít néhány csúcskategóriás GPU esetében. Jobb teljesítmény nagyításkor és pásztázáskor a sok TrueType szöveget, hosszú vonalláncot vagy sok sraffozást tartalmazó rajzokon, 2D drótváz megjelenítés esetén. A GPU memóriahasználata optimalizálva lett több rajz DirectX 12 módban történő megnyitásakor. A DirectX 9 támogatása megszűnt.

Lapkészletkezelő / Sheet Set Manager

A lapkészletkezelő régóta része az AutoCADnek. Segítségével központosítottan és egységesítve kazalhető egy-egy projekthez tartozó adathalmaz. A megnövekedett felhő alapú kommunkáció igényeire reagálva az AutoCAD 2023 verzióban bevezetésre került a Web Sheet Set Manager könnyű verziója is, mely megjeleníti és kezeli az Autodesk Docsban tárolt elnevezett rajzlapkészleteket, sheet set-eket. Ha megnyit egy DST-fájlt az Autodesk Docsból, akkor alapértelmezés szerint a Weblapkészlet-kezelő jelenik meg. Lehetőség van lapok és részhalmazok létrehozása, eltávolítása vagy áthelyezése, valamint lapkészlet tulajdonságainak meghatározása, beleértve a lapokat és részhalmazokat. Ezeken felül ugyanúgy használhatjuk lapkészletek közzétételére például PDF formátumban.

Autolisp / AutoCAD web API

A hatékonyabb tervezéshez vagy az időrabló manuális folyamatok automatizálásához régóta használhatjuk az AutoCAD beépített programozási környezetét az AutoLisp-et. Az AutoCAD 2023 verziójával ez a lehetőség kibővítésre került, így mostantól az AutoCAD Web alkalmazásban (https://web.autocad.com/) is elérhetőek a folyamatok egyszerűsítésére használt AutoLisp alkalmazások.

Feltöltés az Autodesk Docs-ba / Push to Autodesk Docs

Egyszerűbb PDF fájl publikálást tesz lehetővé ez a funkció, melynek segítségével közvetlenül AutoCAD-ből lehet szinkronban tartani a projekt fájlokat az Autodesk Docs tárhellyel. Az AutoCAD webalkalmazás használatával bárhonnan elérhetőek ezek a fájlok.

Rajz megosztása / Share

A funkció lehetőséget ad a DWG rajzfájl szabályozott megosztására cégen belül vagy azon kívül. A megosztás történhet csak megtekintés vagy módosítás engedélyezése opcióval is. A létrehozott megosztási link e-mail-ben könnyedén továbbítható. Módosítás opcióval küldve lehetőség lesz az AutoCAD web alapú alkalmazásában megváltoztatni a rajzot. Ez a funkció nem összetévesztendő a megosztott nézet / Shared View funkcióval, mely alapvetően nem natív formátumban ossza meg a rajzot.

Ezeken felül számos apró újítás is érkezett, mint például a vonalláncok egyszerűsített szerkesztése, a többszörösmutató használatakor meglévő szöveg alkalmazása, a blokk beillesztés esetében a névegyezőség kezelése átnevezéssel, stb…

Teljes újdonságok videó magyarul!


Az AutoCAD 2023 továbbfejlesztett automatizálással, speciális eszközkészletekkel, webes és mobilalkalmazásokkal segíti a mérnöki munkát. Ez a kategóriájában legjobb termék az innováció és a teljesítménynövekedés élményét nyújtja egy hatékonyabban munkafolyamat megvalósításához.

Reméljük, hogy az AutoCAD számos funkciója, mobil és web applikációja meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.


Ez is érdekelheti….

40 AutoCAD tipp, amit minden felhasználónak ismerni kell - Arkance Systems

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó