AutoCAD 2023 DWG

Új automatizálási- és együttműködési eszközök a projektciklusok lerövidítéséhez. Az AutoCAD 2023 továbbfejlesztett automatizálással, speciális eszközkészletekkel, webes és mobilalkalmazásokkal segíti a mérnöki munkát.

AutoCAD 2023 – zökkenőmentes kapcsolat

Több millióan bíznak benne. Több évtizedes innovációra épül. Az Autodesk AutoCAD 2023 a kategóriájában legjobb 2D és 3D tervezési élményt nyújtja.
Fedezze fel, mi az, ami az AutoCAD 2023 szoftverben segít Önnek a jobb és hatékonyabb adatmegosztásban, tervezésben!

TrustedDWG®

A DWG egy, az iparágban széles körben alkalmazott AutoCAD-fájlformátum. A DWG fájltípus nélkülözhetetlen ügyfeleink munkafolyamataihoz, különösen az építőipari tervezőcsoportok használják a mindennapi munkájuk során.
Az AutoCAD 2023 DWG fájlformátuma nem változott az előző verzióhoz képest, 2018 óta változatlan.

Tudta? Kizárólag az Autodesk rendelkezik a TrustedDWG® technológiával a DWG-fájlok részletességének és kompatibilitásának biztosítása érdekében.

Web alkalmazás

Minden AutoCAD, illetve AutoCAD LT előfizetésének része az AutoCAD web alkalmazás, amelynek segítségével egy böngészőben futó AutoCAD egyszerűsített változatához juthat hozzá. Ennek segítségével alapvető rajzi és módosító funkciók állnak rendelkezésére, mely segítségével bárhonnan és bármikor módosíthatja terveit, DWG rajzait.

Kompatibilitás - átjárhatóság

A Revit , mint az Autodesk család egyik oszlopos építőipari tervező szoftvere, hiába saját RVT fájlformátummal rendelkezik, natívan kezeli a DWG állományokat is.

A DWG-ben lévő fóliák kezelése importáláskor és csatoláskor:

 • ki- és bekapcsolás,
 • fóliaszínek beállítása importáláskor: invertálás, konvertálás feketére, megtartása a színeknek,
 • fóliák vonaltípusának megtartása és akár felülbírálása nézet, vagy akár projekt szinten is (lépték és minta is),
 • fólia színek felülbírálása a teljes projektben, vagy nézeteknek megfelelően.

DWG exportálása Revit-ből:

 • kategóriákhoz rendelhető vonaltípus, szín és fólianév beállítások,
 • exportálási léptéket és mértékegységet pár kattintással be lehet állítani,
 • DWG verzió megadására is van lehetőség, akár korábbi rendszerekkel való kommunikációra is,
 • tervlapok mentése DWG-be: lehetőség van arra is, hogy a tervlapon lévő nézeteket akár egy fájlba fűzze össze, vagy külön hivatkozásként készítse el.
Összekapcsolt tervezési ökoszisztéma biztosítása az építőipar számára – az Autodesk BIM Collaborate és a BIM Collaborate Pro is támogatja a DWG-fájlokat

Ezzel a frissítéssel az építőmérnöki és a több szakterületet képviselő csapatok mostantól bevonhatók a holisztikus, projektalapú együttműködési munkafolyamatokba, és lehetővé válik a tervezési szándék összehangolása és végrehajtása egyetlen gazdag, vizuális környezetben: a Design Collaboration-ben.

A DWG-fájlok mostantól megtekinthetők és kezelhetők a BIM Collaborate és a BIM Collaborate Pro részét képező Design Collaboration-ben.​ A DWG tehát mostantól a Design Collaboration egyik elsődleges fájlformátuma – ami azt jelenti, hogy a Revit- és IFC-fájlokhoz hasonlóan támogatott az összekapcsolt tervezési ökoszisztémában. A projektvezetők létrehozhatják, felfedezhetik és felhasználhatják a DWG-ket tartalmazó csomagokat, és összefüggéseikben tekinthetik meg őket ezekkel a fájltípusokkal, illetve 2D nézetek/elrendezések és 3D nézetek segítségével megtekinthetik a DWG-modellek előnézetét. 

Az előnyök többek között:
 • Jobb tervezési együttműködés az iparágak között, ami támogatja a Civil 3D, az AutoCAD-, a Revit- és az IFC-felhasználókat. A DWG-fájlok az összes szakág modelladatainak összefüggésében tekinthetők meg a projektekben.​
 • A teljes projektre kiterjedő láthatóság a „projekt idővonalán” segít megbizonyosodni arról, hogy a megosztott adatokat más csapatok is felhasználják.​
 • Könnyű tervellenőrzés a menedzserek és a vezetők számára a projektfrissítések nyomon követéséhez
 • A tervezési együttműködés hatékonyabb ellenőrzése a felhőben a Civil 3D- és a DWG-felhasználók számára, ami segít csökkenteni a kockázatokat és az átdolgozásokat.
 • A tervezők a megfelelő verzió, csomag és dokumentum alapján dolgozhatnak.
 • A DWG-k és XREF-ek egyetlen következetes folyamatban való kezelése az RVT-, IFC- és egyéb fájlokkal együtt​
 • Lehetőség a modellek, 3D nézetek és lapok kombinációjának megtekintésére és kezelésére a böngészőben, akár DWG-, RVT- vagy IFC-fájlokról van szó.​
 • Az összekapcsolt asztali és felhőalapú élmény megkönnyíti a csapat munkáját. A BIM 360 Docs-ról és az Autodesk Docsról ráadásul egyszerű a BIM Collaborate-re vagy a BIM Collaborate Pro-ra frissíteni.
 • A BIM Collaborate és a BIM Collaborate Pro tervezési együttműködése jelentősen javítja a teljes projektre kiterjedő együttműködést, és hatékony, ellenőrzött adatmegosztást és modellösszesítést biztosít egyetlen gazdag, vizuális környezetben. Tekintse meg az alábbi videót, hogy megtudja, hogyan javítja a DWG-fájlok támogatása az iparágak közötti adatcserét az összekapcsolt projekt-ökoszisztémában.
 • A 2D vagy 3D AutoCAD vagy más rendszerekből kimentett DWG fileok tartalmazhatnak olyan adatokat, amelyeket a Fusion 360 nem tud olvasni.

  A Fusion 360 csak olyan DWG file-okat olvas, amelyek 2D vázlatokat vagy 3D testeket tartalmaznak.
  AutoCAD file-ok esetén – amennyiben nem nyitja meg egyből a Fusion 360 a DWG-t meg kell nyitni az AutoCAD-et és a „purge” paranccsal el kell távolítani az XREF-eket és a képeket.

  Ha az AutoCAD rajzokkal gyakran problémák vannak és nem lehet ennek módosításait kikerülni, akkor egy remek költséghatékony alternatíva lehet az AutoCAD LT, amennyiben csak 2D-s dwg file-okkal vannak gondok.

  Az Inventor és az AutoCAD között nagyon régóta szoros az együttműködés, mert különféle módon tudják egymás formátumait közvetlenül kezelni, amire ilyen szinten semmilyen más szoftver nem képes. Ez a rugalmas adatcsere lehetővé teszi, hogy a különböző szakági tervezők adatvesztés nélkül és a lehető leghatékonyabban kommunikáljanak egymással.

  DWG exportálás Inventor rajzból

  Az egyik legrégebben elérhető megoldás az Inventor rajz kimentése AutoCAD dwg formátumba. Az exportálás során be lehet állítani a dwg fájl AutoCAD verzióját, a rajz skálázásának módját, illetve össze lehet hangolni a két szoftverben alkalmazott vonaltípusokat és színeket. Ebben az esetben a kimentett dwg fájl és az Inventor rajz között nincs élő kapcsolat, így a dwg fájl nem követi automatikusan az Inventor rajz későbbi változásait.

  Inventor DWG használata

  Amennyiben gyakran kell megosztani Inventor rajzokat vállalaton belüli vagy vállalaton kívüli AutoCAD felhasználókkal, úgy érdemes megfontolni a dwg formátum közvetlen használatát Inventoron belül. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy új rajz indításánál a dwg formátumot kell kiválasztani, illetve természetesen meglévő idw rajzot is el lehet menteni dwg formátumba és fordítva. Fontos különbség a dwg exportálással szemben, hogy ebben az esetben az Inventor a rajzi adatokat közvetlenül a dwg fájlba menti és így biztosak lehetünk benne, hogy az mindig a legújabb terv változatot tartalmazza. Az Inventor dwg fájlt többféle módon is fel lehet használni az AutoCAD-ben, meg lehet közvetlenül nyitni, vagy az AutoCAD Design Center segítségével az egyes rajzi nézeteket blokként is be lehet illeszteni. Közvetlen megnyitás esetén papírtérre kerül a rajz és nem lehet azt módosítani, csak ki lehet egészíteni hiányzó méretekkel és egyéb rajzi elemekkel, de az Export Layout To Model Space Drawing paranccsal szükség esetén a teljes rajz átmásolható a modelltérbe.

  AutoCAD rajz megnyitása Inventorban

  AutoCAD rajz közvetlen megnyitás esetén limitáltak a lehetőségek, alapvetően meg lehet a rajzot tekinteni, lehet benne mérni, ki lehet nyomtatni, vagy pedig a tartalmát át lehet másolni egy Inventor vázlatba.

  AutoCAD rajz importálása Inventorba

  AutoCAD rajz importálása során 2D és 3D adatokat egyaránt be lehet olvasni, valamint ki lehet választani ezek felhasználási módját. Az importálást követően megszűnik a kapcsolat a dwg fájlal ezért egy esetleges változás esetén a fájlt újra be kell olvasni.

  AutoCAD rajz beillesztése Inventorba hivatkozásként

  A hagyományos importálással szemben, ha hivatkozásként kerül beillesztésre a dwg fájl Inventorba, akkor később, egy változtatás esetén nem kell újra beolvasni, hanem elég frissíteni azt. További előnye ennek a megoldásnak, hogy a szoftver nem konvertálja át automatikusan az AutoCAD rajzban található elemeket Inventor vázlatelemekké, hanem csak egy fóliaként megjeleníti a háttérben, ezért a szoftver jelentősen gyorsabban tudja kezelni. A fólián található rajzból a későbbiekben a szükséges görbéket asszociatív módon át lehet vetíteni Inventor vázlatba és a modellezéhez fel lehet használni.

  Inventor modell megnyitása AutoCAD-ben

  Az AutoCAD és az AutoCAD Mechanical egyaránt képes közvetlenül megnyitni az Inventorban készített alkatrészeket és összeállításokat, majd ezt követően mind a két szoftverben el lehet készteni a szükséges rajzi nézeteket. Utólagos változtatás esetén nincs szükség az Inventor modell ismételt beolvasására egyszerűen csak frissíteni kell azt.

  Speciális eszközkészletek

  Gyorsítsa fel az építészeti rajzokat és dokumentációkat több mint 8500 intelligens építészeti objektummal. Automatizálja az alaprajzokat, metszeteket, homlokzatokat és egyebeket.

  Gyorsítsa fel a terméktervezést gépészmérnöki tervezési funkciókkal és több mint 700 000 intelligens gyártási alkatrésszel és szimbólummal. Tapasztalja meg az egyszerűsített rétegkezelés, az alkatrészlista generálása és az anyagjegyzékek (BOM) létrehozása élményét.

  Növelje a termelékenységet az villamos vezérlőrendszerek dokumentálása során több mint 65 000 intelligens villamosipari szimbólummal. Tervezzen panelkiosztásokat és kapcsolási rajzokat. Támogatja az AS, GB, IEC, IEC-60617, JIC, JIS, NFPA és IEEE szabványokat.

  Hatékonyan vázolja, tervezze és dokumentálja az épületrendszereket több mint 10 500 intelligens épületgépészeti, elektromos és vízvezeték-szerelési objektummal. Egyszerűen tervezheti meg az épületgépészeti és -villamos rendszereket, csőrendszereket és elektromos rendszerek kábeltálcáit, elektromos vezetékeit és áramköreit.

  Hatékonyan és gyorsan állítson elő P&ID sémarajzokat és könnyedén integrálja azokat Plant 3D modellekbe a speciális üzemtervezési és mérnöki jellemzők felhasználásával. Gyorsan készítsen ISO és Ortho rajzokat, elrendezéseket, sematikus ábrákat.

  A tervezés javítása a GIS és CAD adatok összekapcsolásával. Téradatok kezelése szabványos adatsémával, automatizált üzleti munkafolyamatokkal és jelentéssablonokkal.

  Konvertálja a raszteres képeket DWG ™ objektumokká raszter-vektor eszközökkel. Könnyen szerkesztheti és tisztíthatja a raszteres képeket, miközben vektoros rajzokká alakítja át őket az ismert AutoCAD környezetben.

  Konvertálja a raszteres képeket DWG ™ objektumokká raszter-vektor eszközökkel. Könnyen szerkesztheti és tisztíthatja a raszteres képeket, miközben vektoros rajzokká alakítja át őket az ismert AutoCAD környezetben.

  Az Autodesk-termékekre való előfizetés rugalmas kezelést és egyszerűbb hozzáférést biztosít az eszközökhöz és technológiákhoz!

  Műszaki támogatás: hozzáférés a támogatási szakemberekhez, távoli segítségnyújtás és online erőforrások használatának lehetősége.

  Naprakész szoftver: maradjon versenyképes a legújabb fejlesztésekhez és a frissítések révén a teljesítmény-javításokhoz való azonnali hozzáféréssel.

  Rugalmas futamidők: használja a szoftvert, ameddig csak szüksége van rá, egy vagy három évig terjedő futamidőkkel vagy használatalapú konstrukcióval.

  Adminisztrációs eszközök: könnyedén kezelheti a szoftverlicenceket, a helyeket és a használatot az Autodesk-fiókjából.

  Az AutoCAD 2023 további újdonságairól blogbejegyzésünkből is tájékozódhat.

  Ne feledje: 15% kedvezmény új AutoCAD Toolset, AutoCAD LT és Revit LT Suite 1-3 éves új szoftverelőfizetésekre 2022. 06.13-16-ig. A tájékoztatás nem teljeskörű, részletekért keresse kollégáinkat!

  Reméljük, hogy az AutoCAD számos funkciója, mobil és web applikációja meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

  Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

  Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

  * Nem minden termékhez és nem minden nyelven és/vagy régióban érhető el minden tervezet összes előnye. A rugalmas licencfeltételek, beleértve a korábbi verziókra vonatkozó jogokat és az otthoni használatot, bizonyos feltételekhez kötöttek.
  ** A szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez internetkapcsolat szükséges, és a felhasználási feltételekben meghatározott földrajzi korlátozások vonatkoznak rá.
  *** Az alap AutoCAD-hez képest. A tanulmányt az Autodesk tervezte, és egy külső tanácsadó megbízásából készült. Az Ön eredményei ettől eltérhetnek. Az Autodesk ezt az információt “úgy, ahogy van”, mindenféle garancia nélkül nyújtja.
  †A felhőalapú szolgáltatások a felhőalapú szolgáltatásokat kísérő licencszerződés vagy felhasználási feltételek feltételeinek elfogadásához és betartásához kötöttek.
  Az Autodesk, az Autodesk logó, az AutoCAD, a DWG és a TrustedDWG az Autodesk, Inc. és/vagy leányvállalatai és/vagy kapcsolt vállalkozásai bejegyzett védjegyei vagy védjegyei az USA-ban és/vagy más országokban. Minden más márkanév, terméknév vagy védjegy a megfelelő jogosultak tulajdonát képezi. Az Autodesk fenntartja a jogot, hogy a termék- és szolgáltatáskínálatot, valamint a specifikációkat és az árképzést bármikor, előzetes értesítés nélkül módosítsa.

  Kapcsolattartók:

  Antal Iván
  Értékesítési tanácsadó
  +36 30 212 9088 | +36 1 273 3414
  ivan.antal@arkance-systems.com
  Baranyi Péter
  GIS üzletág igazgató
  +36 1 273 3423
  +36 30 914 3453 | +36 1 273 3423
  peter.baranyi@arkance-systems.com
  Radnai László
  Értékesítési és technikai tanácsadó
  +36 30 370 9125 | +36 1 273 3417
  laszlo.radnai@arkance-systems.com