AutoCAD 2019 – egy termék, hét specializált eszközkészlet

Megjelent az AutoCAD 2019 – specializált eszközkészletekkel. Ez azt jelenti, hogy nem csupán az AutoCAD legújabb verziójához juthat hozzá, hanem a specializált eszközkészletekhez is (amelyeket korábban AutoCAD-alapú termékként ismertünk). Egyetlen AutoCAD, hét specializált eszközkészlettel.

Az eszközkészletek valójában új szolgáltatások vagy új termékek? Nem. Ezek létező termékek, például az AutoCAD Architecture, az AutoCAD MEP és a többi, amelyek már évek óta léteznek. Ez azt jelenti, hogy ha előfizet az AutoCAD szoftverre, akkor a ráépülő termékeket is megkapja. A koncepció nagyon hasonlít az Autodesk programcsomagokhoz vagy a gyűjteményekhez.

AutoCAD 2019 eszközkészlet
AutoCAD 2019 eszközkészlet

A specializált funkciók és elemtárak használatával felgyorsíthatja munkáját. Az AutoCAD 2019 alapvető szolgáltatásai mellett minden eszközkészlet olyan iparágspecifikus képességeket biztosít, amelyekkel a következőket teheti meg:

  • automatizálhatja a feliratozások, fóliák és tulajdonságok létrehozását,
  • könnyedén létrehozhat részletrajzokat és nézeteket a 3D modellekből, valamint egyszerűen készíthet jegyzékeket, listákat és táblázatokat,
  • szabályalapú munkafolyamatokat hozhat létre a szabványok tervezési folyamat során való érvényesítéséhez,
  • nyomon követheti a társított nézetek, táblázatok és egyéb tartalmak frissítéseit, ahogy a tervek módosulnak.

 

Az AutoCAD 2019 eszközkészletei:

Architecture eszközkészlet

A specializált épülettervezési szolgáltatások és a több mint 8000 intelligens építészeti objektum és stílus használatával felgyorsíthatja az építészeti rajzolást és a dokumentálást. Építészeti eszközkészletünk segítségével automatizálhatja az alaprajzok, metszetek, homlokzatok és más rajzok elkészítését.

Mechanical eszközkészlet

A specializált gépészeti tervezési szolgáltatások és a több mint 700 000 intelligens gépipari alkatrész, alakzat és szimbólum használatával felgyorsíthatja a terméktervezést. Automatizálhatja a feladatokat, például a gépelemek és a darabjegyzékek létrehozását.

Electrical eszközkészlet

A specializált elektromos tervezési szolgáltatások és a több mint 65 000 intelligens elektromos rajzjel használatával növelheti a termelékenységet az elektromos vezérlőrendszerek létrehozása, módosítása és dokumentálása terén. Elektromos eszközkészletünk segítségével gyorsan megtervezhet panelelrendezéseket, sematikus ábrákat és más rajzokat.

MEP eszközkészlet

A specializált épületgépészeti szolgáltatások és a több mint 10 500 intelligens gépészeti, villamossági és épületgépészeti objektum használatával épületrendszereket rajzolhat, tervezhet és dokumentálhat. Épületgépészeti eszközkészletünk segítségével egyszerűen tervezhet csatornákat, elektromos vezetékeket és áramköröket épületgépészeti, csőhálózati és elektromos rendszerekhez.

Plant 3D eszközkészlet

A specializált üzemtervezési és gépészeti eszközkészlet használatával hatékonyan készíthet csővezeték- és berendezésábrákat, majd 3D üzemtervmodellbe integrálhatja azokat. 3D üzemtervezési eszközkészletünk segítségével gyorsan létrehozhat sematikus ábrákat, üzemelrendezési vázlatokat és más rajzokat.

Map 3D eszközkészlet

A GIS- és CAD-adatok elérésével támogathatja a tervezést és az adatkezelést. Hozzáférhet a fájlokban, adatbázisokban és webszolgáltatásokban tárolt téradatokhoz, és összevonhatja azokat az AutoCAD-tervadatokkal. 3D térképészeti eszközkészletünkben egyszerűen kezelheti a GIS-adatokat a szabványos adatsémával, automatizált üzleti munkafolyamatokkal és az észak-amerikai valamint az európai elektromossági, a víz-, a szennyvíz- és a gázipar jelentéssablonjaival.

Raster Design eszközkészlet

A raszter–vektor eszközök használata elősegíti a szkennelt rajzok szerkesztését, illetve a raszterképek DWG-objektumokká konvertálását. Rasztertervezési eszközkészletünk segítségével gyorsan szerkesztheti, letisztázhatja és átalakíthatja a képeket, módosíthatja a raszteres elemeket (képek, vonalak, ívek és körök), létrehozhat vektoralakzatokat (vonalak és vonalláncok), és egyéb tevékenységeket végezhet.

 

AutoCAD bárhonnan – AutoCAD webalkalmazás

Az új AutoCAD 2019 szoftver előfizetésével, hozzáférést kap az új AutoCAD webes és mobilalkalmazásokhoz. Ezek az alkalmazások gyors, akadálytalan hozzáférést biztosítanak a DWG-fájlokhoz bárhonnan, gyakorlatilag bármilyen eszközről. A fájlok gyorsan betöltődnek, és az eredeti AutoCAD alapvető eszközeivel és technológiájával vázlatolhat, szerkeszthet, mérhet és feliratozhat. Ezek a hatékony szolgáltatások lehetővé teszik a CAD-munka folytatását útközben is, ráadásul mindig a legfrissebb fájlokon dolgozhat.

Néhány a főbb szolgáltatások közül:

Hozzáférés a DWG-fájlokhoz

A felhőből a részletgazdag DWG-fájlokat is gyorsan elérheti – nem csak a nem szerkeszthető PDF-fájlokat.  Ha feltölt egy DWG-fájlt a webre és a mobileszközre, a DWG-fájlt könnyedén elérheti a böngészőből a webalkalmazás segítségével. Így bármely laptopról hozzáférhet a rajzaihoz, ha gyors szerkesztéseket akar végezni, vagy egy projektet szeretne bemutatni az ügyfeleknek.

AutoCAD 2019 DWG
AutoCAD 2019 DWG

 

Alapvető 2D rajzolási és szerkesztési eszközök

Az AutoCAD webalkalmazásban a parancsok ugyanazt a technológiát alkalmazzák, mint az AutoCAD, így azonnal elkezdheti használni a jól ismert, hatékony eszközöket. Az alkalmazás tartalmazza az alapvető 2D rajzolási és szerkesztési parancsokat, hogy akkor is tudjon dolgozni a rajzokon, amikor távol van az asztali számítógépétől. Használja például a Vonallánc, Ív, Revízióbuborékok, Párhuzamos, Metszés és Méret parancsokat, de folyamatosan jelennek meg az új eszközök – figyelje őket.

AutoCAD 2019 2D rajzolás
AutoCAD 2019 2D rajzolás

 

Eredeti AutoCAD technológia

A DWG-fájlok ugyanolyan hitelesek és pontosak az AutoCAD webalkalmazásban, mint az AutoCAD szoftverben. Az AutoCAD webalkalmazásban elrendezéseket tekinthet meg, hozzáférhet az alapvető objektumtulajdonságokhoz, valamint kezelheti a fóliákat, a mértékegységeket és a tárgyrasztereket. Az AutoCAD webalkalmazás ezen kívül támogatja az xrefeket, így ha feltölt egy xrefeket tartalmazó rajzot, az xrefek megjelennek a rajzban.  A rajzterületen látható dolgok – grafikák, vonalvastagságok és színek – ugyanúgy fognak megjelenni, mint az asztali AutoCAD használatakor.

AutoCAD 2019 eredeti technológia
AutoCAD 2019 eredeti technológia

 

….folytatjuk.

Radnai László
CAD rendszermérnök
radnai@varinex.hu

 

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó