AutoCAD 2019 újdonságok – 2. rész.

Az új AutoCAD 2019 előfizetéssel, mostantól speciális eszközkészleteket érhet el az építészeti, gépészeti, térképészeti és egyéb szakterületekhez. A specializált funkciók és elemtárak használatával felgyorsíthatja munkáját. Az AutoCAD 2019 alapvető szolgáltatásai mellett minden eszközkészlet iparágspecifikus képességeket biztosít.

Az iparágspecifikus képességekkel a következőket teheti meg:
  • automatizálhatja a feliratozások, fóliák és tulajdonságok létrehozását,
  • könnyedén létrehozhat részletrajzokat és nézeteket a 3D modellekből, valamint egyszerűen készíthet konszignációkat, listákat és táblázatokat,
  • szabályalapú munkafolyamatokat hozhat létre a szabványok tervezési folyamat során való érvényesítéséhez,
  • nyomon követheti a társított nézetek, táblázatok és egyéb tartalmak frissítéseit, ahogy a tervek módosulnak.

A web- és mobilszolgáltatások fejlesztései és frissítései mellett az AutoCAD 2019 az asztali számítógépen futó AutoCAD szoftver „Mentés webre és mobileszközre” és „Megnyitás webről és mobileszközről” képességével zökkenőmentes munkavégzést tesz lehetővé asztali számítógépen, weben és mobileszközökön, így minden eddiginél egyszerűbben vihetjük magunkkal a fájlokat a terepre vagy az ügyfélhez.

 

DWG összehasonlítás

Új szolgáltatás a “DWG-összehasonlító” funkció. A szolgáltatás két tervrajzot hasonlít össze (egy fájl különböző változatait/verzióit), majd kiemeli a változásokat és a rajzok közötti különbségeket. Így rengeteg idő takarítható meg, ha az alapadatok több változatával kell foglalkozni, amikor például frissített rajzokat kapunk, de nem tudjuk, hogy módosítva lettek-e, vagy már elavultak-e stb. A rajzok összehasonlításával revízióbuborékokkal emelheti ki a különbségeket/változásokat, valamint a változásokon egyesével végighaladva biztos lehet benne, hogy semmi nem marad ki.

AutoCAD 2019 újdonságok - DWG összehasonlítás
Az AutoCAD 2019 és az AutoCAD LT 2019 új DWG-összehasonlító szolgáltatásával könnyen megállapíthatja a különbségeket egy rajz vagy Xref két változata között. Például gyorsan megtekintheti a változásokat, láthatja az ütközéseket, vagy akár áttekintheti a megépíthetőséget. Ráadásul nem kell amiatt aggódnia, hogy átsiklik valami felett, hiszen a revízióbuborékok bekapcsolása még jobban kiemeli a módosításokat, így azokon szisztematikusan, egyesével végighaladva ellenőrizheti, hogy minden változtatást figyelembe vettek-e.
 
Megosztott tervezői nézetek

Az érdeklődésemet határozottan felkeltő másik új szolgáltatás az új együttműködési eszköz, a “Megosztott tervezői nézetek”. Az eszköz lehetővé teszi a PDF-fájlok használatának mellőzését, amikor egy rajzot áttekintés/véleményezés céljából kell megosztanunk. A Megosztott nézetek szolgáltatással egy hivatkozást küldhet, amely a böngészőben azonnal megnyitja a rajzot, a címzett pedig gyorsan, egyszerűen és digitálisan fűzhet hozzá megjegyzéseket, véleményeket és jóváhagyásokat. A befejezést követően a megjegyzések és jóváhagyásuk megosztása automatikusan, közvetlenül a rajzban történik az AutoCAD asztali verziójában. Ezt a fajta „digitális tervzsűrizést” automatikus e-mail üzenetek is segítik, melyek értesítik a résztvevőket minden változásról / hozzászólásról.

AutoCAD 2019 újdonságok - Megosztott tervezői nézetek
AutoCAD 2019 újdonságok – Megosztott tervezői nézetek

 

Újdonság még, hogy a 2D grafikákhoz kapcsolódó általános teljesítmény jelentős mértékben javult számos más feladat és művelet, például a megjelenítési sorrend, a fóliák, a zoomolás/eltolás és a nagyméretű fájlok és képek kezelésének fejlesztése mellett. A teljesítménybeli frissítésekkel összhangban, a teljes AutoCAD felhasználói felülete is frissítésre került az iparágban egyre inkább normává és mindennapossá váló nagy felbontású kijelzők (4K) támogatása érdekében. A 2019-es verzió egyik újdonsága a szalaglapok/-ikonok, az állapotsor és az AutoCAD több mint 5000 másik ikonjának frissítése a 4K felbontásnak megfelelően.

…folytatjuk.

Radnai László
CAD rendszermérnök
radnai@varinex.hu

 

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

 

ELŐZŐ RÉSZ – AutoCAD 2019 újdonságok – 1. rész

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó