Az AutoCAD 2019 DWG összehasonlítás eszközével könnyen megállapíthatja a különbségeket egy rajz két változata között. Ez az új funkció kifejezetten hasznos a módosítások gyors megtekintéséhez, az eltérések megtalálásához, a megépíthetőség áttekintéséhez, illetve egyéb célokra. Példaképpen tekintse meg ezen alaprajz két változatát. Mi a különbség közöttük? A változtatás kicsi, de kulcsfontosságú. 

DWG összehasonlítás "A"
DWG összehasonlítás „A”
DWG összehasonlítás "B"
DWG összehasonlítás „B”

A DWG-összehasonlítás funkcióval a következő látható:

AutoCAD 2019 DWG összehasonlítás A vs B
AutoCAD 2019 DWG összehasonlítás A vs B

A zöld és piros grafika mutatja a különbségeket a rajz első (zöld) és második (piros) verziója között.  A nem módosított elemek szürkén jelennek meg.  Miután megjelenítette ezt a fontos különbséget, beállíthatja a kijárati lépcsőhöz közeli fülkék helyzetét az előírt távolság megtartása céljából. 

DWG-összehasonlítás megkezdése

A DWG-összehasonlítás az AutoCAD Alkalmazás menüjéből, a szalag Együttműködés lapján, vagy közvetlenül a parancssorból érhető el („ÖSSZEHASONLÍT”).  Ha nincs aktív rajz, a fő Alkalmazás menüből, ha pedig van aktív rajz, a Rajzolási segédeszközök alatt érhető el.

DWG összehasonlítás folyamata
DWG összehasonlítás folyamata

Az új Együttműködés szalaglapról is elérheti.

DWG összehasonlítás folyamata
DWG összehasonlítás folyamata

Ha az aktuális rajz mentve van, 1. DWG néven jelenik meg a DWG-összehasonlítás párbeszédpanelén.  A legördülő lista gyors hozzáférést biztosít a jelenleg és nemrég megnyitott rajzokhoz.  Használhatja a tallózás gombokat […] is rajzok fájlnavigációs párbeszédpanelen való kiválasztásához.

DWG összehasonlítás folyamata
DWG összehasonlítás folyamata
Az eredmények megtekintése

Az összehasonlítás eredményei egy harmadik rajzban jelennek meg.  Objektumok vagy objektumrészek három kategóriája jelenik meg – azok, amelyek az első rajzban találhatóak, amelyek a második rajzban találhatóak, és amelyek mindkét rajzban megegyeznek.  Az új rajz alapértelmezett neve „Összehasonlítás_Első rajz és Második rajz” (a két összehasonlítandó rajz neve alapján), de módosítható, ha menti az összehasonlítás eredményének rajzát.

DWG összehasonlítás eredményei
DWG összehasonlítás eredményei

A környezetfüggő Összehasonlítás szalaglap segítségével beállíthatja az eredmények megjelenését. 

DWG összehasonlítási eredmény megjelenítésének beállítása
DWG összehasonlítási eredmény megjelenítésének beállítása

Ezen a lapon vezérlők három csoportja található: az Összehasonlítás, az Összehasonlítási szűrő és a Változáskészlet. 

AutoCAD 2019 DWG összehasonlítás – Rajzinformációk

Az összehasonlítási grafikák három kategóriájának bármelyikét elrejtheti vagy megjelenítheti az adott kategória előtt látható villanykörte ikonra kattintva. 

A kategóriák színének megváltoztatásához kattintson a mellettük található színválasztó eszközre.  Ezzel bármilyen színt kiválaszthat ahhoz a kategóriához. 

Az elöl megjelenítendő rajz cseréjéhez kattintson a „Megjelenítési sorrend” parancsra. 

Ha a mappa ikonra kattint, a rajz megnyílik (ha ugyanazon a néven található az eredeti elérési útvonalon), vagy az aktuális rajzként lesz beállítva, ha már meg van nyitva.

A „Rajzinformációk” parancsra kattintva egy párbeszédpanel jelenik meg, amely a két összehasonlított rajzot azonosítja.  Ezen a párbeszédpanelen hozzáadhat egy, a fenti információkat tartalmazó táblázatot az összehasonlítás eredményének rajzához, vagy a vágólapra másolhatja a szöveget más dokumentumokban való felhasználás céljából.  A rajzok azonosítása (elérési út, mentés dátuma és a mentést végző felhasználó) az eredményrajzzal együtt tárolódik.

DWG összehasonlítás információi
DWG összehasonlítás információi
Összehasonlítási szűrő

A Szöveg gombra kattintva eldöntheti, hogy az összehasonlítás eredményében megjelenjenek-e a szövegek.  Ez minden szövegre hatással van, például a blokkattribútumokra vagy a méretszövegekre is. 

A Sraffozás gombra kattintva eldöntheti, hogy az összehasonlítás eredményében megjelenjenek-e a sraffozások.  A sraffozás határvonala (ha van ilyen) továbbra is meg fog jelenni, és szerepel az összehasonlításban. 

E két szűrő beállításainak tárolása a rajzban történik, de az alapértelmezett beállítás szerint a szövegek megjelennek, a sraffozás pedig nem jelenik meg az összehasonlításban.

Változáskészlet

Az első gombbal beállítható, hogy megjelenjenek-e az automatikus revízióbuborékok.  A változáskészletek azonban akkor is megmaradnak, ha kikapcsolja a buborékokat. 

Az eszközök alsó sorában olvasható az aktuális változáskészlet száma, valamint a változáskészletek teljes száma, amely egyéb vezérlőelemek beállításaitól függ.  A balra és jobbra mutató nyilakkal ránagyíthat a különbségek egyes csoportjaira.

A „Margó” beállításával meghatározhatja, hogyan történjen a revízióbuborékok (változáskészletek) kombinálása.  Ez a funkció további helyet hagy az egyes különbségeket ábrázoló grafikai elemek befoglaló téglatestje vagy téglalapja körül.  Ha az egyes különbségek margóval növelt területe átfedésbe kerül, akkor a két változás egyetlen változáskészletbe kerül.  A csúszkát balra húzva szétválaszthatja egymástól a módosított elemeket. Ekkor növekszik a változáskészletek száma.  A csúszkát jobbra húzva egyesítheti őket, így csökken a változáskészletek száma.

A Revízióbuborék alakja meghatározza, hogy az egyes változtatások összevonása egyetlen nagyobb téglalapot eredményezzen, vagy az összevonandó változtatások téglalapjai sokszögű alakzatban egyesüljenek.

DWG összehasonlítás szűrő - négyszögletes és poligon
DWG összehasonlítás szűrő – négyszögletes és poligon

A beállítás alapértelmezett értéke a Négyszögletes, de ez a beállítás is az összehasonlítás eredményének rajzában tárolódik.

Forrás: Autodesk

… folytatjuk.

Radnai László
CAD rendszermérnök
radnai@varinex.hu

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Kapcsolattartó:

Radnai László
Értékesítési és technikai tanácsadó