AZ ALKOTÁS JÖVŐJE – INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI NAP : ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 24-én a Sugár Rendezvényközpontban, közel 200 alkotó mérnök megismerhette az alkotás jövője felé vezető Autodesk megoldásokat és technológiákat.

Előadásainkon megismerhették, hogyhogyan fejleszthetik tovább a termékeket, rövidíthetik le a ciklusidőket, növelhetik a hatékonyságot és egyszerűsítheti a csoportmunkát. Betekintést nyújtottunk abba a koncepcióba, amelynek használatával lebonthatják az ötletkidolgozás és a gyártás közötti falakat, és alakíthatnak ki egy zökkenőmentes tervezési–gyártási folyamatot, amely során a tervezők, a gyártók és a felhasználók korábban elképzelhetetlen módokon működhetnek együtt, a folyamat minden lépésével egyre bővülő, közös adatkészletből dolgozva.

Összefoglaló előadásainkról

Voloncs György, cégünk vezérigazgatója köszöntötte az alkotás jövőjének megismerésére összegyűlt, közel 200 partnerünket.


Az Alkotás jövője a gépiparban, globális iparági trendek tükrében

A nyitó előadásban Martin Penaz, az Autodesk képviseletében beszélt az alkotás jövőjéről, az Autodesk gépipari megoldásainak fejlődéséről, amelynek használatával továbbra is sikeres és versenyképes maradhat. Kiemelte az együttműködés és koordináció fontosságát, mint a projektek és tervek minőségfejlesztésének kulcsfontosságú elemét.


A kapcsolattartás új perspektívája

Radnai László előadásán betekintést nyerhettek olyan újfajta megosztási eszközök használatába, melyek segítségével új szintre emelhetők kapcsolattartási feladataik. A „Shared View” technológiával például közvetlen a tervezőalkalmazásból oszthatók meg terveink partnerünkkel, mely megosztott tervek véleményezhetők, felülvizsgálhatók anélkül, hogy a tervfájlt valóban kiadnánk. A „Shared View” további előnye, hogy nincs szükség speciális fájlformátumokra való konverzióra, valamint különféle nézegetőkre, mert egy web böngésző segítségével az alapvető felülvizsgálati feladatok elvégezhetők. A megújult 3D Pdf megosztás segítségéve további fájlok is csatolhatók terveinkhez, így segítve a kommunikációt. A 242 típusú STEP fájlba pedig, közvetlenül a 3D modellre helyezhetők el a gyártáshoz szükséges információk, tűrések, felületi érdességek.


Innovatív eljárások a termék és gyártóeszközök fejlesztésében

Farkas Attila, Inventor specialistánk az Inventor fejlődéséről beszélt, kiemelve azt a tényt, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően az Inventorral egyre komplexebb eszközök állnak a mérnökök rendelkezésére a terveik megvalósításához. Az Autodesk nagy hangsúlyt fektet a felhasználók véleményére, ezért a fejlesztések többsége az Ő észrevételeik alapján kerül a szoftverbe.

A konstrukciók egyre bonyolultabbak és egyre több elemből épülnek fel, ezért a hagyományos modellezési eszközök mellett nagy hangsúlyt kapnak azok a megoldások, amelyek a munkát egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a koncepció kialakításától, a részletes terv kidolgozásán keresztül a dokumentáció elkészítéséig egyaránt.

Ennek a folyamatos innovációnak az eredménye a nagy összeállítások hatékony kezelése, a speciális modulok, a beépített szimulációs lehetőségek, a gyors- és egyszerű dokumentáció készítés, illetve a különböző modern kommunikációs eszközök.


Vizualizáció és Virtual Reality

Maródi László kiemelte a mérnöki tervezés területén egyre fontosabb  vizualizációt, amelynek használatával a tervek jól áttekinthető, hiteles és nem utolsó sorban látványos, megkapó bemutatása érhető el. Az Autodesk-es szoftverek sok különféle opciót biztosítanak erre a feladatra, amire a 3DS Max és a VRED szoftverek az iparági sztenderdnek számító megoldások. A legújabb vizualizációs lehetőségeket immerzív technikáknak hívjuk. Ezek közös tulajdonsága, hogy olyan virtuális 3D-s környezetet hoznak létre, amiben a felhasználó a saját bőrén tapasztalhatja meg a bemutatni kívánt tervet, 3D modellt, épületet vagy bármilyen virtuális eseményt, élményt. Az immerzív technológiák térhódítása már a mérnöki piacon is megkezdődött, így érdemes követni a trendeket!

A szünetben lehetőség volt személyes konzultációkra, egyeztetésekre is.


Tervezésautomatizálás a felhasználó szemszögéből

Buday Márton, az EDT-ONE Kft. képviseletében felhasználói tapasztalatait osztotta meg az Autodesk megoldások bevezetéséről, valamint azok fejlesztéséről.

A tervezési, gyártási és dokumentációs feladatok hatékonyságának növelése érdekében ma már elengedhetetlen, hogy az egyes folyamatok repetitív és/vagy jól automatizálható lépéseit különböző beépített makrók végezzék a mérnökök helyett. Az automatizmusoknak köszönhetően rengeteg időt és végsősoron költséget lehet megtakarítani és az így felszabaduló kapacitásokat értékesebb feladatokra lehet fordítani.

Az Inventor hatékonyságának növelésére az egyszerűbb függvényektől kezdve a komolyabb szoftverfejlesztésig különböző szintű megoldások álnak rendelkezésre, így mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő eszközt.

Az EDT-ONE Kft. felismerte ezt a lehetőséget és komoly erőforrásokat fektetett olyan Inventorba beépülő eszközök fejlesztésére, ami töredékére csökkenti a munkafolyamataik egyes lépéseinek az időszükségletét és így hosszútávon komoly költségeket tudnak megtakarítani. A fejlesztésekből az ügyfelek is profitálnak, hiszen az Inventorban felépített intelligens modelleket interaktív módon tudják saját magunknak bekonfigurálni közvetlenül az internet böngészőben az Autodesk Configurator 360 szolgáltatásának segítségével.


Integrált CAM alkalmazása a tervezési és gyártási folyamatokban

Sebők Róbert, a CAD üzletág igazgatója és egyben CAM specialistánk beszélt a CAM fontosságáról. Az új gyártási technológiák megjelenésével még szerteágazóbb lehetőséget kapnak a mérnökök terveik megvalósítására. A klasszikus anyagleválasztó (subtractive) eljárások mellett megjelent a felépítő (additive) és a kettő kombinációjaként a hibrid (hybrid) gyártás. Ezeket az új technológiákat kell a korszerű CAM rendszereknek ötvöznie. Teljesen más szerepe van CAM technológiának egy additív gyártás folyamán, mint eddig; most az alkatrész organikus formáit kell meghatároznia, majd a csatlakozó felületeket megmunkálnia. Előadásunkban bemutattuk, hogy a szubtraktív és additív technológiák hogyan kapcsolhatók össze, illetve ezen megmunkálástervezési folyamatok, hogy automatizálhatók.


Additív gyártás az Ipar 4.0 tükrében

Falk György, a VARINEX Zrt. igazgatóságának elnöke, a 3D nyomtatás hazai meghonosításáért Gábor Dénes díjas kollégánk az Ipar 4.0 kihívásairól, az innováció és a 3D nyomtatás kapcsolatáról beszélt. Kiemelte az Ipar 4.0 várható hatásait, mint a tervezés, gyártás és logisztika magasabb színtű együttműködését; a nagyobb rugalmasságot az új termékek gyorsabb piacre kerülésénél; valamint a termelési költségek csökkentése mellett elérhető gyártás hatékonyságának növekedését.

A folyamatos innováció és változások korát éljük. Az iparágat befolyásoló változásoknak azonban még koránt sincs vége. Vannak, akik szerint a legfontosabb átalakulások még előttünk állnak. A tervezői és mérnöki iparágakban máris megjelent a számításalapú tervezés, a generatív tervezés és a gépi tanulás, amelyek újfajta tapasztalatokkal szolgálnak, és új lehetőségeket biztosítanak a tervezésben. Az additív és az új szubtraktív gyártási megoldások egyre rugalmasabbak, egyre nagyobb teljesítményűek és egyre szélesebb kör által elérhetők.

Az iparágainkat érintő változások folyamatosak, és a világ minden részén, a tervezői irodákban, a gyárakban egyaránt zajlanak. Olyan változások ezek, amelyeknek nem elszenvedői, hanem kezdeményezői azok, akik az épített világ létrehozásán munkálkodnak.

Akik ezen iparágak valamelyikében dolgoznak, maguk is az átalakulás részét képezik. Ön is segíthet a gyakorlati megoldások továbbfejlesztésében, például egy innovatív munkafolyamattal, egy probléma új megközelítésével, egy áttöréssel, amely az Ön nevéhez fűződik, akár egy egyedi nézőponttal, vagy a következő szükségszerű lépés felismerésével.

Legyen Ön is részese az alkotás jövőjének! Kövesse figyelemmel eseményeinket, blogbejegyzéseinket, vegyen részt továbbképzéseinken!

VARINEX team