A tervezés és gyártás átalakulása folytatódik a digitális fejlesztéseknek köszönhetően

A fejlett tervezési és gyártási technológiákat éveken keresztül többnyire a legnagyobb vállalatok tartották kézben. Az elmúlt években ez a helyzet lényegesen megváltozott.

A tervezési és gyártási technológia elterjedése kezdi megváltoztatni a tervezőmérnöki szakma jellegét. A jelenlegi trendek mind hatással vannak a jövőre, amelyet építünk. Az elmúlt években a tervezőmérnököket korlátozta a gyártási folyamat: tervezőként az embernek mindig sok ötlete van, de eddig a gyártási technológia korlátozta a megvalósíthatóságukat. Ez most megváltozott.

Milyen technológiai változások vannak hatással az ipariforma-tervezés jövőjére?
  • A tervezés és a gyártás konvergenciája
  • A termékfejlesztés minden területére kiterjedő általános összekapcsoltság – a tervkoncepcióktól kezdve a fejlesztésen, a gyártáson és a beszállítói láncon át az ügyfélig
  • A tárgyak tervezésében végbement változások, amelyeket a generatív tervezés váltott ki
A tervezés és a gyártás konvergenciája

Az új technológiák által hozott egyik fontos változást a tervezés és a gyártás közötti fal leomlása jelenti. A két csoport közötti együttműködés fejlődött az elmúlt néhány év során, mostanra viszont eltűnőben vannak a közöttük lévő akadályok.

Napjainkban a tervezés és a gyártás konvergenciája zajlik. Az új technológiák nem választhatók el a tervezési folyamattól.  A tervezés során szem előtt kell tartani a gyártási folyamatot. Az egész egyetlen folytonos folyamattá olvad össze. Ha sikerül a kettőt hatékonyan integrálni, a teljes folyamatot fel lehet gyorsítani.

A két terület közeledését nem csupán a tervezőeszközök fejlődése idézte elő. A termékek gyártási módszereinek fejlesztései is közrejátszottak. „A konvergencia alapját a magukban a gyártási módszerekben bekövetkezett változások képezik. A technológia demokratizálódása zajlik, és a fejlettebb gyártási eljárások mindenki számára elérhetővé válnak.

Olvassa el a fenti témáról szóló bővebb cikkünket ITT

Minden összekapcsolódik

A digitális összeköttetés a tervezés és a gyártás átalakulásának alapját képezi. A kapcsolódási lehetőségek terjedése demokratikusabbá teszi a számítási teljesítményhez való hozzáférést. Új folyamatokat lehet létrehozni, amelyek gyökeresen megváltoztatják a gyártást.

Korábban számos lépés választotta el a tervezést a gyártástól. A vázlat, a prototípus-készítés, az adatkezelés, valamint a vállalat számára megfizethető gyártási módszer megtalálása. Mindez mára összekapcsolódik.

A sokoldalú kapcsolatok lehetővé teszik a tervezés és a gyártás közötti adatmegosztást, ami kezdi elmosni a két terület közötti határvonalat. Az adatokat a tervezés és gyártás tökéletes elegyének középpontjába szeretnénk helyezni. Ezzel integráljuk a folyamat minden elemét, és a tervezőmérnökök zökkenőmentesen haladhatnak végig mindegyik feladaton. Ha az összes folyamatot összekapcsoltuk, mindegyik elemet ki lehet egészíteni gépi tanulással, amelynek az eredménye például a generatív tervezés vagy a párhuzamos szimuláció.

A Lightning Motorcycles a felhőben tervezi a termékeit. Mindenki hozzáférhet a tervekhez, és jelölésekkel láthatja el őket. Így a formatervezésről egyből át lehet térni a mérnöki környezetben történő szerkezetelemzésre, majd a gyártásra. Ebben a folyamatban bárki közreműködhet egy adott adatkészlet elkészültében.


A Lightning Motorcycles LS-218 elektromos motorkerékpárjának lengővillája az Autodesk generatív tervezési algoritmusával készült, így változatlan merevség mellett minimálisra csökkent az alkatrész tömege.  (A kép forrása: Lightning Motorcycles)
A generatív tervezés megváltoztatja a tárgyak természetét

A tervezésben és a gyártásban egyaránt alapvető átalakulást hoz a tárgyak fejlettebb megformálásának lehetősége, amelyet az új tervezőeszközök tesznek lehetővé. Ez a számítógépes tervezés csúcsa – olyan tervek készítése, amelyeket egy ember nem alkothatott volna meg.

A generatív tervezés a teljes matematikai modellt megmutatja. A folyamatot vissza lehet nézni a terv ellenőrzése céljából. A General Motors megmutatta nekünk, hogy ez nem csak sci-fi. A GM generatív tervezéssel alkotott meg egy biztonságiöv-összeállítást. Az összeállítás kilenc részegység helyett egyetlen, kisebb tömegű és 40%-kal alacsonyabb költségű darabból áll.


A generatív tervezés révén a GM képes volt egy kis, de fontos alkatrész nyolc különböző alkotóelemét – a biztonsági övek rögzítését – egyetlen 3D nyomtatott részre konszolidálni. A kép forrása: GM.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy a tervezés és gyártás konvergálása, az általános összekapcsoltság és a generatív tervezés alapjaiban változtatja meg a terméktervezést és a gyártást.


Reméljük, hogy a fenti példák meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Vegye fel a kapcsolatot cégünk CAD-CAM csapatával, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak vállalata terméktervezési és fejlesztési folyamatainak továbbfejlesztéséhez és átalakításához.

Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből. Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek, vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu