Nemrég megjelent a legnépszerűbb CAD szoftver legújabb frissítése az Inventor 2019.1, már az Autodesk-fiókján és az Autodesk asztali alkalmazásán keresztül is letöltheti ezt a frissítést.

Ha lélegzetét visszatartva számos új szolgáltatásra várt, el kell keserítsem. Ez a frissítés, a legtöbb évközi kiadáshoz hasonlóan, a már meglévő szolgáltatások továbbfejlesztésére és bővítésére koncentrál. Viszont a többség biztosan örülni fog az új, apróbb fejlesztéseknek.

Ha még csak ismerkedik az Inventor 2019-cel, azt javaslom, hogy az új szolgáltatásokról szóló cikksorozatunkat a következő linken található tippek elolvasásával kezdje:

https://cad.cads.hu/inventor-szakcikkek/

Lássuk a frissítéseket!

FRAME GENERATOR (VÁZSZERKEZET-KÉSZÍTŐ)

Ez a frissítés két új fejlesztést tartalmaz a vázszerkezet-választáshoz. Eddig a vázszerkezet szabványa mindig visszaugrott az ANSI-ra… de ez már a múlté! A vázszerkezet most már megjegyzi a legutóbb használt szabványt.

A program rögtön egy alapértelmezett méretet is kiválaszt, vagyis az előnézetek könnyebben hozzáférhetők lettek. Továbbá mostantól a Miter (Sarokkötés), Notch (Horony), Trim to Frame (Metszés vázszerkezethez) és a Lengthen/Shorten (Hosszabbítás/Rövidítés) parancsoknál is elérhető az előnézet.

cad szoftver

Az alapvázlat szélei automatikusan megjelennek, ha a Change (Módosítás) vagy a Change/Reuse (Módosítás/Újrafelhasználás) szerkesztőszolgáltatásokat használja.

Az ablakos kijelölés mostantól a Change (Módosítás) parancsra is kiterjed (végre). Vagyis, ha a Multi-Selection (Többszörös kijelölés) beállítás aktív, egyszerre több elemet is módosíthat!

Az új Copy Properties (Tulajdonságok másolása) szolgáltatással meglévő vázszerkezet-elemekből másolhat információt, amikor az Insert (Beillesztés) és a Change (Módosítás) parancsokat alkalmazza.

TARTALOMKÖZPONT

Az Inventor 2019.1 egy modernebb tartalomközpont-szerkesztő felhasználói felületet tartalmaz. A kontrasztosabb ikonok azonnal olvashatóbbá teszik a felületet.

cad szoftver

A frissítés a felhasználói felület módosításai mellett teljesítmény- és termelékenység-fejlesztési funkciókat kínál:

(Még) gyorsabban nyithat meg elemtárakat távoli Vault-szerverről: A 2019-es verzióban bevezetett gyorsítótár-mechanizmus most még fejlettebb, így jobban teljesít a távoli Vault-szervereken tárolt elemtárak megnyitásakor.

Áttelepítési fejlesztések: Ha az Update Tool (Frissítő eszköz) paranccsal telepít át korábbi elemtárakat a jelenlegi Inventor verzióba, az elemtár-sablonfájlok (.ipt) áttelepítése nem történik meg. Az elemtár-sablonfájlt (.ipt) csak akkor telepíti át a program, ha az adott sablont használó elemtáralkatrész egy példányát elhelyezi egy fájlban.

A gyorskereső mező automatikusan aktiválódik, ha a tartalomközpontból illeszt be egy alkatrészt. Így rögtön beírhat információkat a keresőmezőbe, nem kell ismét kiválasztania. Az Advanced Search (Részletes keresés) panelen a Look In (Keresés helye) mezőben automatikusan megjelenik a kiválasztott kategória.

cad szoftver

Az új jobb gombbal elérhető menü lehetőségeivel gyorsan megtalálhatja a kijelölt részegységet a tartalomközpont-szerkesztőben és a családtábla-szerkesztőben. Ez egy szuper szolgáltatás, főleg új alkatrész-családok létrehozásakor.

ILOGIC

Az iLogic egyik hátránya, hogy a kódellenőrzés nem volt elég hatékony. Az Inventor 2019.1 célja, hogy ezen a helyzeten segítsen az új PRINT naplózás és szabálykövetés bevezetésével.

Az iLogic most már biztosít egyfajta PRINT utasítást, amely a szabályok nyomon követésére használható. Ez az iLogic Logging (iLogic-naplózás) névre hallgató új funkció az új iLogic-funkciók használatával a naplóüzeneteket az új Inventor-panelre, valamint egy naplófájlba is kiírja.

cad szoftver

Az Inventor 2019.1 továbbá egy új automatikus szabálykövetési mechanizmust is tartalmaz. A szabályok nyomon követésével könnyebben kaphat képet arról, hogy egy szabály mikor és miért le lefuttatva.

VÉGÜL, DE NEM UTOLSÓ SORBAN

Íme, kedvenceim az Inventor 2019.1 további fejlesztései közül:

A 3D feliratozás mostantól látszik a megosztott nézetekben és a Fusion Team Viewer-ben is

cad szoftver

Már a SolidWorks-ös hálóadatok is importálhatók

Ezentúl importálhat grafikus PMI-adatokat egy STEP 242-fájlból

Módosíthatja a sajátosság- és a vázlatneveket a Tulajdonság panelről

Előre kiválaszthatja a vázlatok középpontjait – ha bekapcsolja ezt a beállítást, a Hole (Furat) parancs automatikusan kiválasztja az összes olyan középpontot az aktív vázlatban, amelyet még nem használt fel.

Amit érdekesnek találtam, hogy az Autodesk (az önkéntesen rendelkezésre bocsájtott) felhasználói adatok alapján megállapította, hogy a félmetszeteket többet használják, mint bármely más metszetet. Az Autodesk odafigyel erre, ezért most ez a nézet lett az alapértelmezett. Jó tudni, hogy a felhasználóktól összegyűjtött adatokat nem csak valami fekete lyuk szippantja be…

Ennyi lenne az új és továbbfejlesztett 2019.1 lényege. Ha a 2019-es verziót használja, érdemes telepíteni a frissítést, különösen akkor, ha hasznát venné a Frame Generator vagy az iLogic funkcióinak, illetve ha hegyekben állnak a tartalomközpont-adminisztrációs munkák.

Ha az Inventor használata közben segítségre van szüksége vagy konkrét kérdései merülnek fel, forduljon szakértő kollégáinkhoz bizalommal! Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen kattintás: legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre.

Farkas Attila CAD-rendszermérnök, Inventor specialista

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu