A 3D CAD modellek létrehozása a tervezési folyamat egyik első lépése. A terv elkészültét követően célszerű szimulációval ellenőrizni, hogy a termék megfelel-e az elvárásoknak. A szimulációs megoldások többsége végeselem hálót használ a számításokhoz, melyek létrehozása időigényes feladat. Az időszükséglet csökkentése érdekében célszerű a modelleket egyszerűsíteni, az analízis szempontjából érdektelen részletek eltávolítani. A modellek egyszerűsítése a tervezési fázisban is segít, hiszen csökkenti az erőforrás igényt, illetve a részletek eltávolításával a szellemi tulajdont is védi.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az Autodesk Inventorban a modellek legkülönfélébb célokból való egyszerűsítésére. Ezeknek köszönhetően a munkaállomások üzemideje órákkal, napokkal vagy akár hetekkel csökkenthető.

Modellek előkészítése szimulációhoz

Mi a cél? Kiváló minőségű eredmények, megfelelő felbontás és nagy szimulációs sebesség.

Hogyan érhető el? A kis részletek eltávolításával, a hézagok és nyújtások megszüntetésével, a testek egyesítésével, az üregek kitöltésével, burkolókontúrok alkalmazásával, és a részletességi szint (LOD) átállításával.

Az alkatrészek egyszerűsítésének a célja végső soron az, hogy a szimulációk gyorsabban fussanak, és hogy több szimulációt is le lehessen futtatni ugyanannyi idő alatt, mint amennyit egy összetettebb, ugyanakkor csak elhanyagolható mértékben eltérő szimuláció futtatása venne igénybe.

Az egyszerűsítéshez a Shrinkwrap (Burkolókontúr) és a Shrinkwrap substitute (Helyettesítés burkolókontúrral) parancsot is használhatja. A kettő között a fő különbség az, hogy a Shrinkwrap parancs saját alkatrészfájlt hoz létre, míg a Shrinkwrap substitute parancs eredményét a program összekapcsolja az összeállítás részletességi szintjével. Ezek a különböző fájlfunkciók attól függően használhatók, hogy a fájlt házon belül vagy kívül szeretné megosztani. Azt is meghatározhatja, hogy az egyszerűsített alkatrészt asszociatívvá szeretné-e tenni vagy sem.

Munkafolyamat: Összetett Inventor-összeállítás –> egyszerűsített alkatrész –> CFD/Mechanical/Moldflow/Nastran In-CAD

A méret és az összetettség csökkentése rendereléshez

Mi a cél? Gyorsabb renderelés, könnyebb kiválasztás, csak a szükséges elemek renderelése.

Hogyan érhetjük el? Kiválasztási eszközök használatával, részegységek elrejtésével, tervezői nézetek/részletességi szintek használatával.

Ha katalógusban, brosúrában való felhasználásra, egy ügyfél számára vagy valamely olyan céllal renderel képeket, ahol jó képminőségre van szükség, érdemes minimálisra csökkenteni a gép számítási idejét. Ennek az egyik leghatékonyabb módja, ha eltávolítunk minden olyan alkatrészt az összeállításokból, amelyeket nem kell renderelni – talán mert látszanak a képen vagy nem képviselnek értéket.

Az ilyen fájlokat a kiválasztási eszközök és a tervezői nézetek segítségével kapcsolhatja ki, ami drasztikusan javíthatja a munkaállomás számítási idejét.

A kisebb részletek eltávolítása csökkenti a renderelési időt, mivel ezeket a felületeket így nem kell kiszámítani a sugárkövetés során. A testek egyesítése esetén a kiválasztási eszközök segítségével gyorsan alkalmazhatók az anyagok a renderelés előtt. Az is nagyon fontos, hogy csak azokat a részegységeket rendereljük le, amelyeket valóban renderelni szeretnénk. A kiválasztási eszközöket a nézetekkel kombinálva elérhető, hogy csak a kívánt részegységek legyenek lerenderelve az aktuális nézetben.

Munkafolyamat: Összetett Inventor-összeállítás –> egyszerűsített összeállítás –> Sugárkövetés az Inventorban

A szellemi tulajdon védelme

Ha meg szeretne osztani valamilyen geometriát, de csak arra van szükség, hogy a szerelőfuratok és a forgástengely megfelelő legyen, akkor is használhatja az egyszerűsítési eszközöket.

Mi a cél? A szellemi tulajdon védelme, az adatredundancia elkerülése, az együttműködés megkönnyítése.

Hogyan érhetjük el? A részletek eltávolításával, testek egyesítésével, burkolókontúrokkal, fájlok exportálásával.

Előfordulhat, hogy a szellemi tulajdon védelme a munkája egyik legfontosabb része. Nyilván nem szeretne olyan dolgokat megosztani, amelyeket a versenytársak visszafejthetnek vagy lemásolhatnak. A mérnököknek és a tervezőknek sokszor kell megosztaniuk információkat, ezt azonban megfontoltan kell tenni, úgy, hogy az információk védve legyenek. Ez az Autodesk Inventorban leghatékonyabban az egyszerűsítési eszközökkel oldható meg.

Először is talán a kis részleteket érdemes eltávolítani. Ez nem csupán csökkenti a megosztott fájlok méretét, hanem lehetővé teszi a részletek gyors és egyszerű eltávolítását. A testek vagy részegységek egyesítése egy másik módja a tervezői szándék védelmének. Az adatok megosztása tipikusan engedélyezési vagy marketing célokból szükséges. Ezekben az esetekben általában el lehet távolítani a belső vagy a jövőbeli részegységeket.

Munkafolyamat: Összetett Inventor-összeállítás –> egyszerűsített alkatrész –> exportálás semleges fájlformátumba

Farkas Attila

A cikk a cnc.hu oldalán jelent meg.


Ha az Inventor használata közben segítségre van szüksége vagy konkrét kérdései merülnek fel, forduljon szakértő kollégáinkhoz bizalommal! Specialistákból álló csapatunk bármikor rendelkezésére áll, hogy segítsen Önnek a legtöbbet kihozni szoftveréből.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Farkas Attila
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3416
+36 30 559 0497
attila.farkas@cads.hu